RETSEPT | Siiamari marineeritud kartulite ja suitsutatud hapukoorega

 (3)
RETSEPT | Siiamari marineeritud kartulite ja suitsutatud hapukoorega
Foto: Optimist Public

4. novembril toimub Tallinna Swisshotelis heategevuslik õhtusöök „Lapsed söönuks“, kus Eesti parimad restoranid valmistavad Ida-Viru laste toetuseks 3-käigulise õhtusöögi. Üheks valmistatavaks toiduks on restorani Leib peakoka Kristo Malmi hõrgutis „Siiamari marineeritud kartulite ja suitsutatud hapukoorega.“

„See õhtusöögi roog on inspireeritud eestlaste armastusest kartuli vastu — pea igas kodus leidub alati vähemalt kartulit, millest on soovi korral võimalik teha käepäraste koostisosadega ka veidi peenemaid roogi kui tavaliselt harjutud,“ lausus Malm. Ta lisas, et kartul on soodne tooraine ning annab söögivalmistamisel palju mänguruumi. “Ühes roas saab vabalt kasutada kahel kui mitte isegi kolmel erineval viisil valmistatud kartulit,” nentis Malm.
Kartuli-kalamarja hõrgutis koosneb kahest eri moel tehtud kartulist, siiamarjast, suitsuhapukoore kastmest ja marineeritud kurgist.

Kogus: 4-6 in

Valmistamise aeg: ca 1 tund

Koostisained:

  • 200g siiamari (võib asendada forelli- või kohamarjaga)
  • 6-8tk väikest kartulit
  • Marineeritud kartuli koostisained:
  • 5 tk väikest kartulit
  • 300ml vett
  • 2 sidrunit
  • 1tl soola

Suitsuhapukoore koostisained:

  • 500ml 20% hapukoort
  • Sool

Marineeritud kurgi koostisained:

  • 1 pikk kurk
  • 100 ml vett
  • 1spl 30%-list äädikat
  • 1tl suhkrut
  • näpuotsaga soola
Seotud lood:

Tilliõli koostisained:

  • 200g tilli
  • 500ml rapsiõli

Valmistamine

Röstkartuli valmistamiseks määri kartulid õli ja soolaga kokku ning rösti 200C juures umbes 20 minutit. Serveerides purusta kartulid ning võimalusel põleta kergelt gaasipõletiga.

Marineeritud kartuli valmistamiseks viiluta kartulitest õhukesed viilud otse külma vette ja pese tärklis välja. Seejärel sega vesi, sidrunimahl ja sool potis marinaadiks, lisa viilutatud kartulid ning lase keema tõusta. Seejärel jahuta. Soovi korral võib marineeritud kartuleid ka paar päeva ette valmis teha.

Suitsuhapukoore valmistamiseks maitsesta hapukoor soolaga ja suitsuta külmsuitsuga suitsupüstoli abil. Kui suitsutada pole võimalik, võib suitsuhapukoort teha suitsusoolaga, mis poodides leitav.

Marineeritud kurgi valmistamiseks koori kurk ja lõika kuubikuteks. Sega vesi, äädikas, suhkur ja sool marinaadiks ja lisa kurk umbes 1 tund enne kasutamist.

Tilliõli maitsestamiseks pane till ja rapsiõli blenderisse ja purusta täisvõimsusel 10 minutit. Jahuta kiirelt jäävannil ja pane üle öö kohvifiltrisse nõrguma. Kuna retseptist tuleb rohkem õli kui toiduvalmistamisel vaja, võib ülejäänud õli sügavkülmutada ning kasutada vastavalt vajadusele.

Serveerimine:

Aseta röstitud kartulid taldriku keskele ning peale suitsuhapukoor koos tilliõliga. Seejärel lisa marineeritud kurk ja marineeritud kartuli viilud. Viimasena lisa supilusika täis kalamarja.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare