1. Kaisa magus õunakook, mis on parim just soojalt

Koogipõhi:
50g margariini
0,5 tl küpsetuspulbrit
2 dl suhkrut+1 muna
majoneesi 3 spl
6 kuhjaga spl (+/-) jahu

Sellest koogipõhjast saab ümmarguse 24 cm koogi.
Kui on soovi terve plaaditäis teha, tuleb kogused korrutada kolmega.

Valmistamine:
Sulatada potis margariin. Suhkur koos munaga vahule kloppida. (Suhkru kogust samuti maitse järgi reguleerida. Antud kogus sobib hapude õunte puhul.Kui jätta kogus samaks mis antud retseptis, tuleb väga magus kook. Magusate õunte puhul võib suhkrukogust vähendada). Lisa majonees, margariin ning jahu koos küpsetuspulbriga. Jahu tuleb kindlasti juurde lisada: vastavalt maitsele, mida vedelam tainas seda pehmem kook, kuid liiga vedelat tainast plaadil laiali ajada on raske. Õige taigen on selline, et kahvliga segades moodustub taignast sinna külge pall, mis kausi seest ilusti lahti tuleb.
Tainas ühtlaselt plaadile jaotada, käsi külma vee sisse kasta ning hakata tainast laiali jaotama. Vahepeal uuesti külma vee sisse kasta.

Koogi peale: õunaviilud ja kaneel, soovijatel ka suhkrut juurde (kui on hapumad õunad).

Küpsetada 200kraadi juures u. 35 min, kuni kook on äärtest pruuniks tõmbunud ning tikuga katsudes taines külge ei jää. Vahepeal tõsta kooki ahju alla, et põhi krõbedaks saaks.

Võta välja ja jäta rätiku alla tõmbuma.
Parim soojalt ja piimaga!!

P.S: Seda koogipõhja võib kasutada edukalt ka nt rabarberi- või mõne marjakoogi puhul.

2. Kaisu lemmik õunakook kondenspiimaga

Põhi:
3dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
3sl suhkrut
125g võid
3sl külma vett

Sulata või ja sega ülejäänud asjadega kokku
Suru 28cm koogivormi põhja ja küpseta 200 kraadi juures 10 min

Täidis:
1purk kondenspiima
3muna
2tl vaniljet
300g hapukoort
50g mannat
3 keskmist õuna

Kondenspiim, munakollased, vanilje, hapukoor ja manna kokku segada. Munavalge eraldi vahustada ning siis vaikselt segule juurde segada.

Puhasta õunad ning lõika tükkideks. Puista eelküpsetatud põhjale, vala üle eelnevalt valmistatud seguga ning pane ahju. Küpseta 180 kraadi juures 50-60 min, kuni täidis on pealt tumedam kuldpruun.
Lasta jahtuda. Parim on ta järgmisel päeval, pärast külmkapis seismist.

3. Aljona pere eelistus: Angelika Kangi imeline Pariisi õunakook

Koostis
1.5 dl jahu
1 dl suhkrut
1 sl küpsetuspulbrit
0.25 sl soola
1 tl vanill- või vanilliinsuhkrut
3 muna
3 sl õli
1 dl piima
800 g õunu

KATE
0.75 dl suhkrut
1 muna
50 g võid

Valmistusaeg: 40-60 min
Määri 24 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja servad võiga. Kuumuta ahi 200 kraadini. Sega jahu, suhkur, küpsetuspulber, sool ja vanillsuhkur. Lisa muna, õli ja piim. Koori õunad, eemalda südamik ja viiluta. Sega õunaviilud tainasse ning vala segu koogivormi. Küpseta ahjus 25-40 minutit. Vahepeal valmista kate. Sega omavahel suhkur, muna ja sulatatud või ning vala koogile. Küpseta veel 10 minutit. Jahuta vormis 10 minutit ja serveeri.

4. Heleni mikrolaineahjus valmistatav õunakook - AUHINNAVÕITJA! Helen saab auhinnaks  hommikusöögi kogu perele Radisson Blu Sky Hotell Tallinna restoranis Seasons ning perepäeva Zelluloosi Batuudikeskuses!

Vaja läheb:
1 muna
75ml suhkrut
50ml hapukoort
50g sulatatud võid
125ml jahu
1tl küpsetuspulbrit

Kate:
2-3 õuna
fariinisuhkur
kaneel

Vahusta muna suhkruga.Lisa hapukoor ja sulatatud või.Sega.Seejärel lisa jahu-küpsetuspulbri segu ning sega kergelt.Aseta tainas klaasalusele(ise kasutan alust,mille läbimõõt on 26cm-see sõltub ju ka mikro suurusest).Lisa viilutatud õunad,fariinisuhkur ja kaneel.Küpseta täisvõimsusel umbes 6 minutit(küpsetusaeg sõltub jällegi mikrouunist).Parim kohesel serveerimisel!

5. Marilynile meeldib Ragne Värgi kohupiima-toorjuustukook õuntega

Koostisosad:

1 pk tordi- või küpsisepulbrit
0,5 tl kaneeli
1 pk (200 g) võid
350 g õunu
2-3sl suhkrut
1 tops (370 g) Fami koorest kohupiimakreemi vanilliga
200 g Farmi toorjuustu, toasooja
3 muna
1, 75 dl suhkrut
1,5 sl mannat

Valmistamine:

Näpi purutaoliseks massiks küpsisepulber, kaneel ja või ning raputa pool segust võiga määritud lahtikäiva vormi (ca 20x28cm) põhjale. Koori ja tükelda õunad (või rabarberid) väikesteks viiludeks. Rabarberite kasutamisel sega need 2-3 sl suhkruga.

Sega kokku ülejäänud ained, lisa õunatükid (või rabarberid) ning vala täidis vormi. Kõige peale raputa ülejäänud puru. Küpseta 190 kraadi juures ca 45-50 minutit. Lase jahtuda.

6. Marilyni lemmik õunakook mandlitega

½ klaasi võid
½ klaasi suhkrut
2 muna
1 sidruni riivitud koor ja mahl
½ klaasi mandlijahu
1 klaas jahu
½ klaasi fariinisuhkrut
2 tl vanillisuhkrut
3 suuremat õuna
peotäis mandlilaaste

Vahusta suhkur ja toasoe või kuni mass on kerge ja õhuline. Lisa saadud massi ükshaaval kergelt vahustatud munad, järjepidevalt segades. Seejärel lisa sidrunikoor, jahu ning mandlijahu. Sega omavahel fariinisuhkur, vanillisuhkur, kooritud ja viilutatud õunad, sidrunimahl ning aseta küpsetusvormi. Kalla koogimass õuntele, seejärel raputa peale mandlilaastud ning küpseta ahjus 180-ne kraadi juures 40-45 minutit, kuni kook on kuldpruun.

7. Reeda õunapommid

Tainas:
200 g võid
100 g hapukoort
3 spl vett
3 dl nisujahu
3 dl pannkoogijahu
Natuke soola ja suhkrut
Sega tainas valmis ja hoia tund aega külmikus.

Veel on vaja:
Õunu
Suhkrut
Kaneeli
(Rosinaid)

Õunad koorida ja südamed välja uuristada. Täita suhkru ja kaneeliga (ja rosinatega). Taigen mätsida õunte ümber (rullida ja tükke lõigata minul hästi ei õnnestu).

Küpsetada 200 kraadi juures kuni tainas on pealt pruunikas ja seest küps (u. 15 minutit).

8. Tiia lihtne õunakook

4 muna
12 spl õli
12 spl jahu
12 spl suhkurt
2 tl küpsetuspulbrit(võib olla ka tordipulber ja lisada natuke piima,sest taigen jääb liiga paks)
600 g puhastatud ja tükeldatud õunu (võib ka rohkem olla,nii 1,2 kg)

Vahusta munad vispliga, sega munavahu sisse õli. Lisa omavahel segatud kuivained ja sega ühtlaseks tainaks. Kõige lõpuks lisa tükeldatud õunad ja sega kõik veelkord korralikult läbi.Vala küpsetusplaadile.Raputa peale kaneeli ja suhkrut. Küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 30 minutit.Kontrolli koogi küpsust puutikuga. Kui tikk jääb kuivaks on kook valmis

9. Koidu martsipaniga õunakook

Põhi:

4 detsiliitrit nisujahu
125 grammi võid
1/2 detsiliitrit suhkrut
näpuotsatäis soola
1 muna

Täidisesse:
150 grammi võid
100 grammi martsipani
750 grammi kohupiima

4 muna
1 detsiliiter pluss lisaks 2 supilusikat suhkrut
1 pakk vaniljekastmepulbrit
2 sidruni mahl
600 grammi õunu
1 detsiliiter mandlilaaste

Talita nii:

1. Sega taignaained kiirelt kokku taignaks. Vormi sellest pall, mähi see toidukilesse ja hoia pool tundi külmas.

2. Määri 26 sentimeetrise diameetriga koogivorm võiga, raputa kergelt üle riivsaiaga. Kata vormi põhi ja servad taignaga. Küpseta põhja 15 minutit 200 kraadini eelsoojendatud ahjus.

3. Sega martsipan köögikombainis võiga. Lisa ükshaaval munad, siis kohupiim, selle järel detsiliiter suhkrut ning vanillikastmepulber. Lõpuks kalla hulka ühe sidruni mahl.

4. Kalla täidis põhjale ja küpseta 35 minutit.

5. Koori õunad, lõika need neljaks ja keeda neid kümmekond minutit pooleteistkümnes detsiliitris vees, kuhu on lisatud ühe sidruni mahl ja kaks supiulusikat suhkrut.

6. Võta koogivorm ahjust ja lao õunad täidisele. Küpseta 175 kraadi juures veel pool tundi.

10. Heleni klassikaline õunakook

Tainas:
200 g võid
1,5 dl suhkrut
2 tk muna
1,5 dl kartulitärklist
2 sl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Kate:
500 g puhastatud õuna
2 sl suhkrut
1 tl kaneeli

Valmistamine: Vahusta või ja suhkur. Klopi ükshaaval juurde munad.
Lisa omavahel segatud kartulitärklis, nisujahu ja küpsetuspulber ning sega tainas ühtlaseks.
Kummuta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi.
Koori ja viiluta õunad. Laota õunaviilud ringiratast tainale.
Puista üle suhkru-kaneeliseguga.
Küpseta 200-kraadises ahjus 25 minutit.

Kuna meie auhinnamängu reeglites ei olnud kirjas, et ootame ainult lugejate enda loodud retsepte, ei pannud me pahaks, kui edastati ka teistest kanalitest pärit retsepte.