Spinati-kodujuustupirukas vutimunadega
neljale

Võid teha ühe suure piruka või hoopis kaks poole väiksemat.
valmistamisaeg 10 minutit + 25 minutit ahjus

2 sl oliiviõli
200 g beebispinati lehti
300 g kodujuustu
riivitud muskaatpähklit
500 g lehttainast
20 vutimuna
soola ja musta pipart

Kuumuta ahi 220 kraadini.

Kuumuta õli pannil, pane pannile spinatilehed ja kuumuta läbi. Nõruta lehed sõelal ja pigista võimalikult kuivaks.

Sega nõrutatud spinatilehed kodujuust hulka ning maitsesta segu muskaadi, pipra ja soolaga.

Rulli tainas umbes 0,5 cm plaadiks ja tõsta küpsetuspaberile. Keera taina ääred veidi üles ja torka põhi kahvliga läbi.

Küpseta pirukapõhja 15 minutit, kuni see on kuldpruun.

Võta põhi ahjust ja vajadusel vajuta kerkinud tainas alla. Pane peale spinati-kodujuustusegu, löö sinna lahti ka munad ja maitsesta.

Küpseta veel 10 minutit, kuni munavalge on kalgendunud ja -kollane veidi pehme.

Serveeri soojalt.

Üleküpsetatud rullbiskviit
kümnele-kaheteistkümnele

valmistamisaeg 1,5 tundi

Siin saavad kokku mitmed munast valmistatavad küpsetised: nii biskviit, mida kasutatakse nii tortide kui rullbiskviidi jaoks, kui ka besee. Aprikoosid beseest pesades loovad justkui illusiooni küpsetatud munast, mistõttu on see „munane” magustoit paslik just lihavõttelauale.

Klassikaline rullbiskviit:

5 muna
5 sl suhkrut
5 sl jahu (nisujahu, toortatrajahu)
1 dl piima
2‒2,5 dl aprikoosimoosi

Kate:

3 munavalget
7 sl peent suhkrut
1 purk kompotiaprikoose

Kuumuta ahi 200 kraadini.

Rullbiskviidi valmistamiseks vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, nii et algne munamaht suureneks 3‒4 korda. Sõelu ettevaatlikult segades jahu munamassi hulka ja vala siis küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Küpseta biskviiti 7‒8 minutit.

Libista biskviit koos paberiga restile või mitmekordsele froteerätikule ja lase jahtuda.

Pööra biskviit teise küpsetuspaberi abil ümber ja eemalda algne paber.

Niisuta biskviiti piimaga ja määri peale aprikoosimoos. Kui moosis on suured puuviljatükid, oleks hea see eelnevalt saumikseriga ühtlaseks purustada. Keera biskviit rulli ja lase vähemalt 15 minutit seista.
Vahusta munavalged kergeks vahuks. Lisa siis järk-järgult suhkur ja vahusta edasi, kuni suhkruterasid pole enam tunda.

Lõik rull 1‒1,5 cm paksusteks viiludeks ja lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tõsta igale tükile peale lusikatäis munavalgevahtu ja aja laiali. Nõruta aprikoosid siirupist ja aseta igasse munavalgepesasse.

Küpseta eelkuumutatud 180-kraadises ahjus, kuni munavahule tekivad esimesed kuldsed jutid. Selleks kulub 5‒6 minutit.

Lase pisut jahtuda ja serveerides puista peale tuhksuhkrut.


“Muna. Toidud kana-, pardi-, jaanalinnu-, hane-, vutimunadest”
Epp Mihkels, Pille Enden
AS Ajakirjade Kirjastus

Muna saab süüa nii toorelt, keedetult kui praetult. Sellest annab valmistada lugematul hulgal nii soolaseid kui magusaid toite ja muidugi ka küpsetisi.

Et munavalik meie turgudel ja kaubanduses on üha suurem, siis ongi see väike kokaraamat innustuseks leida tavapärase keedu- või praemuna asemel hommikulauale midagi põnevat või valmistada hoopiski mõni maitsev küpsetis. Lisaks veel munatoitude valmistamise nipid ja nõksud.