2 leiba

  • 3,5 dl vett
  • 40 g pärmi
  • 1,5 tl soola
  • 150 g keedetud kartuleid
  • 200 g keedetud peeti
  • 6 dl nisujahu
  • 6,5 dl rukkijahu
  • 50 g võid

Lahusta pärm ja sool käesoojas vees. Sega hulka jahtunud ja pudruks tambitud kartulid ning püreestatud või peenelt riivitud peet. Sõtku hulka jahud ja pehme või. Jäta tainas kaetuna 1 tunniks kerkima (taina maht peab kahekordistuma).

Vormi tainast kaks ümmargust leivapätsi ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee pätsidele noaga ristilõiked ja riputa peale pisut jahu. Lase pool tundi kerkida.

Küpseta 200-kraadises ahjus 30–35 minutit. Võta ahjust ja lase katmata jahtuda.

Tainas 20 minutit, kerkib 1,5 tundi ja küpseb 30–35 minutit.

Retsept pärineb Pille Endeni ja Tiina Lebase värskelt ilmunud raamatust "Leiva-aabits. Saiad, leivad, sepikud, karaskid, kuklid".