21.04.2009, 05:31
Ära tee külmkapist toitude surnuaeda!
FOTO:
Koju toiduvaru hankides tasub juba poes jälgida toiduainete säilivustähtaega või pakendile märgitud viimast müügipäeva. Koju jõudes paki toidukott kohe lahti ning tõsta säilitust vajavad pakendid kas külmkappi või sügavkülmikusse.
Pea meeles, et avatud pakendites ei säili toit kunagi eriti kaua ning et riknema hakanud toiduained võivad põhjustada toidumürgituse.
Kontrolli kord nädalas, mis sul külmikus on. Samas näed ka, mida oleks vaja poest juurde tuua ja mis on toiduks/tarvitamiseks kõlbmatu.
Külmkapi optimaalne säilitustemperatuur peaks olema kuni +5 kraadi. Külm ennetab bakterite vohamist.
Soovitav on ka mõned pakendid (näiteks liha) enne kappi panekut külmas vees jahutada. Kata lahtised pakendid kinni, näiteks spetsiaalse kilega. Nii ennetad toiduainete kuivamist ning lõhnade levimist ja külgehakkamist.
Pea meeles, et avatud pakendites ei säili toit kunagi kaua. Kui Sul on vähimgi kahtlus toote säilivuse või kõlblikkuse suhtes, viska produkt selleks ettenähtud prügikasti!
Külmkapis, temperatuuril + 6 kraadi
Piim | Alla nädala |
Munad | Nädal pärast karbile märgitud tähtaega |
Toores liha | 3 päeva |
Toores hakkliha | 1 päev |
Toores kala | 1-2 päeva |
Valmis lihatoit | 3-4 päeva |
Sügavkülmas, - 18 kraadi
Köögivili | 8 kuud |
Leib-sai | 3 kuud |
Hakkliha | 3-4 kuud |
Loomaliha | 6-12 kuud |
Sealiha | 3-4 kuud |
Broiler, tükeldatuna | 9 kuud |
Kana, terve | 12 kuud |
Kalafileed | 2-3 kuud |
Allikas: Yhteishyvä