Umbes aasta-poolteist tagasi ilmus meie kauplustes müüki „Olivia“ vitaminiseeritud küüslaugu-rapsiõli. Küüslauguga võib maitsestada kala-, liha-, vorsti- ja segasalateid. Roheliste ja puuviljasalatite puhul lõigatakse küüs pooleks ja hõõrutakse sellega salatikaussi — küüslaugu hõng muudab salati pikantseks.

Küüslauku võib lisada kõikidele soolastele suppidele ja ühepajatoitudele, liharoogadele, vorstidele, marineeritavaile ja hapendatavaile kurkidele. Kodus võiks aegajalt ikka olla küüslaugu-punapeedi-porgandi salatit, mida saab, peale klassikalise salatina prae kõrvale, ka võileivakatteks tarvitada.

Küüslaugu-peedisalat

- riivida 1 keskmine toores või kergelt keedetud peet
- riivida 2-3 küüslauguküünt
- maitsestada sidrunhappe ja suhkruga.
Kastmeks võib lisada majoneesi või hapukoort.

Küüslaugukana

1 värske poolitatud sidrun
2 kg grillimiseks/röstimiseks ettevalmistatud kana
4 sl külmpressitud oliiviõli
40 noort küüslauguküünt NB: talvised kuivetunud küüned ei sobi.
Maitsestamiseks: rosmariini, 1-2 loorberilehte.
Kastmeks jaoks on vaja veidi kanapuljongit (võib kasutada ka vett).

Kana valmistamine: pane sidrunipoolikud kana sisse ja määri kana õliga. Maitsesta soola ja pipraga. Kana asetada pannile ja küpsetada umbes 25 -30 minutit 240 C juures, s.t. kuni kana on pealt kuldpruuniks tõmbunud. Üksteisest eraldatud küüslauguküüned, millelt soovi korral võib eemalda paksema koore, puistata koos ürtidega kana peale ja ümber ja asetada see uuesti umbes tunniks ahju. Kui kana on küps, tõsta ta vaagnale. Korja läikivpruuniks küpsenud küüslauguküüned kokku ja aseta serveerimisalusele.

Kastme valmistamine: kalla kanast eraldunud mahl tagasi pannile ja pressi kana sees olevatest sidrunipoolikutest mahl välja. Lisa kanamahlale veidi puljongit/vett ja kuumuta seni, kuni moodustub vedelapoolne kaste. Kaste vala üle kana ja serveeri. Küüslauguküüned serveeri eraldi taldrikul.

Küüslaugukartulid

1 kg kooritud kartuleid
170 g küüslaugumaitselist Creme Bonjouri toorjuustu
1,5 dl. rõõska koort
Maitsestamiseks: soola
0,5 tl musta pipart
2 sl margariini
5 küüslauguküünt
pealeriputamiseks margariini ja riivsaia

Valmistamine: kartulid lõigata viiludeks ja leotada külmas vees umbes 10 minutit. Leotatud kartulid kuivatada hoolikalt köögipaberiga. Rasv sulatada ahjuvormis ja lasta veidi pruunistuda. Laota kartuliviilud ahjuvormi ning maitsestada soola ja pipraga. Pane vorm 2000 C kraadisesse ahju ja küpseta seal kartuleid paarkümmend minutit. Neid tasuks vahepeal paar korda ka ümber keerata. Nüüd võtta pann ahjust välja ja purustada küüslauguküüned kartuliviiludele. Valada üle rõõsa koore- ning küüslaugumaitselise toorjuustu seguga. Pinnale puistata margariinitükikesi ja riivsaia. Küpsetada veel 30-40 minutit.

Küüslaugupitsa

2 valmis pitsapõhja
2 salatisibulat
10 koorimata küüslauguküünt
5 sl oliiviõli
2 dl tomatikastet
250 g viilutatud seeni
Maitsestamiseks musta pipart ja hakitud maitserohelist.

Valmistamine: panna sibulatükid ja küüslauk ahjuvormi ja tilgutada peale 3 sl õli. Röstida ahjus umbes 5 minutit (kuni sibul ja küüslauk muutuvad pruuniks). Asetada pitsapõhjad küpsetusplaadile, määrida pealt tomatikastmega, millele laotada röstitud sibul, küüslauk ning viilustatud seened. Piserdada pealt 2 sl õli- ja peenikese musta piparaga. Küpsetada 200 C juures 10-12 minutit. Võtta ahjust välja, puistata peale maitseroheline ja küpsetada veel 3-4 minutit.

Küüslaugusupp

4 viilu nisuleiba
800 ml puljongit
4 muna
20 küüslauguküünt
2 sl võid
2 sl õli
Maitsestamiseks soola, musta pipart ja muskaatpähklit.

Valmistamine: küüslauguküüned kuumutada potipõhjal ja kallata peale puljong. Segu maitsestada soola, musta pipra ja muskaatpähkliga ja keeta umbes tund aega. Kurnata või suruda läbi sõela. Munakollased ja õli kloppida lahti klaasitäie puljongiga. Ülejäänud leem panna pliidile keema, millesse segada lahtiklopitud munakollase-õli segu. Rohkem suppi enam ei keedeta vaid kuumutatakse muna tihenemiseni. Leib praetakse võiga ja serveeri kas supitaldriku põhjas või eraldi taldrikul.

Küüslaugujäätis
/”Balthasar’is” pakutav küüslauguhõrgutis/

1 l hapukat koorejäätist (näiteks sidrunijäätist)
Kastmeks:
150 g kreeka pähkleid
100 g terveid puhastatud küüslauguküüsi
0,5 l mett
½ sidrunit

Valmistamine: valada kastme koostisained potti ja keeda 10 minutit. Jahtuda 2-3 tundi, s.t. kuni küüslauk muutub täiesti läbipaistvaks. Lõigata pool sidrunit väikesteks tükkideks ning lisada vahetult enne serveerimist kastmele. Kaste valada jäätisele. NB: küüslauk peaks jääma kastmesse.

Tarvitage terviseks!