Eestis on paljudes kohtades kare vesi ja sellise vee kuumutamisel tekibki katlakivi. Mida karedam on vesi, seda kiiremini katlakivi kannu põhja ja sisekülgedele ilmub. Tõenäoliselt on pea igaüks kogenud, et katlakivi tükikesed ei ole teetassi sees just kuigi meeldiv lisand. Peale selle kulutab puhastamata kann rohkem elektrit ja võib ühel hetkel lihtsalt töötamast lakata.

Keedukannu puhastamine koduste vahenditega

Olenevalt sellest, kui kare on teie vesi, tuleks veekeetjat katlakivist puhastada korra kuus või isegi sagedamini. Esialgu võiks puhastamist proovida käepäraste ja loomulike vahenditega ehk äädika või sidrunihappega.

Toimige nii: Lisage ühele liitrile veele 3 supilusikatäit äädikat või samapalju sidrunihapet. Lülitage oma veekeetja tööle ja oodake, kuni vesi hakkab keema. Lülitage keetja välja ja jätke see üheks tunniks kuuma veega lihtsalt seisma. Seejärel valage kann tühjaks ja keetke kaks korda puhta veega läbi. Kui katlakivi on ikka alles, siis tuleks toimingut korrata.

Kindlasti pidage silmas, et te ei valaks keedukannu liiga kanget äädika- või sidrunihappelahust, sest see võib kahjustada kannu plast- ja kummidetaile. Pärast kirjeldatud viisil kannu puhastamist tohib kasutada kolmandat kannutäit vett, kuuma joogi puhul aga viiendat.

Kasulikud nipid

Selleks, et keedukann kestaks kaua ja oleks kergesti puhastatav, tasub arvesse võtta mõningaid häid nõuandeid:

  • Valage kann pärast iga keetmiskorda tühjaks, sest seisev vesi tekitab küttekehadele sadet ja rohkem katlakivi.
  • Elektrikannu tohib puhastada ainult niiske lapiga, seda ei tohi asetada voolava vee alla või üleni vette.
  • Sidrunhape on hea ja tõhus puhastaja ning katlakivieemaldist tunduvalt odavam.
  • Pärast happega puhastamist võib loputusvette panna veidi soodat — see on aluseline ja neutraliseerib happe.
  • Uut veekeetjat soetades tasuks eelistada kaetud küttekehaga ehk seest siledapõhjalist kannu, kuna seda on kergem puhastada.
  • Roostevabast terasest läikiva pinnaga veekeetja peale jäävad kergesti igasugused sõrmejäljed jms. Et pindu kaitsta, võtke pehme kuiv lapp ja veidi beebiõli ning määrige kannule. Nõndaviisi ei teki sõrmejäljed enam nii hõlpsasti.

Kes aga ei talu toas äädikalõhna, võib veekeetja puhastamiseks kasutada ka poes müüdavaid spetsiaalseid katlakivi eemaldustablette või -pulbrit. Nende puhul tuleb hoolikalt järgida kasutusjuhendit. Samas võib äädika asemel katsetada juba mainitud sidrunhapet, mis ei ole nii tugeva lõhnaga. Puhastage keedukannu katlakivist regulaarselt ja ta teenib teid veel pikka aega!