Santa Maria maitseainekomplekti võitis Jaana maitsva kukeseenerisoto eest. Palju õnne!

HÄRJASILMAD SEENTEGA

300 g kupatatud seeni
1 sibul
1 paprika
2 spl. tomatipüreed
3 dl köögiviljapuljongit
soola,musta pipart
basiilikut
4 kanamuna
praadimiseks võid või margariini

Tükelda seened,haki sibul ja lõika paprika väikesteks kuubikuteks. Kuumuta sibul ja paprikatükid. Lisa puljong, tomatipüree ja seened. Maitsesta ja hauta kaane all 15 minutit. Hauta mõni aeg ka ilma kaaneta, et vedelik aurustuks. Vajuta lusikaga toidusse neli lohku ja löö igasse kanamuna nii, et kollane jääks terveks. Pane kaas peale ja lase pisut küpseda kuni muna hüübib.

Marika

TÄISTERALASANJE KUKESEENTEGA

1 karp täisteralasagnet
350 g kukeseeni
võid
0,25 tl Santa Maria viie pipra segu
250 g suitukanaliha
400 g kookospiima
600 g piima
300 g riivjuustu
100 g suitsujuustukuubikuid
150 g külmutatud herneid, soola
100 g külmutatud oakaunu (poolikuid)
4 spl jahu

Pane pannile kukeseened koos pipra ja võiga praadima, kui seened on enamvähem valmis, siis lisa juurde ka herned ning oad. Lase 1-2 minutit veel pannil olla. Sega sinna segu hulka nüüd ka veel suitsukanatükid. Tee kaste juustust valmis — selleks pane potti piim ja kookospiim, sinna hulka sega 200 g riivjuustu ja kogu suitsujuust. Pidevalt segades lisa ka jahu. Kui piim on paksenenud, siis võta see tulelt ära. Hakka nüüd kihiti laduma: esmalt lasanjeplaat, siis juustukaste ja lõpuks kukeseenemass. Korda seda nii kaua, kui materjali jagub. Kõige peale jäta juustukaste ja raputa sinna ka veel ülejäänud riivjuust. Lase ahjus küpseda 180 kraadi juures 45-55 minutit.

Ülle

PURAVIKUSUPP

3-4 suuremat kivipuravikku
küüslauguküüsi maitse järgi
8 dl vett
1 lihapuljongi kuubik
1 tl kuivatatud tüümiani
basiilikut
soola
valget pipart
1 dl rõõska koort
1,5 spl nisujahu
pisut sinihallitusjuustu

Puhasta puravikud ja lõika väikesteks tükkideks.Haki küüslauguküüned. Pane seened ja küüslauk keevasse vette ja lisa puljongikuubik. Lisa maitseained. Keeda 20 minutit ja klopi siis hulka koore sisse segatud jahu. Keeda veel 5 minutit. Murenda kuuma supi sisse sinihallitusjuust.

Marika

KUKESEENERISOTO

1 väike sibul
2 küüslauguküünt
20 g võid
30 g riivitud parmesani juustu
0,5 tl kuivatatud rosmariini
mõned salveilehed
0,5 köögiviljapuljongi kuubikut
100 g risotoriisi
0,5 klaasi kuiva valget veini
200-250 ml keedetud vett
150 g võis läbi praetud kukeseeni

Lõika sibul ja küüslauk hästi peenikesteks tükkideks ning pane koos võiga pannile aeglaselt hauduma. Lisa ka kuivatatud rosmariin ja peenemaks lõigatud salveilehed ning seejärel puljongikuubik ja risotoriis. Sega läbi ja lase kergelt kuumeneda, riis peaks muutuma läbipaistvaks. Lisa vein ja lase alkoholil aurustuda. Seejärel lisa pool parmesanist, praetud kukeseened ja niipalju keedetud vett, et riis oleks kaetud. Sega riisi ja lisa aeg-ajalt vett juurde kuid jälgi, et korraga liiga palju ei saaks. Keeda kuni riis on täiesti pehme aga pole veel pudruks keenud. Lase kaane all paar minutit seista ja serveeri riivitud parmesaniga.

Jaana

SÜGISENE SEENEPIRUKAS

Põhi
4 dl jahu
1 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
100 g võid
1-2 muna

Täidis
500 g kukeseeni (võib teha ka teistsuguste seentega)
100 g suitsusink
1 sibul
soola-pipart

Kate
2 dl vahukoort
100g riivitud juustu
2 muna
1 tl soola

Põhja jaoks sega kuivained omavahel, lisa või ning haki peeneks. Viimasena lisa muna ja sega kõik läbi. Valminud taigen suru küpsetuspaberiga voodertatud vormi põhja ja külgedele ning aseta umbes 30 minutiks külmkappi.
Pruunista võis sibul klaasjaks ja lisa seened ja hauta neid nii kaua kuni seentest eralduv vedelik on aurustunud. Lisa hakitud suitsusink ning sega kõik läbi ning maitsesta soola ja pipraga.
Aseta täidis külmkapist võetud põhjale.
Sega muna, vahukoor ja riivjuust omavahel ning kalla täidisele.
Küpseta 200 kraadi juures 20-30 minutit kuni täidis on hüübinud ning pirukas pealt kuldpruun.

Epp

VÜRTSIKAS KOORENE SEENESUPP

500 g seeni
1 Õun
1 Sibul
2 küüslauguküünt(võib ka välja jätta)
400 ml vahukoort(kui on soovi lahjema supi järgi siis kohvikoort)
200 g purustatud tomateid
1 tšillikaun(lisada vastavalt soovile)
oliivõli
800 ml köögivilja puljongit
sool
pipar
nacho krõpse
maisitärklis

Tükelda õun, sibul, küüslauk, tšillikaun (suuruse võib vabalt valida, mina iskilikult hakin väikseks) ja prae oliivõliga. Lisa praetud seened (suuremad tükid), purustatud tomatid, kuumutad mõned minutid. Lisa puljong ja hauta tasasel tulel 10 minutit. Lisa koor, maitsesta soola-pipraga ja kuumuta veel üks minut. Kui supp tundub liiga vedel, siis võib paksendada maisitärklisega. Serveerimisel raputa peale purustatud nacho krõpse ja värsket basiilikut.

Kristo

LA PASTA CREMOSA CON FUNGI PICCANTE

500 g durumnisu pastat (penne)
300-400 g seeni
300-400 ml koort 10%
1-2 mugulsibulat
2 avamaa kurki
1 keskmine tahedam ja pigem hapukam õun
1 tl maitseainesegu „Hmeli-Suneli“
1-2 tl kuivatatud basiilikut
kuni 4 päikesekuivatatud tomatit (või maitse järgi)
maitse järgi: meresoola, musta pipart (kuni ½ tl)
praadimiseks veidi õli

Prae hakitud seened wok-pannil kuni tekkinud vesi on aurustunud ja lisa hakitud sibul. Seejärel sega pannil olevasse massi maitseainesegu „Hmeli Suneli“, basiilik ja hakitud päikesekuivatatud tomatid. Nüüd võiks ka penned vette valada (valmimise aeg umbes 8-9 min). Kui tomatid on pehmenenud lisa pannile peeneks (pisikesed kuubikud) hakitud õun. Kuumuta segu seni kuni õuna temperatuur on sama mis ülejäänud toidul. nüüd lisa sool ja pipar ning sega hoolega läbi. Viimasena lisa koor ja hauta madalal kuumusel kuni koor on paksenenud.

Serveerimise kaks moodust:

1. Lisa nõrutatud penned ja sega toit läbi. Kui jahutasid penned maha siis hoia toitu madalal kuumusel ja sega seni kuni toit on ühtlaselt kuum. Serveeri värske aedtilli, basiiliku või peterselli oksaga taldriku keskel ning võid ümbritseda tomati sektoritest (tomat on lõigatud kaheksaks või 16ks) tehtud ringiga.

2. Tõsta kuumad ja nõrutatud penned taldrikule padjaks ning tõsta sellele 1 — 2 kulpi kreemjat kastet. Serveeri värske aedtilli, basiiliku või peterselli oksaga taldriku keskel ning võid ümbritseda tomati sektoritest (tomat on lõigatud kaheksaks või 16ks) tehtud ringiga.

Marko