Praeahi teeb peavalu? Siin on sulle õpetus, kuidas selle lihtsalt ja kemikaalivabalt särama saad
Ahju puhastamine pole vist ühegi perenaise lemmiktöö ja kipub tihti unarusse jääma — iga kord küpsetama asudes on lausa kole vaadata, milline ahi seest välja näeb. Ajakirja Oma Maitse värske number annab täpse õpetuse, kuidas praeahju puhastada ja soovitab teha lausa oma kalendrisse märge, et sa ei unustaks seda vähemalt kord kvartalis teha.
1. Pane kaussi soodat ja lisa nii palju vett, et sellest moodustuks paks pasta. Seejärel eemalda ahjult restid (need võid panna pesuvahendiga likku või samuti pastaga sisse määrida) ja siis määri pastat külma ahju põrandale ja seintele, ka ahjuukse klaasile ja hõõru korralikult sisse.
2. Jäta pasta üleöö mõjuma — vaja on vähemalt 12 tundi, et sooda võluvõim toimima hakkaks.
3. Järgmisel päeval pühi niiske lapiga ära nii palju soodapulbrit kui võimalik, hõõru kõrbenud kohti küürimiskäsna kareda poolega ja muud keraamilise pliidi puhastamise kaabitsaga, mis pindu ära ei kriibi — sellega on eriti hea puhtaks teha ahju põhi ja ukse klaas.
4. Nüüd pane pritspudelisse üks osa äädikat (30%) ja kolm osa vett: saadud seguga pritsi üle kogu ahju pind — soodajäägid hakkavad vahutama ja nii saad niiske lapiga viimasedki soodariismed eemaldada. Küüri puhtaks ka ahjurestid ja aseta tagasi oma kohale.
Veel palju kasulikke teadmisi, mida oma köögis teha, saad ajakirja Oma Maitse jaanuarinumbrist.