Suvikõrvits on selle suve hitt: veel kuus RETSEPTI selle maitsva viljaga

 (3)
Suvikõrvits on selle suve hitt: veel kuus RETSEPTI selle maitsva viljaga
Foto: Repro

Meie suvikõrvitsaretseptid osutusid ülipopulaarseteks ja lugejad kirjutasid kommentaaridesse veel oma retsepte juurdegi. Siin on veel mõned suvikõrvitsatoidud, mida Naisteka lugejad soovitavad. Täname kõiki kirjutajaid!

1. Suvikõrvitsa-frikadellisupp:

1 pakk pisikesi frikadelle
8 väikest küüslauguküünt
3 porgandit
1 suur ehk ülekasvanud suvikõrvits
2 aedviljapuljongikuubikut
punt värsket tilli

Keeda eraldi potis soolases vees frikadellid. Kuumuta teise poti põhjas törts õli ja lisa hakitud küüslauguküüned, sega ja kalla neile peale jämedalt riivitud porgandid. Kurna frikadellide keeduvesi küüslaugule ja porganditele peale. Lase keema tõusta ja lisa pehmest sisust ja kõvast koorest puhastatud jämedalt riivitud suviõrvits. Viska potti puljongikuubikud ja lisa niipalju vett, et supi kontsistent sulle meeldiks. Keeda ca 10 minutit, lisa keedetud frikadellid ja hakitud till. Sega ja maitse võibolla tuleks lisada pisut soola ja pipart?
Ilma frikadellideta saad taimetoidusupi, karbitäie merevaigu-juustuga pisut teise maitsega valge supi. Arvata võib, et tomatipüree lisamine annab juba kolmanda maitse. Asi on lihtsalt selles, et sulle peavad maitsema nn paksud möginasupid. Mina selgeid suppe ei armasta…

2. Hoidis

Mina lõikan sibula, porgandi, paprika ja suvikõrvitsa enam-vähem ühesuurusteks ribadeks. Siis kuumutan poti põhjal õlis: algul sibul, siis lisan porgandi, siis paprika. Küüslauku võib ka panna. Siis kallan peale saumikseriga püreestatud tomatipudru ja hautan üsna tasasel tulel üsna pikalt. Maitseks ja säilitamiseks läheb soola, üsna palju suhkrut, äädikat. Ise maitsed ja timmid. Võib kasutada ka köögiviljahoidise paksendajat. Maitseainetest panen kindlasti musta terapipart ja üsna ohtralt vürtsi, neid võib keedusesse panna marlikotikeses või suures teesõelas. Lõpuks tõstan segu steriliseeritud (praeahjus kuumutatud) purkidesse ja keeran kaaned peale.

Seotud lood:

3. Suvikõrvitsasalat purgis

3kg tomatit
1kg paprikat
1kg sibulat
3kg suvikõrvitsat
3 spl soola
300g õli
200-300 gr suhkrut
2-3 spl äädikat
tšillipipart väheke (kui on soov teravama maitse järgi)
maitseaineid panna proovimise järgi, kuidas kellelegi sobib
Kuumuta tasasel tulel umbes tund aega. Eemalda kuumatamisel tekkiv vaht.
Valmis segu pane eelnevalt steriliseeritud purkidesse.
Saadud salat sobib lihtsalt süüa või prae kõrvale.

Samuti võib sellest teha pajaroa:
prae hakkliha ja lisa purgi sisu (soovi korral võid lisada veidi jahu), lisa rõõsk koor ja lase keema. Võid süüa niisama või värske keedukartuliga. Head isu !
Vastavalt tooraine olemasolule kohanda retsepti kogused õigeks.

4. Suvikõrvitsakook

3 suurt muna
250 g suhkrut
2tl vanillisuhkrut
0,5 tl soola
1tl küpsetuspulbrit
2tl soodat
325g jahu
0,5 dl oliivõli
400gr jämedalt riivitud suvikõrvitsat
1 väike pakk metsapähkleid
1 väike pakk mandlilaaste ( võib ära röstida)

KREEM:
400gr köögi toorjuustu
1 purk/pakk kondenspiima
1 sidruni mahl ja riivitud koor

Sega ja vahusta suuremas kausis munakollased suhkruga , lisa vanillisuhkur, õli ja siis riivitud suvikõrvits. Teises kausis sega omavahel küpsetuspulber, sooda ja jahu. Lisa jahusegu suurde kaussi ja sega ühtlaseks. Vahusta munavalged kõvaks vahuks ja sega siis õrnalt suures kausis oleva seguga. Lisa metsapähklid. Kalla saadud segu koogivormi (26 cm )ja küpseta 190C juures 40 minutit.
Kreemi valmistamisel sega lihtsalt kõik komponendid omavahel ühtlaseks kreemiks.
Jahtunud kook lõika pooleks / kasuta suurt sakilist leivanuga , kuna pähklid on sees/ ja kata üks pool poole olemasoleva kreemikogusega. Tõsta peale teine koogipõhja pool ja kata kogu kook kreemiga. Puista kogu kook üle röstitud mandlilaastudega .
Jäta kook seisma(külma) vähemalt üheks päevaks aga kõige parem on kook siis kui on seisnud 2 päeva.

5. Vürtsikas suvikõrvitsasalat

Kiidavad ka need, kes muidu suvikõrvitsat ei söö…
Täpseid koguseid ei pakuks, ise olen teinud nii ja naa. Oluline on rohkelt sibualt ja küüslauku ja tomatit nii palju, et salat kuivaks ei jääks, vaid oleks kenasti kaetud.

Loe veel

Umbes kahe keskmise suurusega kõrvitsa puhul kilo tomateid, kilo paprikat, mõni sibul, kaks küüslauku (mitte küünt!), kaun korralikku teravat tšillit (mulle meeldib, aga sõltub ilmselt maitsest), õli, pipart, soola…

Viiluta kõrvits ratasteks (max cm) ja prae rattad kergelt õlis (mõlemalt poolt). Praadimisel võiks lisada soola ja musta pipart. Praetud kõrvitsad aseta nt keedupotti, et saaks hiljem kastme peale valada.
Kastmeks prae eraldi pannil õlis sibul, küüslauk, paprika, tomat ja tšilli. Lisa sool ja maitse järgi ehk veel midagi… (basiilik?).

Vala saadud kaste kõrvitsaratastele ja kuumuta minimaalselt segades kõik koos korraks läbi. Seejärel purki ja külma. Jõuludeni säilib kindlasti.

6. Kolm lihtsat ja kiiret suvikõrvitsaretsepti kohe kasutamiseks

Ühe õhtu marinaadikõrvits ehk tõmban kartulikoorimisnoaga õhukesed laastud ja panen marinaadi (õli, sidrunimahl, tilk äädikat). Hea salatina võtta.
Või hapendan koos kurkidega — nn värske hapukurk ja seal maitseb ka suvikõrvits hästi.
Suvikõrvitsapasta ehk spagetid suvikõrvitsaga. Praen õlis suvikõrvitsatükid+sibula, lisan tomati ja natuke tomatipastat, kuumutan. Söön spagettidega.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare