RETSEPT | Vaheldust grillimisele: vähese süsivesikusisaldusega suvikõrvitsalasanje hakklihaga

 (1)
RETSEPT | Vaheldust grillimisele: vähese süsivesikusisaldusega suvikõrvitsalasanje hakklihaga
Foto: Tuuli Mathisen

Tõepoolest, suvikõrvitsast võib teha ka lasanjet, kus lasanjeplaatide rolli täidavad õhukesed suvikõrvitsaribad.

Sellisel moel lasanjet valmistades on tulemuseks vähese süsivesikusisaldusega väga maitsev kihiline vormiroog, mille puhul ei tohiks kindlasti ka juustuga koonerdada. Suure tõenäosusega õnnestub sel moel valmistatud lasanje maha müüa ka neile, kes muidu väga suured köögiviljasõbrad ei ole.

Selle köögivilja-hakklihalasanje sisse mineva hakkliha-tomatikastme maitse eest hoolitseb aga Maggi hakklihamaitseaine, kus on kokku sobitatud kuivatatud maitseköögiviljad, vürtsid, küüslauk ja sool. Kuna maitseaine sisaldab ka soola, siis pärast maitseainesegu lisamist ole soola lisamisega pisut ettevaatlikum.

Kindlasti tasub aga tomati-hakklihakastmele lisada veidi suhkrut. See aitab väga hästi tasakaalustada tomati happelisust ning kõik maitsed ilusti jälle tasakaalu viia.

Kogus: kaheksale

Valmistamisaeg: 1 tund 30 minutit

Mida vaja läheb?

  • 4 keskmise suurusega suvikõrvitsat, õhukesteks pikkadeks ribadeks lõigatuna
  • 1 sibul, hakituna
  • 3 küüslauguküünt, hakituna
  • 400 g hakkliha
  • 2-3 sl Maggi hakklihamaitseainet
  • 400 g purk purustatud tomateid
  • 200 g tomatikastet
  • 400 g toorjuustu, toasoojana
  • 1 muna
  • 150 g parmesani juustu, riivituna
  • 200 g mozzarella juustu, riivituna
  • oliiviõli
  • soola ja pipart
  • veidi suhkrut
  • basiilikut
Seotud lood:

Tee nii:

Lõika suvikõrvitsast õhukesed ribad. Selleks võid kasutada näiteks juustunuga, mandoliini või teravat nuga. Piserda ahjuplaati oliiviõliga ning laota plaadile õhukesed suvikõrvitsaribad. Puista peale veidi soola ja küpseta 160 kraadi juures ca 15 minutit, kuni ribad on veidi kuivanud, kuid mitte pruunistunud. Võid vahepeal ahjuust paokil hoida, nii pääseb eraldunud niiskus paremini välja.

Samal ajal valmista ette veisehakkliha ja tomatikaste. Selleks kuumuta pannil oliiviõli. Lisa hakitud sibul. Prae keskmisel kuumusel mõned minutid ja lisa siis küüslauk. Prae veel paar minutit, kuid ära pruunista. Lisa pannile hakkliha ning prae läbi, kuni liha on värvi muutnud. Maitsesta liha Maggi hakklihamaitseainega. Vajadusel lisa veel veidi soola. Kalla pannile purustatud tomatid ning tomatikaste ja lase keema tõusta. Kui kaste on liiga paks, lisa veidi vett või puljongit. Alanda kuumust ja hauta vaiksel kuumusel umbes 25-30 minutit, kuni kaste pakseneb. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Jahuta.

Sega omavahel toasoe toorjuust, muna ja riivitud parmesan. Maitsesta soola ja pipraga.
Määri ahjuvorm õliga ning lao sinna sisse lasanje. Selleks määri umbes pool tomati-hakklihakastmest vormi põhjale. Sinna peale lao suvikõrvitsaribad, millele määri toorjuustusegu ning puista peale umbes pool riivitud mozzarellast. Korda samas järjekorras veel kõik kihid läbi. Viimane kiht jääb riivitud mozzarellast. Kata vorm fooliumiga ning küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit. Eemalda siis foolium ja küpseta veel ca 15 minutit, kuni vorm on pealt pruunistunud. Serveerides lõika vormist parajad tükid ja puista peale värsket basiilikut.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare