Kes aga jäi tänavu kevadel ajahätta ja plaanis terrassihoolduse juunikusse, siis see juba teab, et jahedad ja vihmased jaanikuu ilmad terrassile kaitsvat õlikihti peale ei võimaldanud tõmmata. Juulikuu kuivad ilmad annavad võimaluse terrassi värskendada ja hooldada ning  Pärna sõnul tasub seda igal juhul teha. “Suve alguse värskendus parandab kevadel tekkinud veekahjustused ja annab täiendava kaitse suvise intensiivsema koormuse jaoks,” ütleb ta.

Kõigepealt pese, siis õlita

Enne õlitama asumist tasuks terrassi pesta. Spetsiaalseid pesuvahendeid pakuvad kõik õlitootjad.Pesuvahendi lahus tuleb kanda pinnale, lasta mõne hetke toimida ning seejärel hõõruda pind üle ja loputada üleliigne vahend maha. Oluline on see, et pesuks kasutatav hari ei oleks liiga tugev ega ka liialt pehme, vaid selline keskmine,” õpetab Pärna.

Terrassi pesemisel ei ole soovitav kasutada survepesurit, kuna tugev pesemine võib pinna pärast kuivamist jätta tuhmiks ja ilmetuks. “Kui aga ilma survepesurita kuidagi ei pääse, tuleks seda kasutada ettevaatlikult ja vältida puidu suunas lähedalt lastavat veejuga. Igal juhul on soovitav pärast pesemist kas hooldusvahendi ja harjaga või survepesuriga kuivanud pind üle õlitada.”

Juhul kui terrass on immutamata-töötlemata puidust, jäänud aastateks seisma ning hooldamata ja on muutunud halliks, siis alati ei tarvitse seda koheselt lihvima hakata. Sellistel puhkudel aitab puhastusvahend nimega “Saicos Wood Brightner”, mis teeb vana laua üllatavalt heledaks. Sambla eemaldamiseks saab kasutada spetsiaalset samblaeemaldit.

Kuidas leida sobivaim terrassiõli?

Tänapäeval toodetakse õlisid erinevate toormaterjalide baasil. Levinuimad on näiteks männivaik, linaõli, carnauba vaha, tõrv, erinevad alküüdvaigud, erinevad taimsed õlid jne. “Kuna aga roheline mõtteviis saab enam omaseks, siis leidub valikus ka vesialusel põhinevaid õlisid. Esmapilgul tekitab see klientides tavalisel hämmeldust, sest loogiliselt vesi ja õli hästi kokku ei sobi, aga nii see tänapäeval juba on,” selgitab Pärna.

Üldjoontes jagunevad õlid immutusõlideks (nt. “Timberex Timberguard”, “Bona Deck Oil”) ja vaha sisaldavateks õlideks (nt. “Saicos Wood oil”). Mõlemal õlitüübil on omad eelised. Kui vaha sisaldavad õlid andestavad üdljuhul natuke paksema kihi ja kuivavad lõpuks ikkagi ära, siis immutusõlide puhul tuleb alati üleliigne, mitte imendunud õli lapiga maha pühkida. Juhul kui liigset immutusõli mitte ära pühkida, võib pind jääda nakkuv ja nätske ning sellele hakkab kergelt kogunema praht ja sodi. Samas on immutusõlide puhul plussiks see, et jälgides õiget tehnoloogiat, ei moodustu sellest pinnalt mahakooruvat paksu kihti. Järjekindlalt liiga paksu kihina vaha sisaldavat õli terrassile pannes tekib pinnale lõpuks tugev lakilaadne kiht ning see võib hakata maha kooruma. Siis ei aita muu, kui tuleb kõik puiduni maha lihvida.

Terrassipinna visuaalselt efektsemaks ja põnevamaks muutmisel on võimalik kasutada toonitud õlisid. Toonitud õlidel on poe juhataja sõnul ka praktilised omadused. “Kergelt tumedamad hallikad ja pruunid toonid aitavad peita puidu määrdumist. Samas võimendavad tumedad toonid terrassile langevat päiksesoojust, mis kuuma ilma korral võib palja jala all olla ebameeldivam kui näiteks heledal terrassipinnal.”

Kuna tänapäeval on üsna populaarsed ka eksootilistest puitudest (tiik, merbau, ipe ehk raudpuu) terrassid, siis nende puhul tasub kasutada kergelt pigmenteeritud õli, mis tungib puidu pooridesse ja hoiab selle värske ning ei lase halliks muutuda.

Õigesti valitud ilm on pool võitu!

Terrassi õlitamisel on lisaks õlile väga oluline ka ilm, mis ei tohi olla liiga kuum ega liiga külm. “Otsene kuum päikesepaiste kiirendab õli kuivamist, mistõttu väheneb õli imendumine puitu, kuna õli kuivamine algab kohe peale pinnalekandmist. Jahe ja niiske temperatuur aga pikendab õlide kuivamist. Erinevate õlitootjate andmetel peaks õhutemperatuur õlitamise ajal jääma vahemikku 13-22 kraadi,” õpetab Olev Pärna.

Samuti ei ole vihm terrassi õlitamise ajal ja kohe pärast seda hoolduse seisukohalt kõige parem. “Kergest vihmasabinast võivad pinnale jääda vihmapiisa laigud, mis kaovad peale õlise lapiga ülekäimist. Tugevama vihma korral peseb vesi puidust õli välja ning pinnale tekib valkjas-hallikas varjund. Sellise nähtuse puhul tuleks lasta terassil korralikult kuivada ja seejärel uus kiht õli pintsliga peale kanda,” räägib Lincona põrandakeskuse spetsialist.

“Kõige õigem on terrass pesta kuiva ilmaga hommikul ja järgneva päeva ennelõunal ära õlitada. Kui aga tekib kahtlus, et terrass võiks pärast pesu veel kuivada, siis tuleks seda kindlasti lasta teha.”

Hea tulemuse tagavad õiged töövõtted ja -vahendid

Terrassi õlitamiseks on soovitav kasutada naturaalset või naturaalse ja sünteetilise karvaseguga pintsleid. Kasutatava pintsli laius võiks olla terrassilauast umbes 10-15 millimeettrit laiem. Pintsli eelis rulli ees on see, et ta hõõrub õli puitu. Rull kannab aga õli lihtsalt puidu pinnale laiali.

Esmatöötlusel soovitatakse kanda õli pinnale kaks kihti. Ühel päeval üks kiht ja järgmisel päeval teine kiht. Hooldusõlituse korral piisab täiesti ühest kihist.

Rihveldatud ehk soonilise laua puhul peaks jälgima, et laua soontesse ei jääks paksu õlikihti. “Viimasel ajal keeravad paljud kliendid terrassi ehitades rihveldatud laua tagurpidi, kuna siledamat pealispinda on lihtsam kasutada ja hooldada.”

Peale terassi töötlemist peaks õlitatud pind kuivama ideaaloludes vähemalt 24h. Terassi hooldamise vajadus oleneb kasutuskoormusest. “Optimaalne on hooldada korra aastas, suurema koormuse puhul kaks korda aastas,” lisab spetsialist.

Pärast õlitatud pinna kuivamist ei jää üle muud kui kutsuda sõbrad-tuttavad külla ja pidada värskelt hooldatud terrassi auks maha üks vahva aiapidu!