Igas korteris on mitu veesegistist ja nende hulk näikse veelgi suurenevat. Eramajas on segisti või isegi mitu olemas köögis, majapidamisruumis, WC-des, duširuumis ja sageli on omanikel ka aiakraan ‒ nii ees- kui ka tagaaias. Kokku võib majapidamises segisteid olla kümmekond tükki.

Ka korrusmajas on olenevalt korteri suurusest mitu erisugust segistit. Peale selle on segisteid veel ühisruumides, näiteks saunas ja pesupesemisruumis.

Segistid on uuenenud kiires tempos. Ühekäesegistid hakkasid laiemalt levima 1970. aastatel. Järgmisel kümnendil oli kord termostaadiga dušisegistite käes. Puutevabad segistid tulid avalikesse ruumidesse alates 1990-ndaist. Nüüd levivad nutisegistisd ka kodustes majapidamistes. Tema sõnul valivad tarbijad segisti disaini, hinna ja kaubamärgi põhjal.

Segistid vastavalt ruumile

Segisti valitakse kasutusotstarbe, ruumi ja sageli ka selle disaini ning tehniliste omaduste järgi. Segisti peab olema vastupidav, ilus, töötama laitmatult aastaid, olema lihtne kasutada ja ühtlasi aitama säästa vee- ja energiakulusid. Segisti valib majaühistu esimees, korteri ehitaja, üürileandja, kütte-, ventilatsiooni ja veevärgi projekteerija, eramutes sageli lõpptarbija. Majas peab veesegisteid olema piisavalt ja need peavad asuma kasutaja seisukohalt õigetes kohtades.

Tooted rühmitatakse nende kasutuskoha järgi köögi-, vannitoa-, duši- ja eriotstarbelisteks segistiteks. Vannitoasegistite puhul võib omaette rühmadeks lugeda ka valamu- ja vannisegistid. Eriotstarbeline segisti võib tähendada pesu- ja nõudepesumasinatele konstrueeritud kraani, mullivanni spetssegisti või taimede kastmiseks ja autopesuks mõeldud aiakraani.

Segistid on viimaste aastakümnete jooksul tublisti muutunud. Näiteks on duširuumides eraldi sooja- ja külmaveekraanide mudelitelt mindud üle mitmesugustele termostaatsegistitele. Termostaadi korpuse saab peita spetsiaalsesse kapslisse ja veejuga juhitakse esipaneeli nuppudega. Segisti turvaklaasist pinda saab kasutada väikese riiulina.
Hansgrohe tõi juba 1980-ndatel turule käsidušid, mis aitasid tarbida poole vähem vett kui tavalised. Valamu- ja dušisegistites kasutatakse praegu nn EcoSmarti tehnoloogiat, mis vähendab vee- ja energiatarbimist 60% võrra. EcoSmarti valamusegistist tuleb vett minutis ainult viis liitrit.

Köögisegistit kasutatakse kõige rohkem

Korteri kasutusintensiivsus on oluline ja sellega arvestatakse juba maja projekteerimisetapis. Ehitise tehnilised valikud on määravad ja mõjutavad suuresti näiteks köögi, vannitoa ja teiste hügieeniruumide funktsionaalsust. Kas segisteid on piisavalt ja kas seadmed on nende kasutamise seisukohast õigetes kohtades? Kas kraanikauss sai parajale kõrgusele? Kas nõudepesumasina veevoolik ulatub kraanini, ilma et peaks seda kõveraks painutama?

Köögikraani küljes on sageli ka nõudepesumasina ventiil ja pikk kraanitoru. Segistit kasutatakse päeva jooksul palju kordi – süüa tehes ja nõusid pestes.

Kraani valikut mõjutavad ka leibkonna suurus ja söögivalmistamistavad. Segisteid on saadaval nii tänapäevasesse kui ka traditsioonilisse kööki. Kõige rohkem kasutatakse korterites ikka köögisegistit.
Köögisegisti asukoht on ruumi funktsionaalsuse seisukohast tähtis. Kogemuste põhjal oleks II-kujulises (kaherealises) köögis mõistlik paigutada pliit ja veesegisti sama seina äärde. Paremakäeline kasutaja laseb paigutada veesegisti vasakule ja köögiseadmed paremale. L- ja U-köökides võib kraani ja pliidi paigutada eri seinte vastu. Saarekujulise planeeringuga köögi funktsionaalsus paraneb, kui seal on veesegistis.
Köögisegistid võivad konstruktsioonilt olla ühe kangiga kraanid või siis puutevabad nutisegistid. Kangsegisti puhul reguleerib kasutaja veehulka ja temperatuuri ise. Puutevaba segisti toimib käeviibutusega ja annab eelnevalt seadistatud temperatuuriga vett. Ka veevool lõpeb automaatselt.
Kang- ja nutisegisti vahepeale on ilmunud uus mudel, mille puhul on ühendatud kummagi toote parimad omadused. Oma tüübilt on see uudistoode kangsegisti, kuid veevoolu juhitakse kraanitorusse nupuga.

Dušš kasutaja soovide järgi

Sarnaselt köögiga vajatakse ja kasutatakse ka pesu- ja duširuumi pea iga päev. Konstruktsioonide vastupidavuse tagamiseks ja ka ruumi kasutusmugavuse suurendamiseks peab vett tulema korralikult, kuid seda ei tohi sattuda valedesse kohtadesse. Ehitusmäärused nõuavad, et pesuruumi veetõke oleks piisav ja õigesti teostatud. Ka ventilatsioon peab hästi toimima, et ruumist kaoks veeaur.

Sundventilatsioon tagab, et ruumid on kuivad ja õhk värske. Dušikabiin, -nurk ja -sein on konstrueeritud nii, et vesi läheb otse kanalisatsiooni ega pritsi pesuruumis igale poole laiali. Dušikabiiniga on segisti kaasas, kuid dušiseina jaoks tuleb segisti harilikult eraldi paigaldada. Segisti korpuse saab seina sisse peita, nii et näha jäävad vaid vee juhtimiseks vajalikud regulaatorid.

Dušisegistid on oma tüübilt termostaatsegistid, st segavad külma ja kuuma vee nii, et kasutaja saab just soovitud ja eelnevalt seadistatud temperatuuriga vett. Segisti küljes võib olla surunupp, mis ei lase veel liiga kuumaks minna, vältimaks naha kõrvetamist. Veevoolu juhitakse kraani küljes olevate regulaatoritega. Vesi tuleb käsidušist, kraanitorust või näiteks üladušist.

Segistitootjate sõnul on igaühel meist oma võtted, kuidas dušši kasutada ja end pesta. Seepärast on dušše ja nende tööpõhimõtteid arendatud edasi, nii et need võivad anda vett mitmel erineval viisil. Nupuvajutusega võib saada ühtlase, kosetaolise, masseeriva või teatud punkti suunatud veejoa. Näiteks dušipaneel ühendab omavahel üla-, käsi- ja külgdušid. Peitpaigalduse abil saab kraani ja erinevad dušid ühendada omavahel sobivaks paketiks just kasutaja soovi järgi.

Käsiduššide puhul hinnatakse tänapäeval vee kokkuhoidu ja erinevate kogemuste, nagu nt kerge vihmataolise veevoolu saamise võimalust. Üladuššide puhul on saadaval suurem valik erinevaid suuruseid, neist tuleva veejoa kujusid ja pakutakse ka suuremat kasutusmugavust. Kujult võib üladušš olla nagu vesiroosileht või lamp ja vett tuleb sealt kas ühtlase vooluna, jaopärast või midagi nende vahepealset. Uue käsiduši võib paigaldada ka vana segistikorpuse külge ning mõnikord on võimalik välja vahetada ka üladušš.

Lähemalt vaata ja loe TM Kodu ja Ehituse veebruari numbrist.