Kõige valem asi, mida pärast koduveini tegemist teha saab, on jätta ta sinnasamasse suurde pudelisse või käärimisnõusse pikalt seisma. See on veini tervisele väga halb, sest

  1. Läbipaistvas pudelis pääseb valgus veini rikkuma — värvus muutub ja pikapeale ka maitse.
  2. Käärimisnõus on õhku veini kohal liiga palju, lisaks võib ka läbi korgi vein õhku saada, põhjustades nii veini oksüdeerumist ja äädikaks muutumist.
  3. Kui vahepeal käia veini maitsmas, jääb pudelisse veel rohkem õhku, mis jällegi põhjustab veini riknemist.

Seega tuleb vein pudelitesse villida. Reegel on, et punaseid veine hoitakse rohelistes pudelites ja valgeid läbipaistvates. Kuigi säilitatakse kõike veine valguse eest kaitstult. Pudelid peab korralikult puhtaks pesema,et mingit sadet põhjas ei oleks.
Pudel täidetakse veiniga nii palju, et vähemalt 2/3 kaelaosa oleks tühi.
Pudelid võivad olla keeratava korgiga — sel juhul tuleb neid säilitada püstiasendis, et korgi metall ei pääseks veini maitset muutma. Iseenesest on keeratav kork üks väga kindel asi.

Tavalisem on aga pudelite sulgemine korgist korkidega. Korra juba kasutuses olnud korkide kasutamine on üsna riskantne ettevõtmine, sest korgitseriga avades jääb korgisse auk, mis laseb õhku läbi. Seepärast on kindlam soetada uued korgid ja korkijaga need pudelitele peale suruda. Palju abi on ka kapslitest, mis korkidele peale pannakse — kapslid hoiavad korki kuivamast. Samal eesmärgil on varasematel aegadel kasutatud pudelikaelte küünlarasvasse kastmist. Erinevat värvi kapslid aitavad ka eri partiidel ja aastakäikudel koduses veinikeldris vahet teha.

Parim on veine säilitada ühtlasel temperatuuril, mitte liiga niiskes ruumis, näiteks keldris. Pudelite külili hoidmine tagab selle, et kork püsib tänu veinile niiske ja nii ei pääse korgi kaudu õhku pudelisse.

Säilitamise meelespea:

  • Koduveinid säilivad reeglina 3-5 aastat.
  • Koduseid marjaveine võiks lasta pudelites järelküpseda vähemalt 6 kuud pärast villimist.
  • Punased veinid säilivad paremini kui valged veinid.
  • Tugevalt magusad ja kanged (kõrge alkoholiprotsendiga) veinid säilivad paremini kui kerged lauaveinid.
  • Punased veinid lähevad pikaajalisel seismisel heledamaks, valged tumedamaks, kollakamaks.
  • Küpsemisel happesus taandub ja väga happeline vein muutub mahedamaks.
  • Ajaga pehmenevad ka parkained veinis ja maitse muutub pehmemaks, siidisemaks.
  • Veini ei maksa ka lasta üle küpseda, ehk — käige aegajalt ikka maitsmas ja kontrollimas ning tundke oma veiniteost koos sõpradega rõõmu!