RETSEPT | Laupäevane maius: maitsev roosamanna hapukatest ja magusamatest marjadest


RETSEPT | Laupäevane maius: maitsev roosamanna hapukatest ja magusamatest marjadest
Foto: Britt Paju

Mannavahtu võib valmistada pea kõikidest marjadest, kuid selle õige roosamanna saab ikka ja ainult punastest. Jõhvikad on klassika, aga punased sõstrad maitsevad siin samuti väga hästi, nagu ka vaarikad või segu erinevatest hapukamatest ja magusamatest aiapunastest.

Neljale kuni viiele

  • 1 l vett
  • 5 dl punaseid sõstraid, jõhvikaid või punaste marjade segu
  • 1–1,5 dl suhkrut
  • 1–1,25 dl mannat
  • 1 l mandlipiima või piima
  • 1 sl mett (soovi korral)
  • noaotsaga vanilliseemneid
  • värskeid marju
  • mandlilaaste

Lase veel ja marjadel potis keema tõusta ja keeda umbes 5 minutit. Suru läbi sõela, et eemaldada marjakestad ja –seemned ning vala vedelik potti tagasi. Lisa suhkur ja lase keema tõusta. Lisa segades peene joana manna ja keeda vaiksel tulel umbes 10 minutit või kuni manna on paisunud. Lase täielikult jahtuda. Piima valmistamiseks kuumuta 1 dl mandlipiima või piima ja sega mee ja vanilliseemnetega. Lisa ülejäänud piimale ja sega läbi. Vahusta mannasegu ja jaga kaussidesse. Lisa piim ning sega kausisisu lusika abil kergelt siiruviiruliseks. Puista peale värskeid marju ja mandlilaaste ning serveeri.

Retsept pärineb Britt Paju uuest kokaraamatust "100 suppi", kust leiad priske portsu, suisa 100 supi- ja puljongiretsepti, millest – kui iga nädal üks supp valmistada – jagub pea kaheks aastaks. Siin on ideid ja retsepte:

  • suviste külmade suppide valmistamiseks,
  • lai valik mitmesuguseid köögiviljasuppe,
  • suppe mereandide ja kalaga,
  • tugevamat kõhutäidet pakkuvaid liha- ja kosutavaid linnulihasuppe,
  • ahvatlevaid magusaid suppe.
Seotud lood:

Raamatu kirjastaja on kirjastus Hea lugu.