Sisearhitekt Elina Freimuth võtab koost lahti ja paneb uuesti kokku tavalise kahetoalise paneelmajakorteri planeeringu ja kujunduse. Juurde saadakse hulk ruumi elamiseks, olemiseks ja liikumiseks ning stiilne kujundus väga mõistliku eelarvega.

„Paneelmaja korteri kujundamisel ei küsita sageli professionaali nõuannet. Aga just siin võib see anda enim tulemusi ruumi- ja mugavusvõidu ning rahasäästu näol,” kinnitab selle Mustamäe korteri kujundanud sisearhitekt Elina Freimuth. Sealjuures on säilinud aus paneelmajakorter, siia ei ole üritatud midagi muud sisse ehitada. Sisseastujale esmalt silma hakkavat idüllilist Kalamaja-tunnet aitavad tekitada eelkõige ausad materjalid nagu vanad head puidust põrandalauad, vahtraoksad akna taga ja mõned romantilised pisiasjad koos valgusküllase heleda viimistlusega.

„Enim vajas siin lahendust halvast planeeringust tingitud ruumikitsikus, seda eriti köögis ja vannitoas. Esimesse ei mahtunud külmik ja teise pesumasin,” kirjeldab sisearhitekt tähtsamaid tööülesandeid. Ebaproportsionaalselt palju oli koridoripinda, aga üleriideid polnud õieti kuhugi panna ja toas oli mööblile vähe ruumi. Seepärast saidki koridorisopist oma jupi nii vannituba, elutuba kui ka köök.

„Kõige keerulisem võib olla vaadata kogu tervikut — millestki peab sageli siiski loobuma. Aga kogu elu koosneb valikutest,” aitab asjatundja selget pilku hoida. „Vaatasin väga kriitilise pilguga, mida siin annab säilitada. Kindlasti tasub sisustusse kaasata veidi erineva ajalooga asju, mitte jääda kodutunde loomisel lootma üksnes hetkel poes pakutavale,” soovitab professionaal säästlikumaid lahendusi. „Jälgisin tähelepanelikult, et igal asjal oleks oma koht. Muidu on kõik ruumid kolu täis ja külalisi oodates käib üks asjade peitmine. Nii on aga ka argipäeval lihtsam kraamida ja ülemäärast segadust ei tekigi.”

Elutuba

Kodus, kus on olulised söömine ja seltskondlik suhtlus, on suur söögilaud hoopis tähtsam kui laiuv diivaninurk. Paneelmajakorterite suurim puudus ongi sageli väike köök, mis seda ei võimalda ning seepärast annab enamasti kõige rohkem mugavust juurde köögiseina avamine. Selliseks ehitustööks läks vaja nii projekti kui ka majaelanike allkirju. Alles jäeti just niipalju paneelseina, kui projektikohaselt tarvilik. Tekkinud avast piisas täiesti, ja piirangutest said taas kord eelised: järelejäänud paneelseinast moodustub sobiv nišš teleri ja raamaturiiuli jaoks.

Elutoa värvivalikul oli paar võtmedetaili, näiteks olemasolevad võrratust taftist lillad kardinad. Neile sobivaks kaaslaseks valiti heledad pinnad ja kontrastsed värvid nagu roheline, mis hakkavad heledal taustal hästi tööle.

Lauaplaat sai eraldi juurde otsitud mööblijalad. Väiksele abilauale anti uus ilme valge värvi ja väikse liivapaberilihvi abil.

Vana mugav diivan on sageli väärt uue katte õmblemist. See, kellel on lihtsalt ülevisatud kanga kogemus, teab, et lastega peres võib selle korras hoidmine olla väga tüütu. Mööblikangast valides tuleks kindlasti arvestada selle kulumiskindlust, et suure töö tulemus ei jääks liiga üürikeseks.

Köök

Köök avaneb esikusopi asemel elutuppa ning võitis uue lahendusega juurde külmikukoha. Ruum on kavandatud nagu moodsa elu arhitekti Le Corbusier’ ideaal — ühel kohal seistes saab kõik tööd tehtud. Väikesed valged glasuurplaadid lisavad klassikahõngu, ventilatsioonitoru on peidetud kappide kõrge ülaliistu taha.

Köögilaud ei ole siin tegelikult hädatarvilik, aga lisab tööpinnana siiski mugavust. Et 1960. aastate laud osutus köögis liiga madalaks, annavad sellele kõrgust juurde lauajalgadele alla keeratud poldid.

Liimpuitkilbist riiulid ja vineerist kapiuksed valmistas sisearhitekti jooniste järgi peremees ise, nagu kogu ülejäänud sisseehitatud mööbli. Nurgalahendused ei ole tavaliselt küll kergemate killast, kuid praegu on saada nii palju erinevaid detaile, et nende abil on võimalik ka kõige erinevamaid komplekte kokku panna. Liimpuidust tööpind on kaetud õlivahaga.

Kuna väikeses kodus peab olema igal asjal oma koht, siis on sellesse nurka tavapäraste karussellriiulite asemel peidetud taarakogumise koht.

Esik

Esik ei ole kodus kõige tähtsam ruum, aga seda ei tohiks esmamulje tekitamisel alahinnata! Kogu korterit läbivad rõõmsad värvid loovad siingi sama meeleolu, nende põhjal on valitud ka triibuvaibad. Uksest sisse astuja vajab kohe toetuspinda, et võti, kindad ja post käest panna, vanakraamipoest leitud ja punaseks värvitud väike kapike mahutab ka kingaharjad jm vajaliku. Esikuvalgustid on tõeline nõukogude pärand, mis uues kontekstis mõjuvad üllatavalt värskelt ja otstarbekalt. Lastejoonistused toovad siiagi rõõmsa tuju.

Vannituba

Tööpinda on vannitoas alailma tarvis, nii beebiga, pesukorrastuseks kui ka iluhoolduseks. Algul mõeldi tööpinnaalune ka ustega varustada, aga sellest loobuti rahulikuma üldmulje ja parema kättesaadavuse huvides. Väikesed valged glasuurplaadid loovad elule rahuliku klassikalise tausta.

Magamistuba

Magamistoas on iga sentimeeter välja mõõdetud, nii et siin jagub täpselt ruumi ka lapsevoodile. See tuba võitis palju, kui algselt keset otsaseina olnud garderoobi ukseava nihutati nii, et nüüd saab sinna seina paigutada ka voodi. Hästi korrastatud avariiulid on kenad ja käepärased ega vaja uksega varjamist. Suuremustriline tapeet otsaseinas mõjub voodipäitsina. Mujale valiti sama tooni rahulik tapeet, et üldmuljet rahustada ja seintel pilte eksponeerida. Tapeet nõudis hästi viimistletud aluspinda, aga tegelikult võiks sarnase tulemuse saavutada ka lihtsamalt, paneelipinda üle värvides.

Voodi kõrval peaks olema kindlasti mingi pind, kuhu asju käest panna — kui öökapiruumi ei ole, sobib selleks ka riiul.

7 tähtsat teemat!

Korterit ostes tasub alati vaadata, mis aknast paistab! Mõtle, kuspoolt teisi aknaid vastu ei vaata ja puud palavat suvepäikest aitavad varjutada. Juba olemasolevat kodu saad aga alati hoolikalt planeerides mugavamaks muuta.

Värvid ja toonid

Valget ei tasu karta! See teeb ruumi heledamaks ja helgemaks, aidates samas värviarmastajal kangaste ja mööbliga värve hästi esile tuua. „Siin korteris oleks justkui kogu aeg suvi!” kiidab pererahvas.

Ka valget põrandavärvi tasub kaaluda: tolm paistab tumedalt pinnalt palju hullemini välja. Just valkjad toonid on parim taust värvidele, mille kõrval kangaid-katteid kerge vahetada. Tavalise seeriamööbli puhul tasub sageli süda kõvaks teha ja kasutada värvitooni ühtlustavat jõudu. Valge värv ühendab ka väga erinevad eri komplektidest ja ajastutest pärit mööblitükid. Tõsi, täispuidust mööbli värvimist tuleb hoolega kaaluda, et kogemata väärt mööblile liiga ei teeks ning vaadata, kas esemed on sellisena väärt lihvimist ja korrastamist. Alles see oli, kui kõiki vanu asju tuli paksu värvikorba alt päästa!

Tapeet või värv?

Kogu korteris on vaheldusrikkalt kasutatud tapeeti ja värvi. Praegu arvab Elina, et mitmel pool oleks tagasihoidliku tapeedi kasutamise asemel saavutanud sama mulje ka lihtsalt paneele värvides. Nende pind ei vaja isegi kipsiga sirgeks ajamist, vaid mõjub värske viimistluse all väga dekoratiivselt. Tapeetimine nõuab seevastu suuremat silumist ja pahteldatud või kipsplaadist aluspinda ning lisatööd ja -kulu.

Täiuslikkus või muretus?

Seinte sirgeksajamist tasub väga tõsiselt kaaluda. Veidi viltuseid seinu-põrandaid loodi ja vinklisse ajades võib tulemuseks olla suur pinna- või kõrgusekadu. Robustsevõitu paneel näeb ilma eelneva pahteldamiseta lihtsalt värvituna väga võluv välja ja annab kerge vaevaga efektse tulemuse. Seepärast tasub vajadusel küll pindu silendada, aga mitte iga hinna eest. Nii võib säästa energiat palju muu tarvis. Tapeetida võib näiteks juurdeehitatud ja juba eos siledaid kipsseinu.

Säilitamine ja säästlikkus

Vana ja algupärast tasub ikka säilitada ja ka uue kõrval eksponeerida. Sageli on põrandakattematerjali, nt soome papi all peidus täiesti heas seisus laudpõrand koos võluvate õhutusrestidega. Siin polnud põrandalauad küll piisavalt heas korras, et neid puhtakslihvituna eksponeerida, ent värvituna on nad kenad ja praktilised. Ka aknaid saab mõnel pool edukalt renoveerida, mis on eriti oluline siis, kui majas pole tervikuna uut ventilatsiooni ja õhk peabki akende kaudu vahetuma.

Isetegemine

On kaks võimalust: kas ehitada kodu ümber mööbli või vastupidi. Kus vaid võimalik, tasub eelistada mugavat sisseehitatud mööblit, mis on täpselt oma nišis, nii et end selle vastu ära ei löö. See mõjub kompaktsena ja kasutab ruumi ratsionaalselt, ise tehes ja tellides võib ka tohutult raha säästa. Mööbli valmistanud peremees kinnitab, et vineerist on kõige lihtsam ehitada, sest see on juba valmis materjal, väga dekoratiivne ja vajab vaid väikest liivapaberiga viimistlemist. Vineeri saab lasta müüjatel parajaks lõigata. Peamine, mida vaja läheb, on pealehakkamine!

Valgus ja valgustus

Mitmekülgne valguslahendus on väga oluline, et erinevate tegevuste puhul saaks ruumis kasutada erinevat valgust. Algul plaaniti elutoas kasutada seinavalgusteid, et paremini pilte eksponeerida. Siis leiti väga hea lahendusena multifunktsionaalne põrandavalgusti, mis täidab suunatava kohtvalgusti ülesannet ja annab ka meeleoluvalgust, moodustades omaette õdusa valgusruumi. Seinapinnad on nüüd aga vabad piltide riputamiseks. NB! Alati pole vaja teha ka suurt tööd laevalgusti valgusti juhtme peitmisel, piisab teisalduskonksust. Pigem tasub hoolega kaaluda lüliti asukohta.


Magamistuba

Magamistuppa värve valides on ikka selline tunne, et külmad toonid nagu sinine sobivad siia väga hästi, õhk on justkui värskem ja uni tuleb magusam! Kõikvõimalikud karbid aitavad hästi asju vaos hoida, garderoobis on appi võetud ka mõned tapeediga kaetud kaubakastid.

Elutuba

Sisseehitatud mööbel on väikekorteris üks ruumisäästlikumaid lahendusi. Siin moodustab esikuseina allesjäänud jupp riiuliniši. Riiulikanduriks on pooleks lõigatud kipsikarkass, mis jääb õhukesena üsna nähtamatuks ka raske riiuli all. Vana spooniga diivanilaud oli liiga kulunud, et seda uuesti korda saada, seepärast värviti seegi üle.

Valged mööblikatted on tegelikult väga praktilised. Need määrduvad küll suhteliselt ruttu, aga valget on väga lihtne pesta, see ei luitu ega karda plekieemaldusest tekkivat värvierinevust. Katted on õmmeldud eritellimusel, osta saab sarnaseid ka Ikeast, hakkaja teeb need aga ise valmis.

Valge ja hele viimistlus sobib hästi ka värviarmastajale, andes võimaluse värviliste tekstiilide ja aksessuaaride abil kiiresti uut meeleolu luua. Valge on parimaid taustu maali või graafika eksponeerimisel. Peegel teeb ruumi alati avaramaks ja mõjub õigel kõrgusel väga tõhusalt.


Esik

Kui planeering on hästi läbi mõeldud, võib ruutmeetreid ka vähem olla. Laste kunsti võib igal pool eksponeerida, rõõmsameelsus teeb tuju heaks!

Köök

Sageli tahetakse kõike peita kapiuste taha. Vahelduseks võib aga lemmikesemeid hoida ka lahtisel riiulil, et näiteks mugavalt hommikukohvikruusi haarata. Ka nõudepesumasin aitab segadust vaos hoida, selle puudumisel lisanduksid kööki ruumi võtvad restid ja nõudepesuvahendid, mis ei ole just atraktiivsed. Veekindlast vineerist (Klavis) ehitatud köögimööbel on kaetud liimpuitkilbist töötasapinnaga (Osmo õlivaha).

Vannituba

Ideaalis peaks vannitoas olema ka põrandasoojendus, aga siin küttis rätikuivati ruumi piisavalt. Seepärast sai põrand PVC-katte, mis pole libe ja erinevalt kiviplaatidest on jala all mõnusalt soe. Vana malmvann väärib kindlasti säilitamist, siingi lasti see uuesti emailida.

Rohkem ideid ja inspiratsiooni leiad ajakirja Kodu&Aed mainumbrist! Vaata lisaks www.kodu-aed.ee