RETSEPT | Mõte argiõhtuks: kodused lihapallid vürtsikas tomatikastmes


RETSEPT | Mõte argiõhtuks: kodused lihapallid vürtsikas tomatikastmes
Foto: Tuuli Mathisen

Lihapalle armastavad vist kõik, kes vähegi lihatoitude sõbrad. Nende vaieldamatult suurim reklaamija on propelleriga parimais aastais piisavalt paks meesterahvas, kes suutnud lihapallidele tekitada ümber kergelt kuldse oreooli.

Hea uudis on see, et kodune lihapallitegu ei tohiks kellelegi üle jõu käia. Eriti maitsva ning mõnusa tulemuse saad siis, kui lihapallid valmistada külluslikus ja pisut vürtsikas tomatikastmes. Selline lihapalli-tomatikaste sobib hästi nii pastakastmeks, riisiga söömiseks kui ka ahjuköögiviljadele seltsi sättimiseks.

Purustatud tomatist ja mahedast Maggi ketšupist maitselisa saanud lihapallide puhul tasakaalustab see tomatine hapukasmagus kerge maitsekooslus omakorda lihapallide rammusat ning tummist mekki.

Parima tulemuse saamiseks kasuta delikatesshakkliha, mis on valmistatud kvaliteetsemast lihast. Sibula ja küüslaugu võid lisada ka otse lihapallitaina sisse, kuid tulemus jääb mõnusam siis, kui need eelnevalt pannil läbi praadida.

Lihapalle võid küpsetada nii ahjus kui pannil. Esimesel juhul saad läbi ajada veidi väiksema õlikogusega. Pannil praadides tuleb aga pannile piisavalt õli lisada ja seal sees lihapallid valmis küpsetada.

Kogus: kuuele kuni kaheksale

Valmistamisaeg: 45 minutit

Mida vaja läheb?

  • 500 g delikatesshakkliha
  • 1 suurem sibul, hakituna
  • 3 küüslauguküünt, hakituna
  • 2-3 sl riivsaia või tatrajahu (juhul, kui soovid gluteenivaba varianti)
  • 1 muna
  • 400 g purk purustatud tomateid
  • 3-4 sl Maggi ketšupit kastme jaoks + 2 sl hakkliha juurde segamiseks
  • 1,5-2 dl puljongit
  • ½ -2 tl tšillihelbeid
  • Värsket basiilikut
  • Soola ja pipart
  • Veidi suhkrut
  • Õli praadimiseks
Seotud lood:

Tee nii:

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning prae sibulat mõned minutid, kuni see muutub klaasjaks. Lisa pannile küüslauk ja kuumuta veel minuti jagu. Tõsta pliidilt ära ja jahuta veidi.
Jaga sibula-küüslaugu kogus pooleks. Kalla pool praetud sibulast-küüslaugust kaussi, lisa samasse kaussi hakkliha, riivsai või tatrajahu, muna, kahe supilusikatäie jagu ketšupit, soola ja pipart. Sega kõik käte abil läbi.

Vormi käte vahel umbes Kreeka pähkli suurused pallikesed ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures umbes 10 minutit.

Võid lihapalle ka pannil õli sees praadida. Selleks kuumuta pannil täiendav kogus õli ning prae lihapalle umbes 3-5 minutit, praadimise ajal lihapalle pannil ringi keerates, et nad igast küljest pruunistuksid. Tõsta pannilt ära ja puhasta pann.

Valmista tomatikaste. Kalla pannile täiendav kogus õli ning lisa pannile teine pool eelnevalt praetud sibulast ja küüslaugust. Lisa purustatud tomatid, ketšup ja puljong. Lase keema tõusta ja maitsesta soola, pipra, tšillihelveste ja tibakese suhkruga. Alanda kuumust ja hauta vaiksel kuumusel umbes 5-10 minutit.

Lisa kastme sisse lihapallid, sega kastmega läbi ja hauta kaane all veel 5-10 minutit. Kontrolli veel maitseid. Serveerimisel lisa värsket basiilikut ja serveeri kas pasta, riisi või köögiviljadega.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare