Reegel nr 1:
Mõnusalt läbikasvanud sealiha tükid on seakaelakarbonaad, -ribi ja peekon. Taisemad ja väherasvased on sise- ja välisfilee ning sea tagaosalihased.
Mida rasvasem liha, seda mõõdukamal kuumusel tuleb grillida. Lükka šašlõkk vardasse nii, et tükid on tihedalt üksteise vastas ja võimalikult võrdse suurusega, siis küpsevad need ühtlaselt valmis. Väherasvast fileed grilli alguses hästi tulistel sütel ja hiljem vähenda kuumust. Sisefilee vajab grillimist mõlemalt poolt umbes 2–4 minutit, kaelakarbonaadilõigud 6–9 minutit. Ribi vajab küpsetamist 11 minutit ühelt poolt ja sama palju ka teiselt. Sealihast šašlõkivarras küpseb grillil valmis umbes 20 minutiga.

Reegel nr 2:
Hõrgu veiseliha valmistamisel tuntakse erinevaid küpsusastmeid. Kõige sagedamini grillitakse veiseliha poolküpsena (meediumina), sest siis on liha seest mõnusalt mahlane ja pealt korralikult pruunistunud.
Veiseliha tuleks grillida kiiresti ja hästi kuumade, kuid mitte põlevate süte kohal. Nii pruunistub liha mõlemalt poolt kiiresti ja säilib selle mahlakus. Veiseliha tasub jätta seest roosaks või isegi n-ö veriseks, mis muudab roa veel hõrgumaks. Veiseliha sisefileetükk vajab grillimist mõlemalt poolt umbes 1–2 minutit. Välisfilee küpsemisega läheb mõnevõrra kauem aega ning seda tuleks mõlemalt poolt grillida umbes 3–4 minutit.

Reegel nr 3:
Ka linnuliha puhul võib lihatükid jagada rasvaseks ja vähemrasvaseks. Väherasvast ja õrna linnulihafileed tuleb grillida suhteliselt kuumade süte kohal, kuid tähtis on ära tabada hetk, mil liha on veel mahlane, sest fileed on kerge n-ö kuivaks grillida. Rasvasemaid tükke, nagu tiivad ja kintsud, on soovitatav grillida oluliselt madalamal kuumusel. Kuna broileri- või kalkuninaha all on päris palju rasva, tuleb olla ettevaatlik ning jälgida, et rasv sütele tilkudes põlema ei läheks.
Nii kalkuni- kui ka broilerikoibade ja -kintsude orienteeruv küpsemisaeg on 25–30 minutit, tiivad aga saavad valmis poole kiiremini, nii umbes 15 minutiga. Broileri ja kalkuni rinnafilee vajab mõlemalt küljelt grillimist 3–4 minutit ning broilerilihast šašlõkivarras saab tulel küpseks 15 minutiga.

Mõnusat grillihooaega!