Makaronidest valmistatud magustoit — kõlab kummaliselt, kas pole? Ei passi selle sisse ju makaronide parim sõber hakkliha ega sobi peale kuhjata juustu-ketšupitki.

Makaronimagustoidus pole siiski midagi eriskummalist. Koosneb ju enamik pastapere liikmeid munadest, jahust ja veest ehk ainetest, milleta üht korralikku kooki ei saagi.

Tublimad kokkajad, kes ise kodus pastat teevad, võivad järgmise laari sisse puistata peoga kakaod ja suhkrut. Nõnda valmiv šokolaadipasta on eriti maitsev näiteks vaarikamoosiga.

Telekokk Ants Uustalu arvates võib pastamagustoit meis võõristust tekitada ehk seetõttu, et igasugused pastaroad on siinmail alles viimastel aastatel populaarseks saanud. Tõepoolest, Eesti suurimas kokandusportaalis www.nami-nami.ee on ligi 9000 retsepti, kuid magusaid pastaroogi sealt naljalt ei leia. Portaali pealik Pille Petersoo kinnitab samuti, et pastatoodete kasutamine magustoitudes pole väga levinud.

“Aga ma ise arvan, et näiteks keedetud nuudlite läbikuumutamine või praadimine kaneeli, rosinate ja pähklitega võiks anda päris maitsva ja omapärase tulemuse,” julgustab Petersoo eksperimenteerima. Uustalu kiidab värskest pastat valmistatud torteliinisid ja ravioole šokolaadikastmes, mille maasikad veelgi paremaks teevad.
Kes ise kodus pasta valmistamisega mässama ei taha hakata, võib Uustalu sõnul vabalt katsetada ka poepastasid. Julget proovimist!

Makaronidest ilma ketšupita

Makaronimagustoitude valmistamisel tuleta meelde kõik vormiroad, kuhu pastalised kuuluvad. Asenda kala ja liha marjade ning pähklitega ja juustukastmed vahukoore ning vanillikreemiga. Tulemus on mahe, hõrk ja valmistamine imelihtne!

Magus makaronivorm kuivatatud puuviljadega

See toit on nagu makaronivorm ikka. Hakkliha asemel aga kasutame kuivatatud puuvilju ning soola, pipra ja küüslaugu asendame suhkru, vanilli ja kaneeliga. See magus makaroniroog, mis maitseb nagu tummine kohupiimakook, passib kõledasse jaanuariõhtusse eriliselt hästi. Vahtrasiirupi võib julgelt asendada oluliselt odavama tumeda suhkrusiirupiga.

Ettevalmistusaeg: 15 minutit
Küpsemisaeg: 1 tund

  • 50 g riisiteramõõtu pastat
  • 2 muna
  • 80 ml vahtrasiirupit
  • 30 g rosinaid ja kuivatatud aprikoose
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 500 ml vahukoort
  • ¼ tl kaneeli
Pane ahi sooja. Keeda pasta pakendil toodud juhendi järgi ning nõruta. Sega munad, vahukoor ja siirup vispliga hoogsalt kokku. Lisa pasta, rosinad, vanillsuhkur ja kaneel. Vala segu kuumakindlasse ahjuvormi ja küpseta üks tunnike.

Makaronikook šokolaadi ja pähklitega

Selle koogi valmistamine on imelihtne ja on täiesti võimatu, et see ei maitse — kook on sametine, magus ja mahlane. Šokolaad, pähkel ja sukaad klapivad hästi ning nuudlid on õrnad ja mahedad. Retseptis on öeldud, et jagub kuuele. Täpsustuseks tuleb mainida, et kuuele kiiremale.

Ettevalmistusaeg: 30 minutit + üleöö külmkapis seismist

  • 250 g niitnuudleid
  • 290 g pähklisegu
  • 100 g purustatud mandleid
  • 3 spl kakaod
  • 1 tl kaneeli
  • 155 g suhkrut
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • 1 tl sukaadi
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 2 tl brändit
  • 60 g võid
  • 100 g tükeldatud tumedat šokolaadi

Määri 20sentimeetrise läbimõõduga lahtikäiv küpsetusvorm võiga.
Keeda nuudlid pakendil toodud juhendi järgi. Loputa külma veega ja nõruta. Purusta ja sega köögikombainis pähklid, kakao, kaneel, suhkur, sukaad, sidrunikoor, vanillsuhkur ning brändi. Sulata või ja šokolaad ning sega kõik koostisained omavahel kokku. Tõsta segu küpsetusvormi, patsuta siledaks, kata toidukilega ja pane mõneks tunniks külmkappi tahenema. Puista peale kakaopulbrit ja tuhksuhkrut ning serveeri vahukoore või marjadega.

Pasta vahukoore ja marjadega

Selles magustoidus kohtuvad Napoleoni kook, suvised magustoidud ja pannkoogitort. Kui loetletud road meeldivad, võib sedagi proovida.

  • 4 lasanje lehte
  • 500 ml vahukoort
  • 300 g maasikaid ja musti sõstraid
  • 250 g granaatõunaseemneid
  • toiduõli
  • tuhksuhkrut
Keeda lasanjelehti 10 minutit, vala keeduvette ka sorts õli, siis ei kleepu lasanjelehed kokku. Loputa külma veega ja nõruta.

Vala pannile tublisti õli ja aja kuumaks. Küpseta lasanjelehed õlis krõbedaks ja kuldseks. Nõruta köögipaberil.

Vahusta vahukoor ning alusta pastalehtede, vahukoore ja marjade kihiti seadmist. Kaunista kook tuhksuhkruga ja serveeri kohe.

Maasikarullid

Maasikarullid maitsevad nagu pühapäevahommikused pannkoogid. Ja on veel paremad, kui nad enne serveerimist hetkeks kuuma ahju pista ning neile purustatud mandleid ja mett lisada.

Ettevalmistusaeg: 30 minutit

  • 250 g maasikaid
  • 60 g võid
  • 80 ml vahukoort
  • 90 g suhkrut
  • 1 tl sidrunimahla
  • 6 lehte lasanjet
  • kaunistuseks tumedat suhkrusiirupit
Keeda lasanjelehti 10 minutit, vala keeduvette ka sorts toiduõli. Loputa külma veega ja nõruta. Laota lasanjelehed suurele taldrikule ning pane peale meelepärast moosi ja marju. Rulli kokku ning vala üle suhkrusiirupiga. Serveeri kohe.