Vürts

Vürts on suurepärane abiline toidu paremaks säilitamiseks, mistõttu leiab rohket kasutust hoidiste valmistamisel, muuhulgas ka pajaroogades, suppides ja küpsetistes. Vürtsi kasutatakse nii tervete seemnetena kui ka jahvatatud kujul. Maitselt meenutab vürts nelgi, kaneeli, muskaadi ja pipra kombinatsiooni, millele vihjab ka vürtsi ingliskeelne nimetus Allspice.
Vürts on pärit Lääne-India saarestikust, kus selle vürtsiseemneid kasvatava igihalja puu avastas Kolumbus. Seda on kasutatud aasta sadu nii toitude maitsestamiseks, ravimina näiteks puhituste puhul ja söögiisu tõstmise eesmärgil, aga ka kultuslikel eesmärkidel.

Loorberileht

Läbi aegade olnud võidu sümboliks. Kuivatatud loorberileht on tugeva maitsega ning seda tuleks kasutada mõõdukalt. Loorberi kvaliteeti saad kontrollida hõõrudes selle lehti vastamisi — hea kvaliteediga lehtedel tekib iseloomulik loorberi lõhn, mida väheste eeterlike õlide sisaldusega lehtedes ei teki. Sobib nii tervelt kui purustatult liha, kala, ulukiliha, kastmete, suppide ning marinaadide maitsestamiseks. Terved loorberilehed oleks hea enne serveerimist toidust eemaldada.

Nelk

Nelk on üks vanimatest maitseainetest, seda kasutati Hiinas ammu enne meie ajaarvamist. Maitseainena kasutatakse valkjasroosade õite pungi, mis enne puhkemist ära korjatakse. Nad kuivatatakse kõvaks ja pruunikasmustaks.
Taime aroom on tugev, peaaegu põletav, nii et nelgi kasutamisel tuleb olla ettevaatlik. Nelk on jõuluküpsetiste ja hõõgveini lahutamatu osa, aga seda kasutatakse ka sealiha, köögiviljade, puuviljade, suppide, marinaadide juures.

Kaneel

Aromaatne kaneel on üks vanimaid maitseaineid. Seda on peetud surematuse sümboliks tänu taime antiseptilistele omadustele. Meil kasutatakse kaneeli põhiliselt küpsetiste, hõõgveini, magustoitude, putrude ja hoidiste maitsestamiseks. Santa Maria kaneeli tasub proovida ka liharoogades, aga eriti hõrguks ja põnevaks teeb kaneel broileriroad. Kaneeliga sobib suurepäraselt maitsestada ka kohvi. Kaneelikoort saab kasutada korduvalt. Pärast kasutamist tuleb see lihtsalt puhtaks pesta, kuivatada ja hoida õhukindlas nõus.

Kaneeli mõju tervisele:

½ tl kaneeli teetassis aitab kõrvetiste vastu
1 tl kaneeli veeklaasis on hea antiseptiline suuvesi
1 tl kaneeli aitab kiirendada seedimist
Vana-Hiina arst ei kirjutanud ühtki retsepti lisamata sinna kaneeli. Vanasti teati, et see on hea külmetuserohi, aitas väsimuse korral ja mõjus igati hästi enesetundele.

Vanillikaun

Vanill on kallis ja harukordne maitseaine. Eriti kõrge kvaliteediga vanillikaunal on näha väiksed valged kristallid (nimetatakse givre’ks, prantsuse keeles härmatis). Vanillikaun annab meeldiva aroomi küpsetistele, jäätisele, pudingutele ning kissellidele. Võib kasutada ka jookide, kompottide ja mooside maitsestamiseks. Vanillikauna saab korduvalt kasutada. Terve kaun pistetakse hetkeks maitsestatavasse leeme. Kasutamise järel see pestakse ja kuivatatakse. Sama kauna saab kasutada seni, kuni eraldub veel maitse- ja aroomiaineid.

Ingver

Maitseainena kasutatakse kooritud ja jahvatatud juurt. Armastatud Hiina, India ja Tai köögis. Kasutamine: tordid ja küpsetised (nt piparkoogid), pirni- ja õunatoidud, köögivilja- ja seenetoidud, marinaadid, sealihatoidud.

Muskaatpähkel

Muskaat on väga intensiivne vana idamaine maitseaine, mida tuleb kasutada ettevaatlikult. Santa Maria jahvatatud muskaatpähkel sobib nii soolasele kui magusale toidule. Oivaline aedvilja-, spinati- ja pastaroogades, salatites ja kastmetes, keedetud kala ja lihaga, magustoitudes ja küpsetistes.

Sinepiseemned

Sinepiseemneid kasutatakse tervelt kurgi- ja köögiviljamarinaadides ning purustatult liha-, kala- ja taimetoitude maitsestamiseks. Kasutatakse sageli ka indiapärastes roogades, sinepisegudes, majoneesi ja toitude kaunistamisel.

Köömned

Arvatavasti Euroopa vanim maitseaine, kasvab hästi ka Eestis. Teravsooja, kergelt mõrkja maitsega. Sobib mitmete roogade valmistamiseks — küpsetised (nt leib, küpsised), lamba-, kana-, sealiha-, seene- ja (hapu-) kapsatoidud, keedetud või praetud kala, maksa-, kalkuni- ja ühepajatoidud, ahju- ja keedukartulid, punapeediroad, juustu- ja riisisalat, kodujuust, toorsalatid, mõdu, kali ja tee.

Koriander

Koriander on Vahemeremaadelt pärinev sarikaliste sugukonda kuuluv taim. See on üks levinuimaid eeterlikku õli sisaldavaid kultuure. Lisaks hoidistele kasutatakse erinevate kondiitritoodete, kastmete, vorstide ja likööride valmistamisel.

Estragon

Korvõieliste sugukonda kuuluv estragon esineb looduslikult Lääne-Euroopas, Kaukaasias, Siberis ja Altais. Estragoni maapealseid osi tarvitatakse värskelt ja kuivatatult salatite, kastmete, suppide, köögiviljade ja lihatoitude maitsestamiseks.

Rosmariin

Pärineb Vahemeremaadelt ning seda eeterlikku õli sisaldavat taime kasvatatakse laialdaselt Itaalias, Prantsusmaal ja Inglismaal. Siniste või valgete õitega rosmariin on igihaljaste tumeroheliste lehtedega, 0,5-1m kõrgune põõsas.

Tüümian

Tüümian ehk aed-liivatee on populaarne eriti Prantsuse köögis. Kasutatakse kala- ja lihatoitudes, marinaadides, õunatarretistes, uluki- ja linnulihapraadides, muna-, juustu-, herne-, oa- ja kartulitoitudes, seeneroogades, ürditees, pitsades ja pastades.

Must terapipar

Must pipar — Piper nigrum — on kaunis ronitaim, mis on algselt pärit Malabari ranniku džunglitest. Taimel on ümarad marjad, millest peale korjamist ja vastavat töötlemist saab rohelist, musta ja valget pipart. Tugeva aromaatse ja täidlase maitsega must pipar on maitseaine kõikide toiduvalmistajate jaoks. Pipra puhul on kvaliteet väga oluline, sest pipra krobelise koore külge jääb mustus väga kergesti kinni. Terad peavad olema ühtlase suuruse ja ühtlase tumepruunikast kuni mustjaspruunika värvusega. Kui tera pooleks lõigata, siis seal sees peab olema valge sisu, mis tegelikult ongi maitse andja (sisaldab eeterlikke õlisid). Hea kvaliteediga pipral on sisu ja kest kontrastsed, sest sisu on ilus valge; kest on tume ja õhuke. Ebakvaliteetsel pipral on palju tühje kesti. Kestadel on kibe maitse ja eeterlikke õlisid on seal väga vähe.

Roheline terapipar

Pärineb samalt taimelt (Piper Nigrum) nagu valge ja must pipar, ent sel on värskem ja aromaatsem pipramaitse. Roheline pipar saadakse, kui korjatakse ära rohelised, värsked, küpsemata pipraviljad, mida hiljem kas konserveeritakse lahjas veiniäädikalahuses või kuivatatakse. Mahe roheline pipar on ühtmoodi suurepärane nii kastme kui sealihafilee juurde kui igapäevases pikkpoisis. Ebatavaline, ent põnev magustoit: maasikad serveeritud konjaki ja rohelise pipraga. Väga maitsev ja omapärane!

Tellicherry pipar

Indiast Kerala piirkonnast pärit maitseainesegu Tellicherry Special Extra Bold on parim must pipar maailmas. Suured pipramarjad on eriti aromaatsed ning lisavad toidule meeldivalt peene maitse.

Cayenne’i pipar

Ei ole tegelikult pipar, vaid paprikaliik. Idamaise, Aafrika ja Mehhiko köögi tähtis komponent. Kasutatakse nii omaette kui segudes ja kastmetes (karri, tabasco, tšillikaste). Cayenne’e pipart kasutavad reegline terava maitse austajad, aga väikese sutsu lisamine toidu sisse annab tavapärasele menüüle särtsu juurde. Enne kasutamist võid segada tilgas toiduõlis, see annab toidule ilusa värvi.
Kasutamine: muna- ja vähitoidud, kalasupid ja -kastmed, tugevamaitselised liharoad ja -täidised, kanaroad- ja juurviljavormid, grillroad, risotto, muna- ja juustutoidud, hakkliharoad, salati- ja grillkastmed.

Rock Salt — kivisool

Kivisoolal on mahe soolakas maitse. Jahvata sool otse lihale, kalale, köögiviljadele või kasuta hautistes, suppides, marinaadides ja kastmetes. Kivisool sobib ideaalselt toidule soolakuse lisamiseks.

Allikas: Santa Maria