Publik uuris Rakvere Lihakombinaadi tootejuhi Heli Sepa käest, millist liha grillimiseks valida ja kuidas sellest parim grilliroog valmistada.

Juba 4 aastat suurimas lihatööstuses erinevaid grilltooteid välja töötanud Heli nendib, et kõige sobivam materjal grill-liha või šašlõki valmistamiseks on läbikasvanud seakaelakarbonaad. „Tänu piklikule ja ühtlasele kujule saab sellest kerge vaevaga lõigata risti lihaskiudu paraja paksusega lihalõike või šašlõkitükke,” räägib ta.

Kui sealiha peetakse üldjuhul rasvaseks, siis vähemrasvase liha eelistajatel tuleks valida välis- või sisefilee, mis on taine ning sisaldab vähem rasva. „Välisfileelõike võib enne grillimist vasardada, sest kobestatud lihalõigud maitsestuvad paremini ja liha valmib kiiremini,” lisab ta. Samuti sobivad grillimiseks väga hästi ka peekon ning loomulikult searibi, mis on eestlaste üks lemmikuid. Suurepärase grillroa saab lambakarreest ja -ribist. Sobivad ka sea-, veise- ja lambamaks. Kuid erilise grillieine võib valmistada seasabast, -jalgadest ja -kõrvadest.

Kaalu jälgivate inimeste seas on populaarne ka linnuliha, näiteks kana rinnafilee. Ka kalkuni kintsuliha ja rinnafilee on vallutanud paljude grillimeistrite südamed. Rasvasem ja mahlasem pala valmib aga grillitud broilerikoibadest, -tiibadest ja kintsulihast.

Kuidas maitsestada?
Marineerimine on üks populaarsemaid grill-liha ettevalmistamise viise, sest see on hea meetod erinevate maitsete ühendamiseks. Marineerimine muudab happe mõjul vintske ja sidekoerikka liha pehmemaks. „Klassikalise sealihašašlõki äädikamarinaadi koostises on toidu-, veini- või õunaäädikas, lisaks annavad maitset mugulsibularattad, küüslauk ning sool ja pipar. Suvise kerge lihamarinaadi põhikomponendiks ja lihale õige marjamaitse andmiseks sobib hapukas marjamahl või -püree, millele lisatakse sobivaid maitseaineid ja ürte,” soovitab spetsialist erinevaid maitsestamistehnikaid.

Kes ise marineerimisega jännata ei soovi, võib valida juba valmis marineeritud liha. Põnevamatest marinaadikomponentidest, mis sellel suvel Rakvere Lihakombinaadi grilltoodete maitseid loovad, toob Heli Sepp välja rukkileiva, maitsestamata jogurti, rabarberi, mustikad ja kirsid ning kalja.

Heli sõnul võib liha maitset rikastada ka küpsetamise käigus – näiteks saab grill-lihale hõrgu suitsumaitse, kui panna hõõguvate süte peale lehtpuutükikesi. Oluline on meeles pidada, et suletud kaanega söegrillil omandab liha tugevamalt hõrgu suitsuse maitse ja aroomi.

Kuidas saada parim grill-liha?

  • Jälgige, et grill-liha oleks lõigatud risti lihaskiudu ning ühe tüki paksus oleks ca 1,5 cm.
  • Parima šašlõkiliha saab, kui lõikate seakaelakarbonaadist 3–4 cm küljemõõduga kuubikud.
  • Välisfileelõike võib enne grillimist vasardada, sest kobestatud lihalõigud maitsestuvad paremini ja liha valmib kiiremini.
  • Mahlase seakaelakarbonaadi 1,5 cm paksust lõiku tuleb grillida 6–8 minutit ühelt küljelt. Sama paksusega õrn seasisefileelõik valmib aga poole lühema ajaga. Seašašlõki küpsetamiseks kulub aega ca 15–20 minutit.