Kogus: kaheksale

Põhi:
150 g speltajahu
100 g tatrajahu
125 g võid
1 muna
1 tl meresoola
1/2 tl kuivatatud tüümiani

Täidis:
2 söögipeeti
(võimaluse korral
1 punane, 1 kollane)
u 150 g kõrvitsat
1 punane sibul
1 sl õli
100 g lehtkapsast
1 sl vedelat mett
1 sl punast veiniäädikat
tüümianilehti, soola, pipart

Kate:
4 muna
250 ml toidukoort (20%)
150 g suitsujuustu
1 tl mahedat sinepit
3 sl kõrvitsaseemneid

Pane kõik taina koostisained köögikombaini ja töötle ühtlaseks massiks. Kui tainas tundub kuivavõitu, lisa 1–2 sl külma vett.

Vormi tainas palliks, mähi toidukilesse ja jäta vähemalt 30 minutiks külmikusse tahenema.

Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika peedid neljaks. Mässi iga tükk eraldi fooliumisse, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ja küpseta umbes 40 minutit, kuni need on pehmed. Lõika kõrvits umbes 2 cm paksusteks viiludeks, koori sibul ja lõika kaheksaks sektoriks. Pane kõrvitsaviilud ja sibulasektorid pannile 20 minutit enne peetide küpsemisaja lõppu. Nirista neile peale pisut õli ja maitsesta kergelt soola-pipraga.

Kuni köögiviljad küpsevad, eemalda lehtkapsalt tugevamad rootsud ja rebi lehed suupärasteks tükkideks. Vala peale keev vesi ja lase minutijagu seista. Kurna ja loputa kohe jääkülma veega ning pigista liigne vesi lehtedest välja.

Lase ahjus küpsenud köögiviljadel pisut jahtuda, koori ja tükelda seejärel peedid ja kõrvits. Sega kõik köögiviljad kokku ja maitsesta mee, äädika, tüümiani ja soola-pipraga.

Rulli tainas kahe küpsetuspaberilehe vahel umbes 0,5 cm paksuseks kettaks ja vooderda sellega 25–28 cm läbimõõduga lahtikäiva pirukavormi põhi ja küljed. Torgi põhi kahvliga kergelt auguliseks, kata küpsetuspaberiga ja aseta peale küpsetusraskus. Küpseta pirukapõhja 180 kraadi juures 15 minutit. Eemalda raskus ja küpseta veel 10 minutit.

Vala köögiviljatäidis pirukale, klopi kokku munad, koor, sinep ja riivitud suitsujuust ning maitsesta segu soolaga. Vala segu täidisele ja küpseta umbes 45 minutit, kuni kate on tahenenud ja kena jumega. 10 minutit enne küpsetusaja lõppu lisa kõrvitsaseemned ja lase enne lahti lõikamist pirukal pisut jahtuda.

Retsept pärineb raamatust “Tänapäevane Eesti köök”, mis sai alguse Toiduakadeemia konkursist “Eesti uus rahvustoit”.