PALMIKSAI KAKAOVÕÕBAGA

3 klaasi (650 g) jahu, 200 g võid, 2-3 sl suhkrut, 4 muna, 50 g pärmi, 1 klaas piima, 1/4 tl soola.

Täidiseks: 100-150 g võid, 3-4 sl suhkrut, (kaneeli), rosinaid, sukaati, hakitud pähkleid.

Võõbaks: 200 g suhkrut, 2 sl kakaod, 40 g piima, 50 g võid.

Taignasegamisnõusse pannakse jahu, väikesed võitükid. Segatakse sõrmedega sõmeraks. Pärm segatakse suhkru ja sooja piimaga. Munad klopitakse lahti ja lisatakse koos pärmi-piimaga jahule. Segatakse ja sõtkutakse ühtlane taigen, mis käte küljest eraldub. Lastakse umbes 2 tundi soojas kohas või sooja vette asetatud nõus kerkida.

Seejärel jaotatakse taigen kaheks või kolmeks osaks. Iga osa vormitakse käte abil või rullitakse pikaks umbes 2 cm paksuseks ja 20-30 cm laiuseks. Määritakse ühtlaselt pehme võiga, puistatakse peale suhkrut, sukaati, rosinaid, hakitud pähkleid või lihtsalt kaneeli-suhkru segu, keeratakse rulli ja põimitakse pikad saiad. Lastakse puhta räti all veidi kerkida ja küpsetatakse nõrgema kuumusega ahjus 150-180 kraadi juures 20-25 minutit.

Saia küpsemise ajal valmistatakse võõp. Selleks pannakse suhkur ja kakao väikesesse keedunõusse, segatakse, lisatakse piim ja kuumutatakse umbes 5 minutit, puulusikaga kogu aeg liigutades. Segu lastakse mõni minut jahtuda ja lisatakse või. Soe võõp tõstetakse lusikaga soojale, kuid mitte kuumale saiale.

Võib valmistada ka ilma võõbata. Sel juhul tuleks sai enne ahjupanemist määrida munaga.

BISKVIITKOOK MAHLAKREEMIGA

1/2 kg rullbiskviiti või poest ostetud tordipõhi.

Kreem: 4 munakollast, 3 sl suhkrut, 10 g želatiini, 1 klaas mahla, 250 g vahukoort, kaunistamiseks puuvilju või marjakompotti.

Želatiin pannakse 6 sl külma veega ligunema. Munakollased vahustatakse suhkruga. Mahl soojendatakse, lisatakse munakollastele. Samuti sulatatud želatiin. Nõu asetetakse kuuma vette ja pidevalt vahustades kuumutatakse, kuni segu tiheneb. Hoitakse vähe külmas ja vahustatakse. Jahutatakse kloppides, aeg-ajalt külmas hoides, kuni hakkab kergelt tarretuma. Nüüd segatakse juurde vahustatud koor.

Sobiva kujuga kauss või vorm vooderdatakse rullbiskviidilõikudega, (mõned jäetakse pealepanemiseks), kreem valatakse sisse, pannakse külma. Kui hakkab tarretuma, pannakse peale biskviidilõigud ja lastakse tarduda. Kook peab seisma külmas vähemalt 2 tundi. Võib valmistada eelmisel päeval.

Enne laualeandmist lüüakse kook kausist välja madalale alusele, kaunistatakse vahukoore, kompotimarjade ja puuviljadega, asetades need rühmadena koogi ümber.

Tordipõhi lõigatakse aga neljaks rattaks. Üks asetatakse tordivormi põhjaks. Kaks keskmist lõigatakse paraja laiusega ribadeks ja pannakse vormi servadesse. Kreem valatakse keskele. Neljas ketas pannakse kaaneks. Lastakse külmas tarduda.

Enne laualeandmist kaetakse kook vahukoorega või valmistatakse kreemi rohkem ja kaetakse kook sellega ka pealt. Kaunistatakse marjade või puuviljadega.

Allikas: "Nõukogude naine" 12/1983