RETSEPT | Hea näksida: näkileib seemnete ja punaste läätsedega
Retsept pärineb Pille Endeni ja Tiina Lebase värskelt ilmunud raamatust "Leiva-aabits. Saiad, leivad, sepikud, karaskid, kuklid".
Kuuele
Valmistamisaeg 10 minutit + 25-30 minutit ahjus + 12-16 tundi leos
Krõbedale näkileivale annavad lisaväärtust läätsed, mis leotamisel muutuvad pehmemaks, kuid jäävad küpsedes mõnusalt krõmpsud. Suurest leivaplaadist saab murda paraja suurusega tükid.
- 0,75 dl punaseid läätsesid (60 g)
- 0,5 dl linaseemneid
- 1,5 dl kõrvitsaseemneid
- 1,5 -2 dl rukkijahu
- 0,5 tl tšillihelbeid
- 1,5 tl vürtsköömneid
- 1 tl meresoola
- 1 sl oliiviõli
- 2 dl vett
- 1 sl soolahelbeid
Loputa läätsed, kalla peale nii palju külma vett, et läätsed on kaetud ja jäta 12-16 tunniks seisma.
Kuumuta ahi 175 kraadini. Kalla vesi ära, loputa läätsed ja pane sõelale nõrguma.
Sega kõik kuivained ja läätsed. Lisa õli ja vesi ning sega läbi. Tainas peaks olema nii paks, et ei valguks laiali. Vajadusel lisa veidi jahu.
Määri küpsetuspaber õliga. Tõsta tainas küpsetuspaberile ja pane teine küpsetuspaber peale. Rulli üsna õhukeseks ahjuplaadi suuruseks plaadiks. Võta pealmine küpsetuspaber ära ja raputa peale soolahelbeid. Küpseta 25-30 minutit või kuni leib on krõbe. Võta ahjust, lase jahtuda ja murra tükkideks.