Kaalikas on üks põnev köögivili: mõned kiidavad seda taevani, teised ei talu isegi selle lõhna, maitsest rääkimata. "Isegi uuringutulemused näitavad, et mõnele tundub keedetud kaalikas magus, teistele jällegi mõru," imestab ka toitumisspetsialist Tagli Pitsi ja nendib, et see võib selgitada, miks paljud seda juurvilja ei taha.Samas Pitsi kinnitab, et kaalikas on tõeliselt väärt toiduaine.

"Esiteks annab see nagu enamik köögivilju väga vähe energiat, sajagrammine viil umbes 25–30 kilokalorit. Teiseks on kaalikas väga kiudainerohke: sajast grammist kaalikast saab täiskasvanud inimene kätte umbes kümnendiku päevasest kiudainevajadusest," kiidab Pitsi.

"Päevas peaks sööma vähemalt viis portsjonit köögi- ja puuvilju ning üheks portsjoniks sellest võikski olla umbes sada grammi toorest kaalikat," soovitab ta.
Seega sobib kaalikas hästi kaalulangetajatele, sest annab vähe kaloreid ja aitab kaasa seedimisele. Kroonilise kõhukinnisuse käes kannatajatel soovitatakse juua kaalikamahla. Pidavat aitama! Kaalika kasulikkust ei saa alahinnata ka gripihooajal: sisaldades ohtralt olulisi vitamiine ja mineraalaineid, tugevdab ta suurepäraselt immuunsüsteemi.

Pitsi sõnul on kaalikas väga palju C-vitamiini (sajas grammis umbes pool täiskasvanu päevasest vajadusest!) ja mis veelgi olulisem – see säilib hästi kevadeni!

Kui tuntud looduslikes külmetusravimites sidrunis ja apelsinis on saja grammi kohta umbes 50 milligrammi C-vitamiini, siis kaalikas on seda vaid kümne milligrammi võrra vähem – nii et täiesti arvestatav konkurent, sealjuures märkimisväärselt odavam. Paljudel piisab vaid keldrisse ronimisest... Ja kui lastele palja sidruni söömine vaevalt meeltmööda on, siis kangideks lõigatud toorest kaalikat krõmpsutavad nad hea meelega. Loodusravi asjatundjad soovitavad külmetuse vastu meega maitsestatud riivitud toorest kaalikat või kaalikast tehtud toormahla – need peletavad pisikud immuunsüsteemi kallalt eemale.

Ning kelles keedetud kaalikas ikka veel õõva tekitab, proovigu neid kolme retsepti. Need road panevad teid oma arvamust muutma!

RETSEPTID

Talvine vitamiinipomm

  • 1 väiksem kaalikas
  • 1 apelsin
  • 2 supilusikatäit rosinaid

    Koori kaalikas ja riivi keskmise jämedusega riiviga. Koori ka apelsin ja lõika umbes kahe sentimeetri suurusteks tükkideks. Sega mahlased apelsinitükid kaalikaga. Seejärel lisa rosinad. Rosinaid võid enne veidi aega näiteks värskes apelsinimahlas leotada, siis saab salat eriti mõnus. Sega kõik komponendid veel kord läbi ja lase 10–15 minutit enne söömist seista.

    Mesised kaalikakuubikud liharoogade kõrvale

  • 2 väiksemat või 1 suur kaalikas
  • 1–2 cm tükk värsket ingverijuurt
  • 3–4 spl vedelat mett
  • soola-pipart

    Koori kaalikas ja lõika sentimeetristeks kuubikuteks. Pane need potti, vala peale vesi, maitsesta soolaga ning kuumuta kaane all keemiseni. Kurna.
    Sulata pannil või ja aja hästi kuumaks, siis ei lähe kaalikas lödiks. Pane kaalikatükid pannile ja nirista peale purustatud ingveriga segatud mesi, lisa maitseks ka soola ja pipart. Prae minut või kuni klaasistumiseni. Proovi hakkama saada nii, et sa kaalikatükke lusikaga pudruks ei sega. Paku näiteks koos ahjuribiga!

    Hakkliha-kaalikakotletid

  • l 300 g hakkliha
  • 1 väiksem kaalikas
  • 2 muna
  • 2 küüslauguküünt
  • 0,5 hakitud sibulat
  • 2 viilu saia
  • basiilikut
  • tüümiani
  • soola-pipart

    Koori kaalikas, lõika väikesteks tükkideks ja keeda soolvees poolpehmeks. Seejärel purusta kaalikas saumiksriga või suru peeneks kahvliga. Sega kõik koostisained omavahel kokku, vormi tainast parajad kotletid ja prae need kuumas õlis mõlemalt poolt kenasti pruuniks. Paku juurde näiteks kartuliputru ja porgandi-kaalika toorsalatit.

    Väärt kraam Kaalikas on auga ära teeninud superköögivilja tiitli, sest C-vitamiin ja muud head ained säilivad selles ka kuumtöötlemisel. Seetõttu tasub kaalikat panna nii suppide, hautiste, kotlettide kui ka pannkookide sisse. Kaalika maitsestamiseks sobivad hästi majoraan, estragon, petersell, liivatee, köömned, muskaatpähkel ja ingver.