Kümme korduma kippuvat küsimust koduse sooja leiva valmistamisel


Tallinna Toidumess
Foto: Karli Saul

Kodus ise valmistatud leivale naljalt vastast ei leia ja nii võikski tähtpäeva puhul lauale ise soe leib valmistada. Naisteleht vastab kümnele korduma kippuvale küsimusele, mis leiba valmistades võivad tekkida.

1. Mis on juuretis ja kuidas seda valmistada?

Juuretis on hapnenud tainas, mis aitab leibadel kerkida ja selle saab valmistada ise, kui segad omavahel kokku peti (või keefiri või õunamahla) ja paar viilu rukileiba. Pane vedelikku nii palju, et leivaviilud oleksid kaetud ja jäta segu paariks päevaks sooja ruumi käärima ning juuretise alge, millest saab hakata leiba valmistama, ongi valmis.

2. Kuidas juuretist säilitada?

Võta uus juuretis järgmiseks leivateoks vahetult enne lisandite segamist taignasse ning pane juuretis kaanega suletavasse säilituskarpi ja turguta seda toatemperatuuril seni, kuni leivad ahjust tulevad ning seejärel pista juureis külmkappi, kus see säilib kaks-kolm nädalat.

3. Millest koosneb isetehtud leib?

Koduse leiva valmistamiseks on vaja juuretist, rukkijahu, vett, soola ja suhkurt ning võid juurde lisada ka teisi jahusid, näiteks tatra-, riisi-, odra- või pähklijahu.

4. Milline on õige paksusega leivatainas?

Kui tainas on väga paks, jääb leib tummine ja tihke, aga kergema ja õhulisema leiva saamiseks lisa jahu tainassse pigem vähem.

Loe täispikki vastuseid ja ülejäänut kuut küsimust-vastust värskest Naistelehest.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare