Naisteka foorumis jagavad lugejad oma järeleproovitud retsepte:

Mina panen kilo marjade peale pool kilo suhkrut ja poti põhja niipalju vett, et marjad kohe põhja külge kinni ei jääks. Kui keema hakkavad, siis tuleb ju mahla küllaga. Keedan marjad algul ilma suhkruta katki, korjan vahu ära, panen suhkru juurde ja keedan veel niikaua kui vahtu tuleb, no umbes 15-20 min. Seejärel kohe tuline moos purki ja kindlasti täida purk servani täis ja kohe kaas peale. Jahtudes tõmbab vaakumi sisse ja ja kui jahtunud purki vaatad, siis on kaane ja moosi vahel parasjagu tühja maad.
Mustsõstart võid muidugi ära pürestada saumikseriga, suhkruga (maitse järgi) ära segada ja siis sügavkülma. talvel hea vitamiinipomm haigustega võitlemisel.

Mustsõstramoos
1 kg musti sõstraid
1 l vett
2 kg suhkrut
Puhasta ja pese marjad, pane koos veega tulele, keeda 15 min, sega vähehaaval hulka suhkur, kuumuta aeglaselt segades, kuni see on sulanud. Lase veidi jahtuda. Pane purki.

Mustsõstramarmelaad
2 l musti sõstraid
1 kg suhkrut
1 sidruni mahl
Puhasta marjad ja purusta veidi köögikombainis või saumikseriga. Sega püree potis suhkru ja sidrunimahlaga, kuumuta keemiseni. Lase vaiksel tulel umbes 1/2 tundi keeda, sega aeg-ajalt. Suru segu läbi sõela, pane purki.

Moosi võid keeta ka sellises vahekorras:
1 kg marju
0,4 l vett
1-1,2 kg suhkrut.
Lased vee keema, valad mustsõsdardele peale, katad kaanega ja lased 5 min seista. Siis nõrutad vedeliku keedunõusse, lisad suhkru ja keedad siirupi. Keeva siirupi valad taas mustsõstardele ja lased 3-4 tundi kaanega kaetult seista. Seejärel keedad tasasel tulel 15 min. Mustsõstarde kõvad koored pehmenevad sellise meetodiga.
Korjad keediselt vahu ja paned purki.'

Väiksema suhkrukogusega moos:

1 kg sõstraid
600 gr suhkrut
0,2 liitrit vett

Vesi ja marjad läbi keeta, et kestad pehmeneksid, siis marjad ära kallata ja selle vee sisse suhkur, keeda siirupiks ja siis marjad tagasi, 25 min keeta, kuni vajuvad ühtlaselt siirupisse.
Kuumana tundub, et moos on vedel, aga ta jahtudes tarretub, kuna sisaldab pektiini.

* Mina jätan puhastatud marjad koos suhkruga ööks seisma ja siis hommikul keedan moosi. Nii on mahl juba ise tekkinud ja vett lisan hästi vähe.

Vaarika-mustsõstramoos Paide moodi

• 1 kg vaarikaid
• 400 g musti sõstraid
• 1,0 kg suhkrut
• 50 ml vett
• 2 tk kaneelikoort
• 1 tl kardemoni

Pane pott tulele ja vala sinna 50 ml vett. Keeda musti sõstraid keevas vees kuni sõstrad on katki keenud — umbes 10 minutit. Keemise ajal ära potis olevaid marju sega. Lisa suhkur ja vaarikad ning keeda umbes 20 minutit kuni moos pakseneb ja muutub läikivaks. Nüüd sega moosi kogu aeg, et see põhja ei kõrbeks. Keemise lõppedes riisu vaht. Pane valmis moos kuumadesse steriliseeritud purkidesse ja kaaneta õhukindlalt.