Kapsas — toidumürgituse puhul

Keedetud kapsas ja kapsa keeduvesi aitavad vabaneda toidumürgitusest tingitud seedehäiretest ja iiveldusest. Valge kapsapea sisaldab rikkalikult väävlit, mis hävitab seedeelundites olevaid kahjulikke baktereid. Mürgituse puhul söö 3-4 supilusikatäit korralikult keedetud kapsalehti või joo ära klaasitäis kapsa keeduvett.

Kaneel — suurenenud söögiisu ja seedehäirete puhul

Kaneel stimuleerib soolestiku tööd ning seda kasutatakse söögitoru haiguste ja meteorismi puhul. Efekti saavutamiseks piisab ½ supilusikatäiest. Lisa kaneeli igal hommikul pudrule või kuuma joogi sisse. Lisaks alandab kaneeli lõhn ka söögiisu.

Salvei — kui kurk kipitab

Kalla mõned salveilehed üle kuuma veega, lase tõmmata ja kurista 2-3 korda päevas, lisaks veel enne magamaheitmist. Salveis sisalduv fenoolhape tapab haigustekitavaid baktereid ja pehmendab kurku. Salveid võib kasutada ka gastriidi ja haavandtõve profülaktikaks — pärast sööki loputa tõmmisega suud.

Tšillipipar — nohu puhul

Seda teravat pipart kasutati juba iidsetel aegadel hingamisteede puhastamiseks. Spetsialistid on kindlaks teinud, et pipra unikaalsed antibakteriaalsed omadused aitavad ennetada põsekoopapõletiku teket. Terav punane pipar toniseerib, kaotab väsimuse ja vähendab peavalusid. Lisa näpuotsatäis värskeltjahvatatud pipart kuuma toidu sisse.

Kastan — tugevdab lihaseid ja soonestikku

Kastaniekstrakt tugevdab soonte seinu ja aitab pärast füüsilisi ülekoormusi lihaseid taastada. Meditsiinilised uuringud on näidanud, et seda saab efektiivselt kasutada ka varikoossete haiguste raviks. Peale selle mõjub kastan valuvaigistina liigeste haiguste puhul.

Lavendel — närvipinge vastu

Lavendel aitab unetuse puhul. Lavendliõli lõdvestab ja maandab emotsionaalseid pingeid. Kõigest 3-4 tilka lavendliõli padjale või 6 tilka sooja vanni enne magamaminekut ning meeldiv ja rahulik uni on garanteeritud. Püsivama efekti annab sellise aroomiteraapia nädalane kuur.

Rosmariin — liigesepõletike puhul.

Rosmariin aitab aktiviseerida vereringet ja leevendab liigesevalusid. Lisa rosmariini toidu sisse, kuid ära üle pinguta. See taim võib tõsta ka vererõhku.

Meliss — immuunsüsteemi tugevdaja

Kui sul on nõrkus ja tunned, et hakkad haigeks jääma, ära oota, kuni haigus sinu organismist võitu saab. Võta veega mõned tilgad sidrunmelissi palsamit. Melissi värskeid lehti võib samuti lisada tee sisse, aga ka taimetee segusse (koos sõstra- ja vaarikalehtedega ning pärnaõitega, mis on külmetuse puhul vägagi kasulikud).

Kreeka pähklid — depressiooni vastu

Pähklid sisaldavad rohkesti tsinki ja Omega-3 ning Omega-6 rasvhappeid. (hädavajalikud ained närvihäirete ja depressiooni ravi puhul).
Iga päev tuleks süüa peotäis pähkleid. Kasulikud on ka mandlid ning päevalilleseemned. Neis leidub rikkalikult trüptofaani, mille mõjul suureneb „mõnuhormoon“ serotoniini tootmine.

Tüümian — köha ja bronhiidi vastu

Tüümianis sisalduvad eeterlikud õlid pehmendavad kurku ja puhastavad hingamisteid. Tüümian viib välja röga, puhastades kopsude ja bronhide seinu. Suitsetajad peaksid seda tingimata proovima. Kuumutades õlid lenduvad, seetõttu on tüümiani tarvis kasutada värskelt, lisades seda juba valmis toidu sisse.

Sidrun — külmetuse vastu

Kui oled sageli haige, siis tuleb külmal aastaajal tingimata võtta päevas 500-1000 mg C-vitamiini. Selle vitamiini poolest on aga eriti rikas just sidrun. Pressi sidrunimahla sooja vette, lisa veidi ingverit ja joo sellist jooki igal hommikul. C-vitamiin stimuleerib maksa tööd ja tõstab immuunsust. Sidrunimahl on ka suurepärane antiseptik.

Jõhvikad — põiepõletiku vastu

2-3 klaasitäit jõhvikamahla või –morssi päevas on suurepärane vahend kuseteede haiguste profülaktikaks. Jõhvikais sisalduvad ained tapavad kusepõie seintele kinnitunud baktereid ning viivad need valutult organismist välja. Kui valmistad mahla või morssi, ära kasuta suhkrut. Suhkur toidab baktereid. Parem lisa mett.

Basiilik — migreeni vastu

Basiilik rahustab, maandab pingeid, lõdvestab ja häälestab positiivsele lainele. Kui juua basiiliku tõmmist kohe peavalu esimeste märkide ilmnemisel, on sellest suur abi. Pane värske basiilik potti ja keeda 20 minutit. Jaga valmis leem 2-3 portsjoniks, et nautida meeldivat seisundit terve päeva jooksul.

Allikas: Vkusno&Polezno, 2010