Porgandimoos

See moos on pehme ning siidise konsistentsiga ning sobib serveerimiseks näiteks bruschettal brie- või kitsejuustuga.

Hoidise tegemiseks läheb vaja:
300g porgandit
150g moosisuhkrut
2g soola
350ml vett
3 Santa Maria kaneelikoort
Maitse järgi kuni 2spl laimimahla

Koori porgandid, lõika väikesed rattad/tükid, pane suhkur potti ja lisa porgandid suhkrusse. Kuumuta kuni suhkur hakkab vaikselt karamellistuma ja lisa kaneelikoored. Kuumuta ning vala peale vesi. Keeda kuni porgand on pehme, kontrolli maitset ja võta kaneelikoored välja. Püreeri, pane kuumutatud purkidesse ja kaaneta.

Mustikamoos kohviga

Mustikamoos kohviga? Teete nalja või!? Kui mitte just naeru, siis naeratus tuleb küll suule, kui panna valminud hoidist küpsetatud korvikestesse ning headele sõpradele koos vanillikastmega serveerida. Maitseb ja kõlab just nagu kohvi koorega…

Hoidise tegemiseks läheb vaja:
450g mustikaid
100ml kohvi või espressot (Paulig)
150ml vett
200g moosisuhkrut

Pane marjad koos suhkru, vee ja kohviga tulele ning keeda vaikselt kuni moosi valmimiseni. Pane kuumutatud purkidesse ja kaaneta.

Maasika-tšillimoos

Maasikas ja tšilli võivad tunduda üsnagi ootamatu kombinatsioon. Hoidise pinnale jääv terav maitse kombineerub allpool magus-hapuka maitsega, mis tuletab meelde talvist saunast lumme hüppamist. Teravad elamused on garanteeritud.

Hoidise tegemiseks läheb vaja:
400ml vett
10g Santa Maria jahvatatud tšillit
10 tk Santa Maria roseepipart
200g maasikaid
100-150g moosisuhkrut

Suvikõrvitsa — punasesõstramoos

Suvikõrvits on selles moosis justkui laevajänes — kipub salaja marjadega kaasa ning sööjad ei aimagi, et punasel sõstral on „sõsar” kaasas. Köömned lisavad mõnusalt mõrudust juurde.

Hoidise valmistamiseks läheb vaja:
320g suvikõrvitsat (neto)
450g punast sõstart
200g moosisuhkrut
180ml vett
4g Santa Maria köömneid

Pane punased sõstrad suhkruga potti, kuumuta kuni marjadest on mahl väljas, lisa vesi. Koori ja riivi jämedalt suvikõrvits ning lisa marjadele. Sega juurde köömned ning kuumuta. Pane kuumutatud purkidesse, kaaneta.

Vaarika-mustsõstramoos Paide moodi

• 1 kg vaarikaid
• 400 g musti sõstraid
• 1,0 kg suhkrut
• 50 ml vett
• 2 tk Santa Maria kaneelikoort
• 1 tl Santa Maria kardemoni

Pane pott tulele ja vala sinna 50 ml vett. Keeda musti sõstraid keevas vees kuni sõstrad on katki keenud — umbes 10 minutit. Keemise ajal ära potis olevaid marju sega. Lisa suhkur ja vaarikad ning keeda umbes 20 minutit kuni moos pakseneb ja muutub läikivaks. Nüüd sega moosi kogu aeg, et see põhja ei kõrbeks. Keemise lõppedes riisu vaht. Pane valmis moos kuumadesse steriliseeritud purkidesse ja kaaneta õhukindlalt.