Meepurgist õhkub suvist soojust ja lilleõite magusat hõngu ning seda tervislikku ning palju erinevaid kasutusvõimalusi pakkuvat maiust on küllap igal perel talveks kapiriiulile varutud vähemalt üks, kui mitte rohkem purgitäit. Olgu siis saiaviilule määrimiseks, sooja tee sisse segamiseks, kompressi tegemiseks, küpsetamiseks või lihtsalt lusikaga suhu pistmiseks.

Meele annavad väärtuse temas leiduvad tervislikud ja hästi omastatavad suhkrud - glükoos ja fruktoos, vitamiinid, fermendid ja orgaanilised happed. Mesi, sisaldades külluslikult süsivesikuid, on ühtlasi suurepärane energiaallikas, andes jõudu ja vastupidavust nii pikast koolipäevast väsinud koolijütsile kui ka argitoimetuste virvarrist väsinud emale-isale. Vaid väikeste beebide (alla 1 aasta vanuste) seedeelundid pole mee töötlemiseks veel valmis, seepärast ei tohi väikelastele mett pakkuda.

Üldtuntud on mee raviv ja mikroobide tegevust pidurdav toime. Puhas mesi on aromaatne ja veidi mõrkja maitsega, värvuselt ühtlane, vedelana läbipaistev ja veniva konsistentsiga. Värvus ja maitse võivad siiski varieeruda üsna laias vahemikus, olenevalt õite liigist, kust mesilased on nektari kogunud. Värvus võib näiteks kõikuda peaaegu värvitu ja pruunikaskollase vahel. Mee maitse ja värvitoon on omavahel seotud, maitse on üldiselt seda mahedam, mida heledam on selle värvus.

Mee tervislikud omadused säilivad kõige paremini jahedas ning kuivas, otsese valguse eest kaitstuna. Kauaaegsel säilitamisel mesi kristalliseerub, külmkapis toimub see kiiremini kui toatemperatuuril. Kristalliseerumine on loomulik protsess, mille käigus mees leiduvad vedelikud muutuvad tahkeks. Mesi muutub taas vedelaks, kui hoiate avatud purki kuumas vees, seda aeg-ajalt segades. Vee temperatuur peab olema mõõdukalt tuline, liigses kuumuses hävivad paljud mees sisalduvad kasulikud ühendid. Pikemalt võib mett säilitada ka külmutatuna. Sulatamiseks kuumutage jällegi meepurki tasasel tulel veevannis.

Kõrge fruktoosisisalduse tõttu on mesi suhkrust magusam. See tähendab, et kasutades mett toitude-jookide maitsestamisel võib seda soovitud magususe saavutamiseks lisada vähem kui suhkrut.

Arvestades mee kasulikke omadusi, armastavad paljud perenaised kooke ja präänikuid küpsetades suhkru asemel mett kasutada. Kõige kindlam on seda teha muidugi siis, kui retseptis ongi magusainena mesi ette nähtud. Kui tahate aga katsetada, mis juhtub siis, kui asendada retseptis ettekirjutatud suhkrukogus meega, võiks seda alguses teha poole koguse kaupa. Pärast mõningast praktiseerimist võib mõnede roogade puhul suhkru koostisainete hulgast täiesti välja jätta. Meega küpsetades võiks meeles pidada alljärgnevaid näpunäiteid.

Vähendage retseptis ettenähtud vedelikukogust 1/4 klaasi võrra iga kasutatud klaasitäie mee kohta. Lisage iga klaasitäie kasutatud mee kohta pool teeelusikatäit söögisoodat, et neutraliseerida mee happelisust. Küpsetage mõõdukas kuumuses, et vältida liigset pruunistumist. Määrige mõõdunõu sisemus kergelt toiduõliga sisse, siis ei kleepu mesi nii tugevasti nõu külgedele ja voolab kergemini välja.