1. Esimese retsepti leiad meie arhiivist: klassikalised vastlakuklid

2. Naisteka lugeja retsept:

Vaja läheb:

300 ml piima
75 g taluvõid — kindlasti 82%
0,5 tl soola
50-75 g suhkrut
50 g pärmi — parim on suurest 100 grammisest pulgast pool
jahu — seda panen umbes, jälgin taigent

Või sulatan, lisan piima ja lasen käesoojaks. Panen need mikserisse, kasutan taignakonkse. Sisse pudistan pärmi, ootan natuke, kui see laguneb, siis lisan soola ja suhkru. Panen masina käima ja lisan hästi vähehaaval jahu, taigen peab jääma pehme. Kui liiga kiirelt ja palju jahu panna, tuleb tuim taigen, millest ei saa kuigi head kuklid. Sellest kogusest saab olenevalt suurusest 16-20 kuklit. Taigen kerkib olenevalt toa soojusest 35-60 min. Siis vormin pallid, kergitan plaadil veel 15 minutit. Välja võttes panen restile ja kastan pealt külma veega ja panen käteräti peale. Nüüd tehke edasi nii, kuidas ise tahate. Minul igal pereliikmel oma maitse. Kes tahab moosi (parim on keedetud maasikamoos), kes tahab NUSSAt, kes päris ilma…
Ja veel — sama taignaga saab teha kaneeli-, juustu- või moonirulle.

3. Stockmanni vastlakuklite retsept

Tainas
1,5 kl piima
2 kl jämejahvatusega odrajahu
2 kl nisujahu
0,5 kl suhkrut
2 muna
3 sl võid
25 g värsket pärmi
0,5 tl kardemoni
1 tl ingveripulbrit
0,5 tl soola
määrimiseks munavalget

Täidis
400 g rasvast pakikohupiima või maitsestamata toorjuustu
0,5−1 kl magusat maasika- või vaarikapüreed
0,5 kl pulbristatud pähkleid või küpsiseid
mett või suhkrut maitse järgi
pealeriputamiseks tuhksuhkrut

Taigna valmistamiseks pane kaussi pool piimast. Leigele piimale sega juurde pärm, veidi suhkrut ja odrajahu. Sega tainas ühtlaseks ning laske soojas riidega kaetult kerkida (kerkimisaeg on pikem kui valge nisujahu korral), kuni maht on kasvanud 2 korda. Siis lisa suhkruga lahtiklopitud munad, ülejäänud piim, sool ja maitseained, sõelu juurde nisujahu. Sõtku tainas ühtlaseks, lisades samal ajal vähehaaval sulavõid. Sõtku seni, kuni tainas lööb käte küljest lahti.

Pane tainas uuesti sooja kohta riidega kaetult paisuma. Kui see on kerkinud (pind kumer), vormi jahusel laual umbes 6 cm läbimõõduga vorstike, mis lõika 25 tükiks. Veereta peopesas ümarad kuklid, aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning laske õhuliseks kerkida. Määri pealt lahtiklopitud munavalgega ja küpseta ahjus 220 kraadi juures 15 minutit.

Pärast ahjust võtmist pane kuklid puust lauale, piserda leige veega, kata puhta rätiga.

Jahtumise ajal valmista täidis. Sega puulusikaga kohupiim või toorjuust, kohviveskis pulbristatud pähklid või küpsised ja mesi või suhkur, kuni tekib kohev mass.

Jahtunud kuklitel lõika pealt kaaneke ära ning uurista veidi sisu välja. Õõnsusesse pane marjapüreed või sügavkülmutatud suhkrustatud marju. Siis tõsta lusikaga või pigista läbi kondiitrikotikese peale kohupiimatäidis, mis kata äralõigatud saiatükikesega. Kuklitele riputa peale tuhksuhkrut.

Õõnsuse võid täita ka tavapärase suhkru ja vanillsuhkruga kõvaks vahuks löödud 38%-lise vahukoorega.