Aknad särama

Kindlasti on mõistlik alustada akendest. Kevadel loodus tasapisi ärkab — tahame seda kõike vaadata ju läbi puhaste akende. Määrdunud aknad jäävad kevadise päikese käes nagunii kohe silma, seepärast enamasti neist just pihta hakataksegi. Mõistagi kaasneb aknapesuga ka riba- ja lamellkardinate ning ruloode puhastamine.

Akendega tasub toimetada jahedal, pilvisel ja tuulevaiksel päeval, sest tuul ning päike kuivatavad klaasid liiga kiiresti ja nii võib aken jääda triibuline. Klaaside pesemiseks leiab igaüks poest midagi. Ükskõik, millise aine ka valite, puhastage alati väikeste osade kaupa ja kuivatage pestud ala kiiresti — nii on väiksem võimalus, et klaasile jäävad häirivad triibud. Töövahenditena on otstarbekas kasutada korralikke abivahendeid, nagu näiteks aknapesur ja kuivatuskumm, mida võib isegi nimetada asendamatuks, sest see säästab oskusliku kasutamise korral jõudu ning aega.

Puhaste akendega tundub kodu palju valgusküllasem ja nüüd tuleb isu ka kõik muu ümberringi puhtaks kraamida. Sellele isule tasub kindlasti järele anda, sest värskes ja puhtas kodus on kõigil väga hea ning rõõmuküllane olla.

Vabanege kolast ja saatke talveriided puhkusele

Enne, kui saab asuda ka ülejäänud elamist korralikult kraamima, tuleb vabaneda üleliigsest kolast. See ei tundugi olevat väga kerge ülesanne, sest asjadest vabanemine on mõnikord ka psühholoogiliselt keeruline. Kuid võite kindel olla, et olles lõpuks seda teinud, tunnete end vabana ning hästi.

Sorteerige asjad mitmesse gruppi. Näiteks koguge ühte kohta asjad, mida te enam ei kasuta (riided, mis on suured või väikesed, vanad ajakirjad ning katkised esemed), teise kohta asjad, mille olemasolu olete unustanud ja kolmandasse esemed, mis teile enam ei meeldi. Nõnda on lihtne saada ülevaade ning kergem otsustada, mida ühe või teise asjaga ette võtta. Talveriidedki tahavad kohe-kohe minna väljateenitud suvepuhkusele, seega mõelge hästi, kus on neid mugav ning otstarbekas hoida. Üks võimalus on need puhtaks pesta või puhtaks teha lasta ning panna hermeetiliselt suletud kottidesse. Nii säilivad need järgmiseks hooajaks puhtana ning ei pea muretsema, et koid riided ära rikuvad.

Vannituba ja köök korda

Palju pingutust nõuab mõistagi sanitaarruumide ja köögi suurpuhastus, sest need on kõige rohkem kasutust leidvad ruumid. Köögis tuleks hoolega puhtaks küürida kapid — nii seest kui ka väljast — ja riiulid, aga ka kogu köögitehnika: pliit, ahi, veekeetja, külmkapp, õhupuhasti ja ventilatsioonirestid.

Vannitoas aga võite silmitsi seista katlakiviga ja võib-olla isegi hallitusega. Kõik pinnad (nii põrandad, seinad kui ka laed) tuleks kriitilise pilguga üle vaadata ja valida puhastusvahendid vastavalt materjalidele. Alati võib tekkida kahtlusi, millega mingit pinda tohib puhastada — sellisel juhul on kindlasti mõistlik küsida nõu asjatundjatelt.

Asjatundjad appi ja kevadine suurpuhastus saab kiirelt ning tõhusalt tehtud

Paljusid inimesi hirmutab suurpuhastuse mõte, sest töö tundub olevat väga mahukas ja keeruline. Tegelikult ongi, kuid asjale on võimalik läheneda süsteemselt ning efektiivselt ja aja raiskamist saab vältida. Mõnikord aitab suurt ettevõtmist lihtsustada see, kui te ei võta kõiki töid ette ühekorraga. Koostage realistlik plaan ja tehke tööd loogilises järjekorras, mitte kõik ühe päevaga.

Tõenäoliselt ei ole igas kodus olemas ka kõiki vajalikke puhastusaineid ja muid töövahendeid. Seega on hea mõte teha ise ära need tööd, mida hästi oskate ja ülejäänud — keerukamad väljakutsed — jätke asjatundjate hooleks. Sellise lähenemisega hoiate kokku nii aega kui raha, samuti ei pea teie tuju langema, kui kõike ise teha ei oska.

Allikas: Puhastusteenus.eu