RETSEPT | Puhas klassika — vana kooli ühepajatoit suitsuribiga

 (4)
RETSEPT | Puhas klassika — vana kooli ühepajatoit suitsuribiga
Foto: Tuuli Mathisen

Ühepajatoit on puhas klassika ning samas aegumatu ja mõnus talvine mugavustoit, kuhu saab kokku sättida meie talveköögiviljade superstaarid kapsa, porgandi, kaalika ja kartuli. Tavapärasele ühepajatoidule saab maitsenüansi lisada suitsuribiga, et kogu pajatäis omandaks mõnusalt suitsuse ja tummise maitse. Kui ühepajatoitu maitsestada kvaliteetse puljongiga, pole soola lisada vajagi. Köögiviljade keetmise aeg sõltub sellest, kas tegemist on kesktalviste või hoopis suviste viljadega – kiiremini valmivad suvised köögiviljad.

Hea nipp! Porgandit tasuks enne õlis veidi pruunistuda, seda nii mõnusama maitse saavutamiseks kui ka seepärast, et porgandis sisalduv karotiin on rasvlahustuv ning rasvaine lisamisel tõuseb selle omastatavus kuni 90 protsendini. Karotiinid aitavad tugevdada meie immuunsüsteemi ning on rakkude jaoks antioksüdatiivse toimega.

Kaalika asemel võib kasutada ka veidi unustatud, aga Eesti köögile igiomast naerist, mis sobitub suurepäraselt. Samas võib ühepajatoidule lisada ka muid köögivilju — nii pastinaak, nuikapsas, petersellijuur või ka bataat sobivad pisut nostalgilist rooga veidi põnevamaks muutma.
Kogus: neljale kuni kuuele

Vaja läheb:

  • 400 g suitsuribi, tükeldatuna
  • 1 sibul, hakituna
  • Pool kapsapead, tükeldatuna
  • 4 porgandit, tükeldatuna
  • 1 kaalikas, tükeldatuna
  • 4 kartulit, tükeldatuna
  • Ca 5 dl puljongit (kasuta näiteks Maggi BIO kana- või köögiviljapuljongit)
  • Soola ja pipart
  • 50 g võid
  • Õli
  • Serveerimiseks hakitud rohelist sibulat
Seotud lood:

Valmistamine:

Vala poti põhja veidi õli ning prae sibulat keskmisel kuumusel mõned minutid. Tõsta potti tükeldatud ribid ja kapsas, kalla juurde puljong. Kata pott kaanega ja hauta ca 10 minutit. Lisa tükeldatud porgand ja kaalikas ning hauta kaane all 10-15 minutit. Kui kasutad suvist kapsast, siis pole vaja kapsast eelnevalt keeta ja lisa kapsas koos porgandi ja kaalikaga. Viimasena lisa tükeldatud kartulid ning hauta veel 15-20 minutit, kuni kartul on pehme. Sega sisse või, maitsesta soola ja pipraga ning serveerides lisa hakitud rohelist sibulat.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare