Midagi erilist — makaronimagustoit
Telekokk Ants Uustalu arvates võib pastamagustoit meis võõristust tekitada ehk seetõttu, et igasugused pastaroad on siinmail alles viimastel aastatel populaarseks saanud. Tõepoolest, Eesti suurimas kokandusportaalis www.nami-nami.ee on ligi 9000 retsepti, kuid magusaid pastaroogi sealt naljalt ei leia. Portaali pealik Pille Petersoo kinnitab samuti, et pastatoodete kasutamine magustoitudes pole väga levinud.
“Aga ma ise arvan, et näiteks keedetud nuudlite läbikuumutamine või praadimine kaneeli, rosinate ja pähklitega võiks anda päris maitsva ja omapärase tulemuse,” julgustab Petersoo eksperimenteerima.
Uustalu kiidab värskest pastat valmistatud torteliinisid ja ravioole šokolaadikastmes, mille maasikad veelgi paremaks teevad.
Kes ise kodus pasta valmistamisega mässama ei taha hakata, võib Uustalu sõnul vabalt katsetada ka poepastasid. Julget proovimist!
Makaronidest ilma ketšupita
Makaronimagustoitude valmistamisel tuleta meelde kõik vormiroad, kuhu pastalised kuuluvad. Asenda kala ja liha marjade ning pähklitega ja juustukastmed vahukoore ning vanillikreemiga. Tulemus on mahe, hõrk ja valmistamine imelihtne!
Magus makaronivorm kuivatatud puuviljadega
See toit on nagu makaronivorm ikka. Hakkliha asemel aga kasutame kuivatatud puuvilju ning soola, pipra ja küüslaugu asendame suhkru, vanilli ja kaneeliga. See magus makaroniroog, mis maitseb nagu tummine kohupiimakook, passib kõledasse jaanuariõhtusse eriliselt hästi. Vahtrasiirupi võib julgelt asendada oluliselt odavama tumeda suhkrusiirupiga.
Ettevalmistusaeg: 15 minutit
Küpsemisaeg: 1 tund
- 50 g riisiteramõõtu pastat
- 2 muna
- 80 ml vahtrasiirupit
- 30 g rosinaid ja kuivatatud aprikoose
- 1 tl vanillsuhkrut
- 500 ml vahukoort
- ¼ tl kaneeli
Makaronikook šokolaadi ja pähklitega
Selle koogi valmistamine on imelihtne ja on täiesti võimatu, et see ei maitse — kook on sametine, magus ja mahlane. Šokolaad, pähkel ja sukaad klapivad hästi ning nuudlid on õrnad ja mahedad. Retseptis on öeldud, et jagub kuuele. Täpsustuseks tuleb mainida, et kuuele kiiremale.
Ettevalmistusaeg: 30 minutit + üleöö külmkapis seismist
- 250 g niitnuudleid
- 290 g pähklisegu
- 100 g purustatud mandleid
- 3 spl kakaod
- 1 tl kaneeli
- 155 g suhkrut
- 1 tl riivitud sidrunikoort
- 1 tl sukaadi
- 1 tl vanillsuhkrut
- 2 tl brändit
- 60 g võid
- 100 g tükeldatud tumedat šokolaadi
Määri 20sentimeetrise läbimõõduga lahtikäiv küpsetusvorm võiga.
Keeda nuudlid pakendil toodud juhendi järgi. Loputa külma veega ja nõruta. Purusta ja sega köögikombainis pähklid, kakao, kaneel, suhkur, sukaad, sidrunikoor, vanillsuhkur ning brändi. Sulata või ja šokolaad ning sega kõik koostisained omavahel kokku. Tõsta segu küpsetusvormi, patsuta siledaks, kata toidukilega ja pane mõneks tunniks külmkappi tahenema. Puista peale kakaopulbrit ja tuhksuhkrut ning serveeri vahukoore või marjadega.
Pasta vahukoore ja marjadega
Selles magustoidus kohtuvad Napoleoni kook, suvised magustoidud ja pannkoogitort. Kui loetletud road meeldivad, võib sedagi proovida.
- 4 lasanje lehte
- 500 ml vahukoort
- 300 g maasikaid ja musti sõstraid
- 250 g granaatõunaseemneid
- toiduõli
- tuhksuhkrut
Maasikarullid
Maasikarullid maitsevad nagu pühapäevahommikused pannkoogid. Ja on veel paremad, kui nad enne serveerimist hetkeks kuuma ahju pista ning neile purustatud mandleid ja mett lisada.
Ettevalmistusaeg: 30 minutit
- 250 g maasikaid
- 60 g võid
- 80 ml vahukoort
- 90 g suhkrut
- 1 tl sidrunimahla
- 6 lehte lasanjet
- kaunistuseks tumedat suhkrusiirupit