1. Pruunista liha

Enne ahju või haudepotti panemist peaksid liha pannil pruunistama ja seda etappi ei ole mõtet vahele jätta. Pea meeles, et pann peab olema tulikuum, et liha väljaspoolt kenasti värvi peale võtaks ning teiseks, et liha saaks tõelise maitse! Lihatükki soojal pannil ringi ajades maitseb ta lõpuks täpselt sama ilmetult kui ta välja näeb. Samuti pead jälgima, et sa pannile liiga palju liha korraga ei paneks, sest sel juhul hakkab liha omas mahlas hauduma ega pruunistu kunagi.

2. Sibulate hautamine võtab aega

Retseptides on tihti kirjas, et sibulate pehmeks saamiseks läheb aega vaid minut-kaks. See ei ole kindlasti nii. Tõenäoliselt vajad selleks 20-30 minutit.

3. Kokkamiseks parim puljong on kanapuljong

Kanapuljong sobib pea kõikidesse roogadesse. Köögiviljapuljongid on liiga ürdised ja neil võib olla keemiline kõrvalmaitse, kala- ja lihapuljong on liiga tugevad. Pehmema maitsega kanapuljongit on lihtsam erinevatesse toitudesse sobivalt jagada.

4. Hinda kartulikoori

Koortes on kõige rohkem maitset ja kõige rohkem kasulikke aineid! Kartuleid pole mõtet koorida ei salatite valmistamiseks, keetmiseks ega ahjus praadimiseks.

5. Pirukate ja kookide põhjad tuleb eelküpsetada

Keegi ei naudi pooltoore ja tainase maitsega koogi- või pirukapõhja. Olgu kate nii maitsev kui tahes, toores põhi rikub kõik ära. Selle vältimiseks küpseta põhja alati vähemalt 10 minutit ja alles siis lisa kate.

6. Vali hoolega liha, mida aeglaselt küpsetada

Madalal kuumusel hautamiseks võta pigem kanakints kui -rind, lambakael või -õlg kui jalg, pigem seapõsk kui sisefilee. Need küpsevad küll kauem, kuid tulemus on seda väärt!

7. Vanilje ei ole ainus magus maitseaine

Vaniljet ei pea iga magustoidu sisse panema! Katseta näiteks muskaadi, kaneeli ja ingveriga ning avasta uusi maitseid!

8. Valge suhkur on igav!

Proovi küpsetamisel hoopis näiteks banaanisuhkrut või muscovadot, mis annavad hoopis teistsuguse meki.

9. Ära muretse ahju temperatuuri pärast

Küpsetamise ajal ahjus temperatuur kõigub ja termepratuurinäidikud ahjudel ei ole päris täpsed, st 175 kraadi peale keerates ei saa sealt tõenäoliselt täpselt 175 kraadi. Palju kindlam on usaldada oma sisetunnet ning lähtuda vanaaegsest “madal, mõõdukas ja kuum” temperatuuri hindamise süsteemist. Kui toit näeb välja, nagu ta oleks valmis ning lõhnab, nagu ta oleks valmis, siis ta tõenäoliselt ongi valmis. Vajadusel kasuta toidutermomeetrit, mis annab sulle täpsema vastuse.

10. Muretse hoopis toidu serveerimise temperatuuri pärast

Vähe on neid roogasid, mis maitsevad imeliselt otse ahjust tulnuna ja tulikuumalt. Pirukad, koogid ja vormiroad vajavad tavaliselt natukene tõmbamis- ja jahtumisaega, neid ei sobi serveerida kohe pärast ahjust välja võtmist. Samamoodi tuleb lasta lihal enne lahti lõikamist natukene seista.