Meie peres süüakse palju tšillit ja ka kasvatame seda ise palju. Igal aastal on olnud häda sellega, kuidas tšillit näiteks hoidiste jaoks tükeldada. Kogused on üsna suured ja kuna ma ei ole köögis mingi kindakandja, siis noaga tšillit hakkides lõpuks küünealused tulitasid mitu päeva ja hoidku, kui sõrmega sai silma sügatud. Samuti maitses kõik, mis järgmistel päevadel lõikelaual lõigatud, üsna teravalt. Tänavu suvel aga süttis lambike! LÕIKA TŠILLIT KÄÄRIDEGA! Avastasime, et seda saab väga edukalt kääridega lõigata, sel juhul ei puutu tšilli tuline mahl kokku ei käte ega lõikelauaga. Seda meetodit saab kasutada vaid siis, kui ka seemned toidu sisse võivad sattuda. Meie peres võivad — seemned on need kõige vürsisemad osad tšillist. Käärimeetodit kasutan ka kuivatatud tšillikaunade puhul. Kuivanud tšillit kääridega lõigates tekivad mõnusad väikesed tšillihelbed. Ja kuna kääridega eriti muid toiduaineid ei lõika, siis pole ka muret, et nad mõnda aega köögisahtlis tulitavad.

***

Mõningad head nipid kööki:

1) Nuga saab teravaks väga hästi ka seda taldriku tagumise poole vastu hõõrudes või teise noaga lihvides.

2) Gaasipliiti mustuse eest saab kaitsta seda foolimiga kattes.

3) Kui sa ei taha, et jahukaste tükiline oleks siis sega eelnevalt jahu piima või veega eraldi nõus ära.

4) Saiakeste kõrbemise vastu ahjus võib panna ahju põhja anum veega, näiteks metallpott või kraamiline vaagen.

5) Et oleks alati värsket maitserohelist võtta siis haki värskelt taimed ära ning pane sügavkülma, nii ei närtsi need ega kuiva ära ning säiluvad rohelisena.

6) Hommikul kohvi tehes, soovid, et selle aroom rohkem välja tuleks, raputa kohvile natukene soola.

7) Kui sa ei taha, et sibul nutma ajaks, säilita seda külmkapis ja haki seda kohe peale külmikust välja võtmist.

***

Teesõelad saavad puhtaks nõudepesumasinas ja porgandised käed peale koorimist puhastab värske tomat!

***

1) Et sibul nutma ei ajaks, lõikan seda märja noaga.

2) Et sibulat oleks kergem koorida, lõikan sibula eelnevalt kaheks-neljaks osaks

3) Et küüslauku oleks kergem koorida, vajutan noaga küüslaugu peale, et ta “puruneks” kergelt.

4) Kivideta sidrunimahla saamiseks pigistan sidrunimahla läbi näppude, et kivid kinni püüda.

5) Ingverit saab teelusikaga koorida, mitte koorijaga ja saab palju kiiremini ja raisku läheb palju vähem ingverit.

6) Et vältida lõikelaua libisemist, panen lõikelaua märja rätiku peale.

7) Avokaadot lõikan selle nahaga, et vältida pudruks minemist ja käte ära määrimist. Algul lõikan avokaado pooleks, siis lõikan nii, kuidas soovin, et tükid jääksid ning seejärel aitan tükid lusikaga välja.

8) Selleks, et liha paremini lõigata, võib panna selle 10minutiks sügavkülma, see aitab seda paremini lahti lõigata.

9) Kasutades tükikese tšillipipra kaunast, pane kaun väiksesse anumasse soolaga, et pipar säilitaks oma erksuse ja mahlakuse. Kuid arvesta sellega, et kui panna tšillipipar soolaga anumasse, siiski imab sool piprast veidi mahla välja ja sool muutub tükilisemaks, seega oleks parem veidi soola panna eraldi potsikusse kuhu pistad oma pipra.

10) Munakoore eemaldamiseks omletist, kasuta munakoort, sellega on palju kergem eemaldada väikese munakoore tükke, kui millegi muuga.

11) Liha mahlakuse säilitamiseks praen liha paar minutit igast küljest, seejärel panen ahju.

12) Et ülesoojendada saiakesi vms, panen neile ümber märjaks tehtud (kindlasti mitte läbimärja) küpsetuspaberi ja pistan paariks minutiks ahju. Nii saab sellise efekti nagu sai oleks äsja küpsetatud.