Välitingimustesse rajatava elektrisüsteemiga tekib sageli küsimusi ja ehitusvigu, mis võivad vähem või rohkem ohtlikud olla. Kui ohud puudutavad eelkõige elektriseadmete eluiga, mõjutavad need peamiselt vaid meie rahakotti, kuid kui ohtu võib sattuda inimese tervis ja vara, on asi tõsisem. Toome välja mõned soovitused, kuidas valida õige kaabel ja kuidas seda õigesti paigaldada.

Sisse ja välja ei sobi sama kaabel

Üldiselt võib välikaabelduse jagada kolmeks: maakaabelliinid, õhuliinid ja pindpaigaldatud liinid. Iga liigi puhul tuleb kasutada kindlat tüüpi ja kindlate omadustega kaablit. Üldjuhul on ilmselt kõige lihtsam ja levinum viis laiendada hoovi elektrivarustust pikendusjuhtme abil.
Kuna maas vedelevate kaablite vigastamise oht on suur, ei ole selline meetod pidevaks elektritoiteks ilmselgelt otstarbekas. Kaablite vigastused võivad tekitada elektrisüsteemis lühise või põhjustada inimesele elektrilöögi, lisaks võivad pikendusjuhtme ühenduskohale avaldada mõju niiskus ja muud keskkonnategurid. Seetõttu on mõistlikum kasutada statsionaarset kaabeldust.

Üheks enamlevinud veaks on osta ehituskauplusest tavaline (näiteks PPJ- või MMJ-tüüpi) siseinstallatsioonikaabel ja riputada see aiapostidele või kinnitada klambritega välisseinale. Vaatamata selle töövõtte laiale kasutamisele ei ole selline teguviis kindlasti õige.

Kaablid erinevad üksteisest muu hulgas isolatsiooni ehituse poolest ja sellest tulenevalt määratakse ära ka nende kasutamise viisid. Valge kestaga kaabel on peamiselt sisetingimustes kasutamiseks, kuna selle PVC-isolatsioon ei pea otsesele päikesevalgusele vastu.

Päikesevalgus muudab isolatsiooni rabedaks ja nii võib kaablisse pääseda niiskus ning tekkida lühis. Kui seda kaablit soovitakse siiski õues kasutada, tuleks kaabel paigaldada spetsiaalsesse kaitsetorusse või -kõrisse, mis peale päikesevalguse kaitseb ka füüsiliste vigastuste eest. Pinnasesse sellist kaablit kaevata ei tohi!

Maakaabel planeeri piisava reserviga

Ka maakaablitena tuleks kasutada kindlasti just selleks spetsiaalselt valmistatud tooteid, mis tagavad kaablite pika eluea ja vastupidavuse. Mittestandardsed lahendused on sellel alal riskantsed ja alternatiivse kaabli kasutamisest loodetud sääst võib pöörduda aja jooksul pigem soovimatuks kuluks. Kuna maakaablite paigaldamiseks vajalikud kaevetööd nõuavad enamasti rohkelt ajalist ja rahalist ressurssi, tasub maakaableid planeerida piisava reserviga.

Esimese valiku kaabli sobivuse osas aitab teha kaabli värv. Nii näiteks on pinnasesse paigaldatav kaabel musta värvi. Selline isolatsioon peab pidama vastu maapinna poolt kaablile avaldatavale survele ja niiskusele.

Kui kaabli kaudu on vaja varustada toitega terveid hooneid või võimsamaid seadmeid, tuleks eelistada alumiiniumkaableid (näiteks AXPK-tüüpi). Kui tegemist on väiksema võimsusega ehk hoovivalgustuse, pistikupesa või muu taolisega, on soodsam kasutada vaskkaableid (näiteks NYY-tüüpi).

Kaablite pinnasesse kaevamisel peab arvestama sellega, et kaablile hakkavad mõjuma surved, mis tekivad liikumisest kaabli kohal asuval pinnasel. Mida sügavamal on kaabel, seda kindlamalt on see kaitstud, kuid arusaadavalt peavad ka kaevesügavusel olema mõistlikud piirid.

Kui kaablit pole siiski mingil põhjusel võimalik sügavale kaevata, võib kasutada täiendava kaitsena ka toru. Nii näiteks võib sissesõidutee alt läbi minev kaabel olla paigaldatud metalltorusse. Plastikkõrisse või torusse paigaldatud kaabli puhul on eeliseks see, et suure tõenäosusega on hiljem võimalik kaablit ilma suurejooneliste kaevetöödeta vajadusel ka vahetada.

Kindlasti tasub kaabli sügavuse täpsemaks määramiseks ja töövõtete kohta parema nõu saamiseks suhelda elektriala spetsialistiga. Et vältida tulevikus kaabli asukoha tuvastamise või kaabli tüübi määramisega seotud probleeme, tasub sellekohane info enda jaoks kindlasti säilitada.
Abiks on näiteks lihtne skeem paberil, mis näitab ära kaabli paiknemise, sügavuse ja tüübi. Aastate või aastakümnete möödudes võib kaabli täpne asukoht ununeda ja selle tuvastamine spetsiaalsete seadmetega võib üsna kulukaks minna.

Pikemalt loe TM Kodu ja Ehituse ajakirjast.