Tallinna vanalinnas asuva väikese ja hubase Drink Bari omanik James Ramsden kinnitab, et oleks ammu juba aeg ümber lükata veendumus, et õlu sobib ainult meestele ning naised, kes õlut joovad või julgevad tunnistada, et neile õlu maitseb, on matsid. Ei ole. Hoopis vastupidi — naine, kes oskab hinnata head õlut, seda nautida ning mehelegi poest harjumuspärase pudeli asemel midagi hoopis põnevamat koju toob, teenib kõvasti plusspunkte.

Samuti annab koos õlle nautimine jutuainet tundideks, sest kvaliteetjooki ei kallata ühe hingetõmbega kurgust alla lihtsalt selleks, et kiiresti täis jääda. Kvaliteetne õlu on seltskondlik jook, mille maitse üle saab arutleda, vaielda, imestada ja võrrelda. Seega ei erinegi see veinist nii palju kui arvatakse.

Muidugi eelistavad naised natuke magusamaid jooke kui mehed. Meil on nimelt hoopis tundlikum ja paremini välja kujunenud maitsemeel. See tähendab, et naised teavad täpselt, mis neile meeldib, kuid teavad hästi ka seda, mis üldse peale ei lähe. Humalast tulev kibedus ei ole naistele meeltmööda, kuid see ongi see, mis õllele tema õige maitse annab. Õnneks on tootjad taibanud seda, et humala kangust annab reguleerida ning selle kibedust erinevate puuviljamaitsetega maskeerida. 

Baaris õlut tellida tundub tüdrukutele samuti veider. Pole just eriti naiselik istuda laua taga, pooleliitrine õllekapp ees. Nutikamad restoranid on hakanud õlut serveerima hoopis veiniklaasis. Nipp, mille soovitame teilgi kodus kasutusele võtta ja sellega oma tuttavaid üllatada. Õlut koledast klaaspudelist lürpida ei ole tõesti eriti daamilik, veiniklaasis näeb see hoopis glamuursem välja. Lisaks saad sel moel osa ka lõhnadest ja värvist, mis annavad elamusele palju juurde.

Kahjuks on mahedamate õllede valik Eesti poodides üsna kehv. James soovitab algust teha Tšehhi õlledega, need on naiselikule maitsele vastuvõetavamad ja pehmemad kui meie kohalike õllemeistrite toodang. Ja muidugi mängib suurt rolli ka pudeli kujundus, millele meie tootjad ei ole eriti rõhku pannud. Mehelik ja tume ning jalgpallidega kaunistatud silt ei ahvatle eriti, kaunilt tagasihoidlik, värviline või stiiline kujundus aga hakkab riiulilt kindlasti hoopis rohkem silma.

Muidugi on kvaliteetse joogi hind ka mõnevõrra kõrgem tavalisest janukustutajast. Kuid kui sul on valida, kas võtad ühe maitsva joogi, mis on natukene kallim või neli odavat ja maitsetut, siis võta pigem see, mis pakub sulle elamuse, soovitab James.

Õllede suhtes üsna skeptiline Naisteka toimetus võttis Jamesi õpetussõnu kuulda ning tegime oma esimesed sammud “meeste” maailmas. Kogusime kokku kuus naist, erinevas vanuses, erinevate maitse-eelistuste ning erineva suhtumisega õlusse ning proovisime kümmet erinevat Jamesi soovitatud õlut, mille seas paljud eeskätt naistele sobivad. Seekord ei sea me neid jooke paremusjärjestusse, sest tumeda ja heleda ning humala- ja nisuõlu võrdlemine ei oleks just eriti aus. Lähenesime seekord õllele kui üldnimetajale eriti naiselikust vaatevinklist ning toome teieni mõned asjatundmatud märksõnad, mis võivad küll tõelistele õllesõpradele täiesti arusaamatud ja mõttetud tunduda, kuid peaksid olema kõigile naistele mõistetavad.

1. Punk IPA, 0.33l, 5,6 % vol, 3.47€

Punk IPA on nii Drink Bari kui nii mõnegi teise Tallinna pubi ja restorani müügihitt. See on just selline õlu, mis on piisavalt pehme ja mõnus, kuid mida pole võimalik segi ajada mõne magusa siirupiga. Samuti ei taha ka suurim õllepõlgur pärast esimest lonksu suud loputama joosta, sest oodatud kibeda ja vastiku maitse asemel saad sellest pudelist hoopis maheda ja värskendava sõõmu. Selgelt on tunda tsitrusemaitse ning et laimi ja sidruniga kokku hoitud ei ole, tunneb hästi ka lõhnast. Sobib hästi grill-liha, vorsti või šaslõki kõrvale ja soojal suvepäeval värskenduseks. Naisteka üks lemmikutest.

2. St. Louis Kriek,  0.25l, 2,5%vol, 1.97€

Magus ja üpris lahja vaarikaõlu. Lõhnab nagu vanaema siirupimorss, värv on imeilus ja vaht naiselikult roosa. Maitselt üpriski magus — üle ühe pudeli ei jooks vist ka suuremat sorti magusate jookide armastaja korraga ära — äkki selle pärast ongi nii tilluke pudel? Külmalt on see siiski mõnus värskendus, milel suve maitse! Pärast üht pudelit aga, kordame, võiks vahepeal midagi “teravamat” juua, et üleküllust ei saaks. Sobib hästi näiteks jäätise kõrvale. Ning selle joogi leiad ka Prismast!

3. Open Windows Open Hills Tiger Baby, 0.33l, 5,0%vol, 3.47€

Nii lõhn kui maitse on väga värsked ja “täidlased”, humala maitse tuleb tugevasti esile.  Alles pärast lonksu võtmist hakkavad mängima ka puuviljanoodid ning mango ja passionfruit on selgesti äratuntavad. Seda õlut soovitaks inimesele, kes tahab proovida maitseõlle, mis jääb siiski õlleks, ega ole lihtsalt magus siirupine jook, mille sildil kiri “õlu”. Naisteka stiilipunktid pudeli kujunduse eest — sellist pudelit näpu vahel hoides saad kindlasti tohutult palju imetlevaid pilke ning kõrvalseisjad küsivad lonksu või vähemalt uurivad, mis peen jook see selline on. 

4. Trashy Blonde, 0,33l, 4,1% vol, 3.47€

Suvine vaarikas! Värskendavalt hapukas, mõnusalt mõrkjas suvine jook, mis sobib suurepäraselt vabaõhuüritustel nautimiseks või õhtul sõbrannadega koos grillpeol mekkimiseks. Ei mingit jõledat kõrvalmaitset ega halba mälestust. Kustutab janu, maitseb kui äsja nopitud vaarikas ja ületab kõik ootused.

5. Hoegaarden, 0.33l, 4,9% vol, 1.97€

Välimus küll ei reeda, et tegu võiks olla joogiga, mis maitseb ka naistele. Hägune vedelik üsna tagasihoidliku välimusega pudelis - no ei tea…Kuid hägune vedelik, mis ehmatab esmalt šampoonilõhnaga, maitseb üllatavalt magus. Pehme nisuõlu naistele, kes humalat ei armasta, tõelistele õllesõpradele jääb tõenäoliselt liiga läilaks. Kujutan ette, et see on ethtne Viljandi Folgil jalutamise ja regilaulu kuulamise õlu. Rannas palavuse leevendamiseks ehk liialt pehme.

6. Pilsner Urquell, 0.5l, 4,4% vol, 1,92

See vist on ikka rohkem meesteõlu. Naistele, kes armastavad magusat ja ei ole teab mis suured humalasõbrad, see jook tõenäoliselt ei meeldi. Esimeseks õllekogemuseks natuke liiga karm. Üks tütarlaps, kes tõesti armastab õlut, nentis aga, et kui tema ütleb õlu, siis mõtleb ta just sellist jooki.

7. Budweiser Budwar, 0.5l, 5,0% vol, 1.57€

Kerge suveõlu, mille leebe maitse on ohtlikult petlik — seda võib juua kui limonaadi ning siis ootamatult märgata, et jalad enam ei kanna. Kõikidele maitsjatele meeldis, kiideti seda, et tegu on äratuntavalt õllega, kuid mis pole liiga kibe, mõru ega vastiku järelmaitsega. Kuid üks tähelepanek — pooleliitrine pudel on pisikese naise jaoks liiga suur. Tavaliselt liisub lõpp ära ja läheb soojaks ega kõlba seetõttu enam juua.

8. Lindemans Cassis, 0.25l, 3,5%vol,  3.00€

Lõhnab nagu vanaema mustsõstrasiirup, toob meelde lapsepõlve. Esimalt jääb mulje, et tegu ongi siirupiga, sest tunned ainult magusat, seejärel aga tungib välja väga meeldiv hapukas maik. Õlu selle kohta küll öelda ei saaks, ei lõhn, värv ega maitse reeda, et selle joogi näol on siiski tegemist õluga. Neile, kes õllega sina peal ei ole, maitses väga, õllesõbrad aga nimetasid seda morsiks, mis tõenäoliselt tekitab kõrvetisi. Paljusid meist üllatas väga, et ka sellist jooki õlleriiulis müüakse.

9. Lindemans Kriek, 0,25l, 3,5%vol, 3.00€

Ka selle joogi puhul jääb arusaamatuks, miks seda õluks nimetatakse — tegu on magusa siirupilaadse vedelikuga. Kiidame kvaliteet´i, sest nii maitsest kui lõhnast on tunda, et selle joogi sees on päris kirsid, maitset ei anna kirsilaadne toode. Magusaarmastajatele maitseb.


10. Texas Ranger, 0.33l, 6,6%vol, 3.90€

Stiilipunktid kujunduse eest. Sellise pudeli seltskonnas lauale tõstmisega teenid kindlasti meestelt palju plusspunkte — see on tõeliselt karmide ja ülbete naiste pudel. Tegu on väga tumeda õllega, millele annab maitset suitsutatud tšilli. Ausalt öeldes on selle joogi välimus nii ehmatav, et kõik naised mõtlesid enne hoolega järele, keerutasid klaasi käes ja võtsid hoogu. Põhjusega. Pärast esimest lonksu kostsid laua ümbert märksõnad: tume leib, tökat, tõrv, lagrits, mootoriõli. Midagi neile, kes armastavad tumedat õlut ja äkilisi maitseid. Väga mõru, väga tummine, isegi kibe. Kindlasti ei soovita esimeseks õllekogemuseks, selle joogi nautimiseks pead enne vähemalt viis aastat harjutama.

Ehkki tegu on väga maitsvate jookidega, tuletab Naistekas teile meelde, et tegemist on alkoholiga, seega enne 18ndat eluaastat ei ole nende jookide tarbimine lubatud. Ning vanemad lugejad võiksid selliste jookide manustamisse mõistlikult suhtuda ning liialdustest hoiduda.