Külmikus tasub muude toiduainete kõrval hoida ka kohvi. Oliiviõli ja banaane seevastu ei panda kunagi külmkappi.

Liha, kala ja munad

  • Liha tuleks hoida külmiku kõige jahedamas kohas — tagaseinakülmutiga kapis on selleks alumise riiuli seinaäärne osa. Suuremad lihatükid säilivad külmkapis mitu päeva. Erandiks on lahtine hakkliha, rupskid ja linnuliha, mida tasuks roaks valmistada hiljemalt ostujärgsel päeval.
  • Ära jäta liha vaakumpakendisse, kus see hakkab varsti halvasti lõhnama ja rikneb kiiresti. Gaasikeskkonda pakendatud hakkliha säilib tavalises külmkapis päev-paar kauem.
  • Enamik lihatooteid talub külmutamist hästi, ent toorest hakkliha siiski külmutada ei tasu — see säilib sügavkülmas küll kuni kolm kuud, kuid kaotab oma mahlasuse.
  • Toorest kanaliha lõika võimaliku salmonelloosiohu tõttu taldrikul, sest seda saad pesta. Ära kasuta pesemata nuga teiste toiduainete tükeldamiseks, pärast liha lõikamist küüri hoolsalt käed.
  • Värske kala tuleb toiduks valmistada mõne tunni jooksul pärast ostmist. Külmutatud kala säilib umbes kolm kuud. Soolalõhe tuleb ära tarvitada paari päeva jooksul.
  • Krevette sulata külmkapis samas pakendis, milles need ostsid. Kui avad koti, tunned juba lõhnast, kas neid kõlbab veel tarvitada.
  • Kanamunad säilivad kõige paremini külmkapis, jämedam ots ülalpool (seal asub muna õhuruum, mis hoiab munavalget riknemast). Külmkapi uks on halb hoiukoht, sest ukse avamisel-sulgemisel vaheldub sealsel riiulil temperatuur pidevalt. Õigesti säilitatud mune võid tarvitada veel kaks nädalat pärast ostmist.
  • Kui tahad muna värskust kontrollida, pane see külma vette. Kui muna vajub põhja, on see värske, kui jäme ots tõuseb üles, siis mitte, ja kui muna tõuseb täitsa pinnale, on see vana. Viimane ei tähenda aga, et muna on riknenud. Vanemat muna on kergem vahustada kui värsket, samuti sobib see keetmiseks, sest vana muna koor tuleb paremini lahti.

Maitse- ja kuivained

  • Kohvi tuleb hoida tihedalt suletavas purgis. Kõige parem hoiukoht kohvile on aga külmkapp — nimelt sisaldab kohv umbes 15% rasva ja soojas seistes selle maitseomadused muutuvad.
  • Oliiviõli (erinevalt teistest õlidest) ei tohi külmkapis hoida, muidu muutub see häguseks. Oliiviõli õige koht on pimedas kapis.
  • Maitseained tuleks paigutada pimedasse, jahedasse ja kuiva hoiupaika tihedalt suletavatesse klaaspurkidesse (maitseainetopse ei tohiks hoida pliidi kohal!).
  • Maitseained ei säili sugugi igavesti. Kuivatatud ürte ei tohiks kapis hoida üle aasta, jahvatatud maitseainete eluiga on aastast kuni kahe aastani. Pipraterad jm peenestamata maitseained säilivad kuni viis aastat, seetõttu on neid otstarbekas jahvatada vahetult toiduvalmistamise käigus.
  • Konserve ostes jälgi, et säilitusaega oleks piisavalt. Kui „parim enne” on möödas, ei pruugi konserv veel olla kasutamiskõlbmatu. Ava karp ja uuri toidu pinda. Kui see on tumenenud või märkad laike, viska konserv minema.
  • Ära säilita konservi metallpurgis, vaid kalla selle sisu avamise järel kohe klaaspurki.

Aed- ja puuviljad

  • Sibulaid ja küüslauke külmkapis ei hoita, need võivad seal hallitama minna. Nende koht on tavalises kapis, kuivas hoiupaigas.
  • Kui tahad, et puuvili kiiremini valmiks, pane küps puuvili toorega ühte kilekotti, nii et need teineteise vastu ei puutu, ja hoia üleöö.
  • Basiilik ja sidrunmeliss külmas ei säili, teisi ürte võid hoida külmkapis. Hoia basiilikut vette torgatuna köögilaual.
  • Pooltooreid tomateid hoia toatemperatuuril paberkotis, et need maitsvaks küpseksid.
  • Närtsinud salatilehtedele võid teha noorenduskuuri, pistes need otsapidi külma vette.
  • Salatit tuleks enne tarvitamist pesta. Kuivatamiseks rulli salat puhtasse köögirätikusse ja keeruta seda paar korda, nagu hüppenööri. Niiskus jääb rätiku sisse.
  • Närtsinud rabarberivarre lõikepind torka külma vette. Poole tunni pärast on varred end jälle sirgu ajanud.
  • Marjad ja seened säilivad sügavkülmas kuni järgmise hooajani. Ära külmuta uuesti juba kord sügavkülmutatud ja sulanud toiduaineid. Bakterite kasv algab kohe, kui toiduaine on üles sulanud.
  • Maasikaid tuleb enne söömist pesta, sest nende pinnal võib olla kemikaale. Ära siiski pese marju enne külmkappi panemist, muidu need muutuvad lödiks. Väikesed maasikad säilivad transportides ja külmkapis paremini kui suured.
  • Toorest banaani hoia toatemperatuuril paar päeva. Söömiskõlblik on vili siis, kui selle koorele tekivad pruunikad täpid. Kunagi ära hoia banaani külmkapis. Vastasel korral tõmbub koor mustaks ja banaani maitse on rikutud.
  • Avokaado on küps, kui koor sellelt kergesti eraldub. Toorest avokaadot võid hoida ööpäev pimedas kapis, et see küpseks muutuks.
  • Küps arbuus ja melon kumisevad, kui neid koputada. Säilitada tuleks neid jahedas, näiteks külmkapi juurviljasahtlis. Teisi juur- ega puuvilju ei tohiks meloni lähedal hoida.
  • Ananassi valmidust võid hinnata, murdes sellelt lehe. Kui leht murdub kergelt, on ananass söömisküps.
  • Apelsinid ja sidrunid tuleks enne söömist pesta, et säilitusaineid ei kanduks viljale. Kasuta kuuma vett, nõudepesuharja ja nõudepesuvahendit. Tsitruselise koor tuleb vaevata lahti, kui rullid enne koorimist vilja kergelt laual.

Bookmark and Share