Joogid kasemahlast

Jahedamates ja varjulisemates kohtades jooksevad kased veel mahla, kuid enam mitte kauaks. Kui leiate veel võimalust kasemahla hankimiseks, siis tehke seda. Ei leidu paremat vahendit organismi puhastamiseks jääkainetest ning talvekahjustustest taastamiseks.

Jooge kasemahla janu pärast vee asemel, sest see on puhas tervis, mida te endale sisse lasete voolata. Tänapäeva lapsed, kes on harjunud intensiivselt maitsestatud jookidega, eriti kasemahla juua ei armasta. Selle vastu on lihtne pettus igati lubatud. Tehke kasemahla baasil morssi, lisades punase- või mustasõstra, jõhvika- või õunamahla ning maitsestades jooki mõõdukalt suhkruga.

Kääritage kasemahlast suvist gaseeritud jooki. Selleks on hea kasutada shampuse pudeleid. Vaja läheb ka nende pudelite korke. Protsess on iseenesest lihtne. Pange iga pudeli põhja 3-4 rosinat. Valage pudel “kurguauguni” kasemahla täis ja sulgege, jõudu kasutusse võttes, pudelid korgiga. Laske pudelitel 1-2 päeva seista soojas toas ning seejärel viige nad keldrisse ja asetage külili riiulile. Nüüd “unustage” nad umbes kuuks ajaks ära. See, mis pudelites selle ajaga valmib, on kihisev hapu jook - hea ja tervislik keelekaste kuumal suvepäeval.

NB! Pudelid peavad olema väga puhtad, et ei tekiks hallitust. Hallitusega jooki ei tohi tarvitada.

Joogid vahtramahlast

Ta on oluliselt magusam keelekaste kui kasemahl. Kuna vaher on soojalembesem puu kui kask, siis hakkab tema mahl jooksma hiljem ja kestab hilisema ajani. Praegu on vahtramahla laskmiseks sobiv aeg. Kääritada ei ole ma vahtramahla proovinud ja ei ole ka kuulnud, et seda keegi mu tuttavatest teinud oleks. Muidu kasutan vahtramahla sarnaselt kasemahlale.

Mõni Kanada indiaanlaste õpetussõna vahtramahla laskmiseks:

1. alla 20cm tüveläbimõõduga vahtrast saadav mahl ei ole eriti magus vaid kibeda alatooniga.
2. märjal maal kasvavast vahtrast saab palju mahla, kuid see ei ole magus.
3. väga kuivas kasvukohas kohas kasvav vaher annab vähe mahla ja mahl on kibekas.
4. mahl voolab paremini puu lõunapoolselt küljelt.
5. igalt puult tohib lasta mahla joosta vaid mõne päeva jooksul - mahl on puu elu.
6. puuritud auk tuleb tihedalt sulgeda samast puust valmistatud punniga.
7. ühelt ja samalt puult ei ole hea lasta mahla mitmel aastal järjest.

Ja keda siis veel uskuda, kui mitte vahtramaa põliselenikke! Samu nõuandeid võiks järgida ka koduste kasked puhul.

Ja jääbki vaid soovitada pöörata igal võimalikul hetkel nina päikese poole, et ihu saaks sealt voolavast energiast jõudu vitamiinide sünteesiks ning kevadväsimus kaobki jäägitult.