Esimesed kaks retsepti ja fotod pärinevad Merit Arva kogust, kes iseloomustab end nii: “Toidu valmistamine, selle pildistamine ja blogimine on minu jaoks samasugune hobi nagu mõne teise jaoks ekstreemsport või kaunid kunstid. Ainult et toidutegemisel ei saa üldjuhul keegi tõsiselt viga (muidugi ka köögi ja traumapunkti vahel on sageli vaid üks, üsna lühike, samm) ja erinevalt mõne teise kunstiliigi viljelemisest saab ka kõht head-paremat täis.”

Meriti blogidega saad tutvuda aadressidel www.heatoit.com ning www.kodukokad.ee


SEAKÜLG PORGANDIORSOTOGA

Vaja läheb (neljale):

800 g seakülge

2 suurt küüslauguküünt

3 kuivatatud loorberilehte

meresoolahelbeid

värskelt jahvatatud musta pipart

1 sl õli

50 g võid

1 sibul, hakitud

300 g porgandeid, kooritud ja viilutatud

3 sl valget veini

1 sl mett

250 ml kana- või köögiviljapuljongit

meresoola ja valget pipart

1 l vett

½ sl soola

2 loorberilehte

300 g odrakruupi

1 sibul, peenelt hakitud

3 sl oliivõli

½ klaasi valget veini

600 ml kana- või köögiviljapuljongit

3 sl sulatatud juustu

meresoola

värskelt jahvatatud musta pipart

Kuivmarinaadi valmistamiseks murenda sõrmede vahel loorberilehed. Koori küüslauk ja suru noa seljaga puruks. Pane loorber ja küüslauk uhmerisse ja hõõru ühtlaseks pastaks. Lisa sool, must pipar ja õli ning sega ühtlaseks pastaks. Tee väga terava noaga kamarasse sisselõiked, umbes poole sentimeetriste vahedega. Hõõru sealiha üleni marinaadiga kokku ja lase 1 tund jahedas maitsestuda.

Tõsta lihatükk kamar pealpool kahekordse fooliumi peale ja moodusta fooliumist pesa selliselt, et kamar jääks pealt katmata. Tõsta ahjuvormi ja kata vormi põhi 1 cm kihi veega. Küpseta esmalt 200 kraadises ahjus 30 minutit. Seejärel alanda temperatuur 160 kraadi peale ja küpseta umbes 3 tundi kuni liha on täiesti pehme. Aeg-ajalt lisa uus kiht vett. Lõpus tõsta kuumus taas 200 kraadi peale ja küpseta kamar grillrežiimil krõbedaks, umbes 20-30 minutit. Enne lahti lõikamist lase soojas kohas või kergelt fooliumiga kaetult 10 minutit puhata.

Vahepeal kuumuta potis 50 g võid ja hauta 1 sibul keskmisel-madalamal kuumusel klaasjaks, 10-15 minutit. Lisa porgandiviilud ja hauta madalal tulel kaanega kaetult umbes 30 minutit, kuni porgandi on pehmed. Lisa vein, mesi ja kanapuljong ning keeda madalal-keskmisel tulel kuni vedelik on pea täielikult aurustunud ja porgandid väga pehmed. Maitsesta soola ja valge pipraga ning püreesta.

Lase teises potis 1 liitrit vett koos soola ja loorberilehtedega keema. Lisa odrakruup ja keeda keskmisel tulel 20 minutit kuni kruubid on poolpehmed, seejärel kurna.

Kuumuta suurema poti põhjas 3 sl õli. Lisa sibul ja prae klaasjaks, kuid ära pruunista. Lisa odrakruup ja prae 2-3 minutit kuni terad on õliga kaetud. Lisa vein ja lase alkoholil välja keeda. Lisa pool puljongikogusest ja hauta kuni vedelik on imendunud. Seejärel lisa ¼ puljongist ja korda tegevust ülejäänud puljongiga. Kokku keeda aeg-ajalt segades umbes 35-45 minutit kuni kruubid on pehmed aga keskelt krõmpsud. Kui kruubid on valmis, lisa porgandipüree. Seejärel sega hulka sulatatud juust ning maitsesta pipraga ja vajadusel vähese soolaga.

Serveerimiseks pane taldrikule kulbitäis porgandiorsotot ja tõsta peale paras tükk krõbeda kamaraga sealiha.

* * *

LILLKAPSAPÜREESUPP SINIHALLITUSJUUSTU JA VÄIKESE KOOREGA 

Vaja läheb (kuuele):

2 sl oliivõli

1 sibul, jämedalt hakitud

2 küüslauguküünt, õhukeselt viilutatud

3-4 värsket tüümianioksa (lehed ainult) või 1tl kuivatatud tüümiani

1 kg lillkapsast, väiksemateks õisikuteks murtud

1,5 l köögivilja- või kanapuljongit

100 g sinihallitusjuustu, hakitud

100 ml vahukoort

meresoola

valget pipart

Kuumuta paksupõhjalises potis madalal kuumusel õli. Lisa sibul, küüslauk ja tüümian. Maitsesta umbes ½ tl meresoolaga ning prae madalal tulel pruunistamata klaasjaks, umbes 10 minutit. Lisa lillkapsaõisikud ja puljong. Lase keema tõusta ning keeda umbes 20 minutit kuni lillkapsas on täiesti pehme. Eemalda pott tulelt. Püreesta supp saumikseri abil otse potis või osade kaupa kannmikseris sametiseks. Lisa juust ja vahukoor ning lase juustul sulada. Maitsesta soola ja valge pipraga.


* * *

Järgmiste retseptide ning fotode autor on toidublogija Tuuli Mathisen, kelle retsepte ja toimetamisi saad jälgida aadressil toiduteemal.blogspot.com.  ”On teemasid, millesse suhtun kirega. Toit ja toiduvalmistamine on üks neist. Meeldib tuhnida retseptides ja kokaraamatutes, avastada uusi kooslusi, leida uusi maitseid. Maitsemaailma avardamine on ääretult põnev. Kulinaarsete retkede tulemusel — olgu need retked siis kas kokaraamatutes, interneti avarustes või ka reaalsed retked erinevatesse maailma nurkadesse — ladestub ideid ja koguneb inspiratsiooni. Häid asju tahaks ikka jagada — selle blogi vahendusel soovingi laiemale seltskonnale jagada nii suurepäraseid leide kui ka oma õnnestunud katsetusi, “kirjutab ta enda iseloomustuseks oma blogis. 


SUITSURÄIMEVÕIDEGA SUUPISTELEIVAD

Võide valmistamine on lihtsamast lihtsam ja täpseid koguseid on keeruline tuua, kuna pole kunagi mõõtnud ega kaalunud ja välja on tulnud alati.

Määrde jaoks tuleks esmalt suitsuräimed (ca 300 gr) puhastada nahast ja luudest.

Tükeldada väiksemaks, mida teen seda kahvliseljaga.

Võtta paar punast sibulat (või ka šalottsibulat) ja hakkida see hästi peeneks.

Siis segada kausis suitsuräim, sibul, kasmeks hapukoort ja majoneesi 1:1 või ka ainult majoneesi, maitseks soola ja pipart, hakitud värsket tilli vm maitserohelist.

Segada kuni kreemja ühtlase massi saamiseni.

Soovi korral võid lisada ka keedetud muna, hakitud hapukurki vm. kalasalati tavapärast kraami.

Serveemiseks tuleks lõigata ümmarguse vormiga kergelt rösteris või pannil röstitud (kodu)leivast ümmargused rattad, asetada sinna peale paras ports suitsuräimevõiet, kaunistada marineeritud kurgi viilude, sibularataste ja tilliga ning valmis ta ongi!

Seda ümmarguse suupiste nikerdamist läheb muidugi vaja vaid juhul, kui tahad pidulikumat vaagnatäit. Sobib ju selline suupiste ideaalselt näiteks EV aastapäeva tähistamiseks. Koduseks igapäevaseks tarbimiseks piisab ühest (pigem siiski kahest) korralikust suurest leivakäärust, kuhu saab siis ohtralt suitsuräimevõiet peale kuhjata ja üks “päris” toit on jälle valmis.


* * *


KEELESALAT

Keedetud keelega valmistatud salat on vana klassikaline roog, mida ikka pidupäeval lauale sätiti. Keel jääb koorestes salatites hästi mõnus tihke ja taine ning isegi tavalise kartulisalati või ka rosolje muudab keel hoopis teistlaadselt maitsvaks. Selles keelesalatis annavad porgand ja hernes lihasele maitsele mõnusat magusust lisaks ja oma olemuselt peaks see kooslus olema just selline oma Eesti pühade pidulauale sobiv.

Keele keetmine ei ole keeruline. Üldjoontes on tegevuskäik järgmine (arvestuslikult ca 1 kg sea-või veisekeelele): aseta potti poolekslõigatud koorega sibul, üks pisem porgand, veidi pastinaaki, üks sellerivars, igasugu ürtide jääke (mina ei viska kunagi peterselli, tüümiani või tillivarsi ära, need kuluvad hädasti ära leeme keetmisel), 5-10 tera vürtsi, 5-10 tera (valget) pipart, paar loorberilehte, veidi soola, keel(ed), külm vesi, et keeled oleksid kaetud ja siis pott tulele.

Kui keema hakkab, tuleb tuli nii väikeseks keerata, et potis puljong vaevu-vaevu võbeleb. Riisu ära ka pinnale tekkinud vaht.

Keeda 1-1,5 tundi (suurem veisekeel võib ka kuni 2 tundi keeda), kuni keeled on noaga katsudes seest pehmed. Keelt peaks koorima nii kuumalt kui võimalik ja soovitatakse peale keetmise lõpetamist ka “ehmatada” ehk külma vee alt läbi lasta. Siis peaks keelt kattev kare kiht paremini eemalduma.
Salati jaoks haki 2 suuremat keedetud porgandit, lisa 400 gr nõrutatud konservherneid ja 300-400 gr hakitud keelt. Keele keeduvedelik kurna ja kasuta puljongina suppide valmistamisel.
Kastmeks sega kokku võrdses koguses majoneesi ja hapukoort, lisa paar teelusikatäit mädarõigast, soola, suhkrut ja pipart maitse järgi ning kalla salatikaste hakitud köögiviljadele ja keelele peale. Sega, kontrolli maitset. Hea oleks salat valmis teha paar tundi varem, siis jõuavad maitsed seguneda ja ühtlustuda.

* * *


MAHLANE KOHUPIIMAKARASK

Karask on minu üks lemmikuid ja tegemist on tõeliselt laisa inimese leivaga. Keera aga tainas kokku ja küpseta valmis. Ei mingit kergitamist, sõtkumist ega kääritamist. Hiljem määrid ahjusoojale karaskile peale puhast võid, asetad võile juustuviilu ja naudid lihtsaid puhtaid maitseid.

Vaja läheb:

125gr kohupiima (sobib nii tavaline kui ricotta)
1 klaas keefiri või hapupiima
1 muna
1/2 tl soola
1 teelusikatäis mett
2 tl sulatatud võid
240 ml odrajahu
120 ml täisteranisujahu
½ tl soodat
Sega kohupiim, keefir, munad, sool ja mesi. Lisa sulatatud või. Sega omavahel jahud ja sooda. Ühenda kuivained ja kohupiimasegu ning sega tainas ühtlaseks. 
Vala küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuvormi ning küpseta 200 kraadi juures ca 30-40 minutit.


* * *


MUSTSÕSTRAKOHUKE PIIMAŠOKOLAADIS (5 tk)

200 gr kuivemat või sõelal nõrutatud kohupiima
2 spl Taarapõllu mustsõstrajahu
2 spl suhkrut
vaniljesuhkrut
200-300 gr piimašokolaadi
Pähkeid ja rosinaid

Sega kohupiim mustsõstrajahu, suhkru ja vaniljesuhkruga. Aseta kohupiimasegu silikoonist muffinivormidesse, silu pealispind tasaseks ja sügavkülmuta. Enne kohukeste viimistlema hakkamist kummuta kohupiim vormist välja ja aseta tavalisse külmikusse või toatemperatuurile. Sulata vesivannis piimašokolaad ning kasta kohupiima kiirelt sulatatud šokolaadi sisse. Tõsta küpsetuspaberile tahenema ning torka sulašokolaadi sisse kas pähkel või rosin. Lase šokolaadil hanguda.


* * *


KAMAKOHUKESED

Täidiseks:
300-400 gr kakaokohupiima
3-4 spl kamajahu
soovi korral hakitud pähkleid
Sega koostisained, aseta silikoonvormidesse ja sügavkülma

Glasuuriks 300-400 gr kamašokolaadi, kui soovid pehmemat glasuuri, siis paar supilusikatäit võid lisaks.

Sulata veevannil kamašokolaad
Võta kohukesed sügavkülmast välja. Lase veidi aega tavalises külmikus seista ning kasta need siis kiiresti üleni sulanud šokolaadi sisse. Lase taheneda.

Head isu!

Loe lisaks: