Kitsejuustu pirukas röstitud tomatitega

PÕHI:
150 g nisujahu
100 g odrajahu
130 g külma võid
1 tl soola
6–7 sl jääkülma vett
1 tl kuivatatud või värskeid tüümianilehti

Põhja jaoks tükelda külm või ja haki noaga, näpi või töötle köögikombainis soola ja sõelutud jahudega saiapuru meenutavaks tainaks. Lisa külm vesi ja tüümianilehed ning sega kõik ühtlaseks tainapalliks. Rulli tainas jahusel pinnal lahti u Ø 30 cm kettaks ja tõsta see Ø 24–26 cm lahtikäivasse vormi, mis on eelnevalt võiga määritud ja jahuga üle puistatud ning mille põhjas on küpsetuspaber. Aseta 20 minutiks külmkappi või 10–15 minutiks sügavkülma.

TÄIDIS:
u 300 g kirsstomateid
extra-virgin-oliiviõli
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
2 muna
2 dl (vahu)koort
100 g kitsejuustu
peotäis tüümianilehti

Kuumuta ahi 200 kraadini. Lao tomatid ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli, puista soola ja jahvata pipart ning tõsta plaat tomatitega ahju allossa. Võta pirukapõhi külmast ja torgi kahvliga tihedalt läbi. Aseta peale küpsetuspaber või foolium, kata keetmata riisi, kuivatatud ubade või hernestega ning aseta 20 minutiks ahju keskossa küpsema. Eemalda raskus ja paber või foolium ning küpseta veel u 10 minutit, kuni põhi on kuldpruun. Võta nii põhi kui ka tomatid ahjust.

Klopi munad kergelt kahvliga lahti ja sega koorega läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Murenda juust ja puista eelküpsetatud pirukapõhjale, seejärel laota juustule tomatid ja puista tüümianilehed ning vala peale muna-kooresegu. Küpseta ahjus 20–25 minutit, kuni pirukas on pealt kuldpruun. Lase pirukal vormis jahtuda. Puista serveerimisel peale veel tüümianilehti.

NB! Koostisainete kogus on arvestatud Ø 24–26 cm lahtikäivale vormile. Kui kasutad piklikku vormi, siis võta u 200 g tomateid, muidu jääb täidist üle.



Foto: Kaupo Kikkas