KALKUNIKINTSULIHA ŠAŠLÕKK


Kahele


Šašlõkk:

400 g Rannamõisa kalkunikintsuliha

1 apelsin

100 g maitsestamata jogurtit

värskeid piparmündilehti (soovi korral salveid)

1 küüslauguküüs

2 spl rapsiõli

Soola, musta terapipart


Salat:

6 kirsstomatit

100 g värsket kurki

rukolat

peedilehti (soovi korral)

frillice-lehtsalatit

1 spl oliiviõli


Kaste:

30 g päikesekuivatatud tomateid

50 g purustatud tomateid

2 küüslauguküünt

1 spl oliiviõli


Lõika kalkunikintsulihast 5 cm suurused kuubikud, vala peale maitsestamata jogurt, riivitud apelsinikoor, värskelt pressitud apelsinimahl ja tükeldatud värske piparmünt. Purusta küüslauk ning lisa õliga teistele komponentidele. Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta terapipraga.

Masseri kätega mõne minuti jooksul liha, et marinaad imenduks ja lase seista 1-3 h. Seejärel torka liha külmas vees leotatud puutiku otsa ja grilli kuumal söegrillil u 10 minutit või seni, kuni liha on korralikult läbi küpsenud. Võid grillimise ajal sütele visata külmas vees leotatud lepa- või õunalaastu, et anda lihale head suitsumaitset.


Serveeri liha viilutatud värske kurgi, poolitatud kirsstomatite, lehtsalati, rukola ja peedilehtedega. Vala peale head oliiviõli. Kastme valmistamiseks aseta kastme komponendid kannu ja püreesta saumiksriga — soovi korral lisa veidi soola, hakitud piparmünti või salveid. Samuti võib šašlõkile kaunistuseks lisada küüslaugujuuri või värsket karulauku.


Heimar järgib oma toitumist KalevSpa eratreener Peeter Karaski käe all. Karaski sõnul tuleks oma toitumist teadlikult järgida aastaringselt, kuid sageli pöördutakse tema poole küsimustega just kevadel, enne rannahooaega. Ta toob välja viis kõige olulisemat soovitust, mida tervisliku toitumise puhul silmas pidada:


1. Toiduainete valiku aluseks võta 4 põhimõtet: tasakaalustatus, mõõdukus, vastavus vajadustele ja mitmekesisus.

2. Toiduvalikul eelista puu- ja köögivilju, täisterasaadusi, väherasvast piima ja piimatooteid, linnuliha ja kala. Piiri tuleks pidada loomalihatoodete, suhkru ja maiustustega.

3. Söö 4-5 korda päevas, sealhulgas kolm suuremat toidukorda ja kaks väiksemat vahepala.

4. Joo vett ja veelkord vett! Ööpäevase veevajaduse saab välja arvestada sõltuvalt inimese keskmisest energiavajadusest, mis on seotud kehalise aktiivsuse tasemega. Individuaalne veevajadus on 1ml/kcal kohta. Näiteks, kui päevane energiakulu on 3500 kcal, siis päevane veekogus peaks olema 3,5 liitrit.

5. Tarbi pigem madala glükeemilise indeksiga toiduaineid — komplekssüsivesikuid ehk tumedat värvi toitu (need on näiteks tatar, täisteraleib, pruun riis, juurviljad). Kõrge glükeemilse indeksiga toidud on heledat värvi toidud nagu sai, valge riis, küpsetised, pastatooted jne.


Peeter Karask ütleb lõpetuseks, et toitumise põhimõtteid ilmestab hästi Itaalia vanasõna — pasta püsib suus neli minutit, kõhus neli tundi ja vöökohal 40 aastat!


Heimar Kuuskleri sportlike tegemistega saab tutvuda blogis: heimarkuuskler.wordpress.com