Loomulikult on esikohal munad, mis oma kasulike toitainete poolest paljudele toiduainetele silmad ette teevad. Munas on näiteks palju E-vitamiini. 55-grammine muna annab umbes 40 protsenti päevasest E-vitamiini vajadusest, 35 protsenti seleeni ning 10 protsenti D-vitamiini vajadusest ning annab keedetuna vaid 67 kalorit. 

Muna kõrvale sobib hästi kiirsoolalõhe laimiga

400 gr lõhefileed
1,5 supilusikat soola
1,5 supilusikat suhkrut
Valget pipart
3 laim
1,5 dl hapukoort
2 tl sinepit
1 tl vedelat mett

Kalli soolalõhe ostmise asemel osta toores lõhe, eemalda sellelt nahad ja luud ning viiluta lõhe õhukesteks viiludeks. Sega omavahel sool-suhkur ja valge pipar ning ühest laimist pigistatud mahl. Kata taldrik poole seguga, mille peale tõsta lõheviilud ning seejärel kata need pealt sama seguga. Lase lõhel seista soola-suhkru segus ca 20 minutit. Sega omavahel hapukoor, sinep ja mesi ning aseta kooresegu väiksesse kaussi kala kõrvale. 2 laimi lõika samuti taldrikule kala juurde, maitsestamiseks.

Eelroaks soovitame valmistada näiteks pragudega munadest kevadiselt värske salat.
Munasalat

100 gr rukolat
4 kõvaks keedetud muna
1 punane sibul
5 külma, keedetud kartulit
1 purk musti oliive
1 purk kilu

Kaste:

1 küüslaugu küüs
0,5 sidrunit, mahl ja riivitud koor
3 spl oliiviõli
Soola
Musta pipart

Pese rukola ja aseta kaussi, tükelda munad ja sibul ning aseta need salatilehtedele koos kõikide teiste ainetega. Sega kokku kaste ning vala salat sellega üle.

Pearoaks soovitame ahjulõhet pestokatte all (neljale)

800 gr lõhefileed
1 tl soola
5 tl pestot

Lõika lõhefilee neljaks ning aseta tükid küpsetusvormi, määrides kala enne soolaga. Seejärel lase kalal külmkapis seista umbes tund. Aseta ahi 175 kraadile ning enne ahju panemist kata lõhe pestoga. Küpseta ahjus kas 15 minutit, kui soovid, et kala oleks seest veel roosa või 24 minutit, kui soovid läbiküpsenud kala. Paku juurde tilliga maitsestatud kartuliputru.
Ja miks mitte magustoiduks tavapärase pasha asemel proovida hoopis

Sidrunisorbetti (neljale)

2,5 dl vett
1 dl suhkrut
1dl pressitud sidrunimahla
1 munavalge

Kaunistuseks:

1 sidruni riivitud koor
0,5 dl vett
2 spl suhkrut
150 gr vaarikaid

Keeda vett ja suhkrut koos ca 2 minutit, lase jahtuda ning sega hulka sidrunimahl. Vahusta munavalge kõvaks vahuks ning sega sidrunikeedisega ning pane seejärel jäätisemasinasse külmuma.
Keeda sidrunikoort vees ja suhkrus ca 3 minutit, lase jahtuda. Tõsta valminud sorbett kaussidesse, garneeri keedetud sidrunikoore ja vaarikatega.
Lastele pakub muidugi lõbu munade värvimine ning kommidega täidetud munade otsimine (kui see kuulub teie pere traditsioonide hulka) või šokolaadijäneste leidmine. Kui soovite, et lapsed sel ajal vähem maiustusi tarbiksid, võib pabermunade sisse peita mandleid ja pähkleid, isetehtud maiustusi, kinopileteid, ujula kinkekaart või muud lõbusat. 

Kauneid lihavõtteid!