1. Lihtne kook

3 pakki (a 180 g) eestimaiseid küpsiseid
200 g halvaad
200 g võid
250 g hapukoort
1 sidruni mahl
2 dl külmutatud marju
Pudista kaussi küpsised ja halvaa. Sulata või. Lisa sulavõile hapukoor ja sidrunimahl. Sega ühtlaseks ja vala küpsistele.
Sega läbi ja lisa külmutatud punased sõstrad. Sega õrnalt läbi.
Vooderda kauss toidukile või fooliumiga ja suru segu kaussi. Hoia külmikus vähemalt 5 tundi, kuid soovitatavalt üleöö.
Kummuta kook taldrikule ja lõika lahti. Soovi korral kaunista marjadega.

2. Kissell

Paned vee keema, suhkur sisse, marjad ka. Keedad natuke aega.(Kui marju sisse ei taha siis tambid marjad vees katki ja kurnad.) Segad klaasis tärklise veega, tõstad poti tulelt, valad paksenduse sisse ja lased uuesti keema tõusta. Raputad suhkrut peale. Lased ära jahtuda. Sööd.

3. Sügavkülmuta

Pressitud kuumutamata mahl külmuta kuubikuteks. Talvel maitseb imehea. Näit morsi tegemiseks, tarretisek, milleks iganes.
Tarreta punase sõstra mahl želatiiniga ära ja pista sügavkülma.

4. Kompott

Minu lapsepõlvelemmik(siiani veel):
Pestud kobarad purki ja peale kuum siirup.Kaane alla ja keldrisse.Talvel võtad ja libistad marjad kobarast otse suhu... Ma juba naudin ette...

5. Mahl

Väga hea punase sõstra mahla saab ka ilma aurutita. Paned sõstrad potti ja niipalju vett peale, et marjad on kaetud. Keeta, kuni mahl sõstardest eraldub, kurnata sõelal kestad ära ja talviseks säilitamiseks puhas mahl veel kord keema ajada ja purkidesse. Olen nii teinud aastaid ja ei pea auruti ostmist sugugi vajalikuks.

6. Jäätisekokteil

Mahlast saab lihtsalt head jooki teha, aga ka super head jäätisekokteili - lisad jäätisele puhast punasesõstra mahla (kindlasti ilma suhkru ja veeta) ja lased selle segu vahtu, võid lisada ka maitse järgi valget viina. Keele viib alla :)

7. Toormoos
Aga teen ka nö. toormoosi. Mahla aurutamisest ülejäävad (veel soojad) kestad surun läbi tiheda sõela ja kogu aeg segades lisan ohtralt suhkrut. Nii saan väga maitsva želeetaolise moosi, mille panen ruttu karpi(sest jahtudes segu tardub üsna ruttu.) Ja siis säilitan külmkapis. Sobib kookide ja rullbiskviidi vahele, või määri kasvõi küpsistele.

8. Plaadikook

200 gr võid sulatada, lisada 3/4 kl suhkrut, 1 muna ,1 tl küpsetuspulbrit(või soodat+äädikat), lisada 2-3 kl jahu ja hõõruda siledaks tainaks.
Vajutada või rullida plaadile ja peale kallata segu:
400 gr hapukoort
1/2 kl suhkrut
3 muna
0,5-0,7 l punaseid sõstraid.

Küpsetamise aega ei oska öelda. Kergitan tavaliselt nats paberi äärt, et näha, kas põhi on kuldpruun. Pealtpoolt eriti ei paista, millal kook päriselt valmis. Süüa sobib jahtunult

9. Sõstrakook

6 muna
6 dl suhkrut
4 dl sulatatud margariini
1 l nisujahu
1 sl küpsetuspulbrit
1 sl vanillisuhkrut
3 dl piima või
mahla
Peale:
1 l mustsõstraid või
/ ja punaseid sõstraid
Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Lisa sulatatud margariin, jahu, küpsetuspulber, vanillsuhkur ja piim.
Vala tainas suurele ahjuplaadile, peale puista puhastatud sõstrad.
Küpseta ahjus helekollaseks.