Aknaid pestakse enamasti kaks korda aastas — nii kevadel kui ka sügisel. Kui õpid selgeks, kuidas aknapesu õigesti ja kergema vaevaga teha, siis võib-olla soovid säravpuhtaid aknaid vaadata edaspidi veel tihedamini.

Milliseid abivahendeid on aknapesuks vaja?

Et töö kulgeks kiirelt ja edukalt, on kindlasti kasulik soetada mõned aknapesu jaoks mõeldud abivahendid. Parim abimees on üks korralik aknakuivataja, mis võiks olla pehme kummiga — see aitab teha akna hästi kuivaks. Liiga jäigad kummid ei kuivata aknaklaasi nii tõhusalt kui vaja. Mõistlik on aknakuivatajat soetades jälgida, et selle kummi saaks vahetada. Sedasi ei pea tulevikus ostma tervet uut tarvikut, vaid piisab uuest kummist. Kui aknad on suured, on aknakuivatajale mõistlik osta pikk vars.

Akende pesul on asendamatu ka mikrokiust klaasilapp, millega saab aknale jäänud veejäägid kergesti ära pühkida. Kui aknakuivataja ja mikrokiust lapp võiksid olla kvaliteetsed töövahendid, siis pesemiseks sobib väga hästi ka tavaline švamm. Professionaalid kasutavad aknapesuks klaasipesurit. Selle ost on otstarbekas aga siis, kui sul on väga suur elamine ja palju aknaid. Pesemiseks sobib kasutada neutraalse puhastusaine lahust või spetsiaalse klaasipesuaine lahust.

Kindlasti võiksid aknapesu jaoks varuda ka tavalisi lappe (aknaraamide puhastamiseks, töövahendite kuivatamiseks jne). Nendeks sobivad täiesti harilikud kaltsulapid.

6 etappi puhaste akendeni

1) Kuigi sul on võib-olla isu asuda kohe aknaklaaside kallale, soovitame alustada hoopis aknaraamide puhastamisest. Ära jäta seda tööd viimaseks, sest siis võib juhtuda, et pead ka klaasid uuesti üle pesema. Kasuta raamide puhastuseks tavalist niisket lappi. Suurema määrdumise puhul võid kasutada ka švammi.

2) Nüüd asu puhastama aknaklaase, aga alusta kindlasti välimistest klaasidest. Sedaviisi on lihtsam märgata akendele jäänud plekke või kriime. Vali ise, millega soovid pesta: klaasipesuriga, švammiga või lapiga.

3) Seejärel tuleb kõige tähtsam etapp — akende kuivatamine. Kui sa ei ole varem aknakuivatajat kasutanud, siis võib töövõte vajada natukene õppimist. Akende korralikust kuivatamisest sõltub töö tulemus. Kuivatamiseks on põhimõtteliselt kaks varianti - ülevalt alla või küljelt küljele tõmbamine.

Professionaalid teevad tavaliselt nii: kuivatavad esialgu klaasi servad ja siis eemaldavad usjate liigutustega üleliigse vee ära — suunaga ülevalt alla. Samas peab ka jälgima, et kuivataja kummi ei tõstetaks vahepeal aknaklaasilt ära, sest see jätab klaasile jälje.
Pea ka meeles, et aknakuivataja kummi peab vahepeal tavalise lapiga kuivatama ning töötamise ajal tuleks teises käes hoida lappi, et sellega aeg-ajalt üleliigne vesi ära korjata. Ole tähelepanelik, et kuivatades ei satuks vett seintele või muudele pindadele. Võid igaks juhuks asetada aknalauale ka mõned lapid.

4) Kuivata ära ka aknaraamid ja klaasiservad. Tee seda tavalise lapiga või säti lapp ümber aknakuivataja. Nii ulatud ka kaugematesse servadesse.

5) Ükskõik, kui hoolikalt sa kuivatades ka tegutsed, ikkagi võivad klaasile jääda mõned veepiisad või plekikesed. Võta nüüd appi mikrokiust klaasilapp ja pühi need ära.

6) Korda eelmisi samme kõikide akendega. Ikka suunaga väljapoolt sissepoole. Kõige lõpus kuivata ka aknalauad ja seejärel naudi puhast vaadet.

Mida veel silmas pidada?

  • Aknapesuks ei ole kõige parem päikesepaisteline ilm, sest siis võivad klaasile kergemini jääda kuivamistriibud.

  • Kuivatades pole mõistlik suruda aknakuivatile suure jõuga. Kõige efektiivsem liigutus on kiire ja sujuv.
  • Vana ajalehega kuivatamine ei ole kasulik, sest ajaleht võib jätta klaasile trükivärvi.
  • Klaasipesuaine asemel võib vette lisada hoopis tilgakese nõudepesuvahendit.

Allikas: Puhastusteenus.eu