10.10.2014, 11:00
Toitumisnõustaja õpetab: kuidas muuta oma hommikune võileib tervislikuks ja kasulikuks ampsuks
FOTO:
Toitumisnõustaja Külli Holsting kirjutab, miks võiksime rohkem süüa täisterajahust valmistatud ja naturaalse juuretisega kääritatud rukkileiba ning kuidas muuta hommikune võileib eriti tervislikuks.
hoiab seedimise korras ja väldib kõhukinnisust, aga kuna inimesed on üha rohkem seotud istuva tööga ja muidu väheliikuva eluviisiga, siis esineb seedeprobleeme tunduvalt rohkem. Täisteraleib reguleerib veresuhkru taset, mille tasakaalustamine hoiab kaalu kontrolli all, kui süüa korraga kuni kaks viilu soovitavalt naturaalse juuretisega ilma lisatud suhkruta täistera rukkileiba. Selline toidukord annab meile magneesiumi ja B-vitamiine, mille vajadus tõuseb stressiolukordades.
Uuringud on kinnitanud, et täisteraleiva kiudaineterikkalikus langetab kolesterooli taset, ennetab diabeeti, vähendab soolestiku probleeme ning regulaarsel tarvitamisel alandab vähki haigestumise riski. Kuid ühe enam kannatavad inimesed ka gluteenitalumatuse käes, kahtluse korral kindlasti pöörduda spetsialisti poole.
Ka võileib võib olla tervislik hommikusöök või vahepala, kui lisame sellele kala, muna, võid, rikkalikult köögivilju sh salatit, idusid, võrseid. Proovida tasuks ka taimseid määrdeid — kikerhernemääret hummust, pestot, kookosrasva, seemnemääret nt tahhinit, oapasteeti, läätsevõiet jt.