(Nende ilmet mainin sellepärast, et ma viisin seda lugu kirjutades ja materjali otsides kokku, et olen meritinte varemgi kohanud. Mingil perioodil sai turult päris tihti räimi ostetud ja nende hulgas olid mõnikord mingid imelikud kitsa ja ehmunud näoga kalad, keda nähes ka mina alati räimi puhastades veidi ehmusin ja need ruttu kassile viskasin, sest mul polnud aimugi, kes need kergelt õõvastavad tegelased on. Nüüd materjali otsides viisin kokku, et need olidki meritindid.)

Aga asja juurde. Teenekas spordiajakirjanik Jaan Martinson tuli ühel päeval tööle ja rääkis, et meritindi aeg on käes. Tema sõber, endine jalgpallur Raio Piiroja on suur kalamees ja nii nad nädalavahetusel meritindiga maiustasid. Piisas paari meritindist valmistatud roa kirjeldusest, kui olime juba meritindi-usku pööratud.

Meritint on lõheliste seltsi kuuluv pikk ja sale, umbes räimesuurune kala. Vikipeedia ütleb, et tegelikult võib ta kasvada kuni 46 sentimeetri pikkuseks. Ta lõhnab kurgi järele, nii et seda kala on nimetatud ka kurgikalaks.

Turul on praegu meritinti vabalt saada, natuke üle kahe euro kilo. Ta on eesti perenaiste ja peremeeste hulgas palju vähem tuntud kui räim, aga kui sa teda juba proovinud oled, siis sa teda enam ei unusta, sest tal on väga hea ja eriline maitse. “Kui oled juba hakanud meritinti sööma, siis hakkad igal aastal kevadet ootama juba sellepärast, et saaks veel tinti,” kinnitab  ka Jaan Martinson.

Et saaksid nüüd paari nädala pärast uut kevadet ootama hakata, jagame parimaid retsepte, mis on eesti blogidest leitud ja Spordi ja Naisteka poolt järele proovitud. Loe Tuuli Mathiseni toidublogist, kuidas meritinti puhastada ja praadida. Pisike ja Pisut Segi õpetab, kuidas maitsvat räimevormi teha ja räimede hulka sattunud tinte praadida. Aga meie sporditoimetus tegi nii, et pani ka räimevormi räimede asemel tindid ja olevat keele alla viinud.

Täiesti vastupandamatu on ka tindimari. Kalafoorumi kasutaja Limonka õpetab, kuidas marja kalalt eemaldada ja millega see kokku segada:

Tinti rookides korja kõhtu avades marjad võimalikult puhtalt ühte kaussi. Sega ühe supilusikatäie keskmise jämedusega soolaga ja lase kraanist peale nii kuum vesi, et käsi veel ära ei kõrveta. Siis hõõru marja sõrmede vahel, et sooned ja kiled eralduksid ning vala ettevaatlikult vett kausist koos eraldunud jamaga ära. Lisa veel kuuma vett ja tiba soola ning korda kogu protsessi paar korda. Siis nõruta mari peenes sõelas ja lisa maitse järgi soola, valget pipart, sidrunimahla ja ülipeeneks hakitud sibulat.

Head tindihooaja jätku!

Allikad:

kalale.ee
thredahlia.blogspot.com
toiduteemal.blogspot.com