Punane läätsesupp
  • 1 suur sibul
  • 1–2 sl õli või võid
  • 2 tl paprikapulbrit
  • üldmaitseainet (Santa Maria)
  • 3 dl punaseid kiirkeedu läätsesid
  • 2 kartulit
  • 2 sl tomatipüreed
  • soola
  • musta pipart
    Serveerimiseks:
  • värsket peterselli
  • 1 sidrun
    Koori sibul ja haki väikesteks kuubikuteks, kuumuta klaasjaks 2 l kastrulis madalal kuumusel väheses võis. Sibul ei tohi pruunistuda.
    Puista pinnale paprikapulbrit ja sega läbi. Koori ja lõika kartulid kuubikuteks, lisa sibulale. Lisa ka kõik muud ained ning ka tunde järgi vett (umbes kolmveerand potti) ja kuumuta kõik kaane all madalal kuumusel, kuni kartul ja läätsed on pehmed ja muutunud püreeks (u 20–30 minutit). Maitsesta soola ja pipraga.
    Serveeri sidrunisektorite, värske peterselli ja leivaga.

    Punapeedi-läätse kotletid (hapukoore tartar-tarrendiga)

  • 600 g keedetud peeti
  • 600 g keedetud läätsesid
  • 1 muna
  • 1 tl köömneid
  • 200 g hapukoort
  • 1 soolakurk
  • 4 g želatiini
  • tilli
  • soola
  • 150 g võid
  • 5 dl piima
  • 50 g toasooja pärmi
  • 1 tl soola
  • 2 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 2 tl kardemoni (Santa Maria)
  • 5–6 dl nisujahu
  • 1 muna määrimiseks
  • tuhksuhkrut kaunistamiseks

    Täidis:

  • 100 g võid
  • 2 sl kaneeli (Santa Maria)
  • 1,5 dl suhkrut

    Hõõru pärm soola ja vähese suhkruga vedelaks. Sulata või kastrulis. Vala hulka piim ja soojenda käesoojaks, vala pärmile ja sega ühtlaseks. Lisa ka ülejäänud suhkur, muna, kardemon ja suurem osa jahust. Sõtku tainast seni, kuni see lööb kausi servade küljest lahti. Jäta räti alla sooja kohta kerkima 30–40 minutiks.
    Pane ahi sooja 225° C juurde. Puista väheke jahu lauale, tõsta tainas lauale ja sõtku õhumullid välja. Jaga neljaks. Rulli ¼ tainast suureks nelinurgaks.
    Sulata täidise või ja määri ¼ laialirullitud tainale. Sega kaneel suhkruga ja puista segust ¼ tainale. Keera tihedalt rulli ja lõika rull kaheteistkümneks tükiks.
    Tõsta võiga määritud muffinipanni pesadesse või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
    Lase kerkida räti all veel 15 minutit. Määri lahtiklopitud munaga ja puista üle pärlsuhkruga. Toimi samuti ka ülejäänud 3 tainaosaga.
    Küpseta u 10 minutit, kuni saiakesed on saanud kauni kuldkollase värvi. Lase räti all jahtuda.