Perenaise nipinurk: kõige olulisemad asjad, mida pead teadma, et suvel purki pandud hoidised saaks maitsvad ja säiliks kaua

 (2)
Hoidised
HoidisedFoto: Priit Simson

Milleks üldse ise hoidistada, kui kõike saab osta poest? Sest koduses moosis ei ole keemilisi konservante. Lisaks võimaldab ise hoidiste valmistamine katsetada põnevate retseptidega erinevaid kooslusi. Et kõik hästi läheks ja tõesti õnnestuks, on hea meelde jätta mõned nipid ja nõuanded, soovitab Angelica Udeküll.

  • Põnevaid ja uudseid maitseid lisavad hoidistele erinevad maitseained: must ja valge pipar, vürts, kaneelikoor, sinepiseemned, vanillikaun, nelk, loorber ja tšillipipar.
  • Suurepärase maitse ja kauni värviga hoidise saamiseks kasuta värskeid puuvilju ja marju. See aitab vältida ka hoidiste riknemist.
  • Kasuta parima kvaliteediga maitseaineid. Terveid (purustamata) maitseaineid kasutatakse hoidistamisel kõige sagedamini. Need võib siduda marinaadi keetmise ajaks riidetüki sisse ning eemaldada enne purkide kaanetamist — see aitab vältida hoidises kasutatud viljade tumenemist.
  • Suhkru kasutamine hoidistamisel pehmendab soola ja äädika maitset. Vähema suhkru- või soolasisaldusega hoidised on tervislikumad. Säilita neid jahedas ruumis või külmikus.
  • Hoidiste pikaajalise säilimise võtmesõnaks on puhtus. Pese hoolikalt viljad ja marjad. Purgid, pudelid ja kaaned on soovitav ka steriliseerida (keevas vees või ahjus).
  • Purke tasub enne kasutamist leotada esmalt külmas, vähese pesuainega vees ja seejärel soojema veega korduvalt loputada. Lõpuks võib purgid veel näiteks tunniks ahju tõsta (max 100 kraadisesse kuumusess).
  • Väldi kuumade purkide-pudelite asetamist külmale või märjale alusele, kuna see võib põhjustada nende pragunemist või purunemist.
  • Eemalda hoidistamise ajal pinnale tekkiv vaht, et pikendada hoidiste säilivust. Just vahtu keeb kokku aineit, mis soodustavad käärimist.
  • Paksema konsistentsiga moosi saamiseks kasuta moosisuhkrut.
  • Hoidise värvi säilitamiseks kasuta terveid (purustamata) maitseaineid ning eemalda need enne nö purgistamist.
  • Täida purgid ja pudelid korralikult, et ei jääks tühja õhuruumi (õhk soodustav bakterite teket). Suletud kuumad purgid ja pudelid jahuta kiirelt.
  • Kurkide marineerimisel peaks marinaadi olema vähemalt 1/3 kurkide kogusest.
  • Kurgid säilivad paremini kui neid hoida enne hoidistamist mõned tunnid kerges soolvees.
  • „Krõmpsu“ ja värske maitse saad kui lisad marinaadile küüslauku ja mädarõigast.
  • Moosi keetmisel tekkinud vaht sisaldab mikroobe, mis lühendavad moos isäilimisaega. Eemalda vaht hästi hoolikalt ning ära lõpeta moosi keetmist enne, kui vahu tekkimine on lõppenud.
  • Kontrolli marmelaadi valmidust lihtsa katsega: aseta taldrik moosikeetmise alguses külmikusse. Tõsta sellele lusikatäis moosi ning hoia kuni jahtumiseni. Siis tõmba lusikaga läbi moosilaigu ning kui tekkinud jälg ei valgu kokku, on moos õige tihedusega.
  • Ära vala keevat moosi otse ahjust võetud purkidesse. Lase mõlematel lühikest aega jahtuda. Marjad muutuvad seistes raskemaks ega kerki lõpuks enam moosi pinnale.
  • Sobiv temperatuur hoidiste säilitamiseks on +2 kuni +10 kraadi
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare