Suvi hakkab mööduma ja meie elurütm muutub märkamatult jälle rutiinsemaks. Kevadine suurpuhastus sai tehtud juba päris kaua aega tagasi ning sügis on hea aeg uueks suuremaks kraamimiseks ehk sügiseseks suurpuhastuseks.

Suvel jõuame arvatavasti tegeleda ainult igapäevase koristusega ja sügisel avastame, et elupaik vajaks põhjalikumat puhastust ja uut hingamist. Nii on hoopis mõnusam minna vastu eesootavale pimedale ja külmale talveperioodile.

Sügisene suurpuhastus on tõeliselt mahukas ettevõtmine. Peale igapäevakoristusel tehtavate tööde vajavad ju puhastamist ka aknad, seinad, laed, kardinapuu- ja lampide pealsed, kapiotsad ja mööbli välisküljed, diivanite ja voodite alused, nahk- ja tekstiilmööbel.

See nimekiri jätkub veel pikalt ja hõlmab kohti ning esemeid, mida pea ükski inimene ei jõua tavakoristuse käigus puhtusest läikivana hoida. Siiski peab puhtus saabuma kõikjale — mustus ja tolm tuleb eemaldada nii kõrgetelt kohtadelt kui nurgatagustest, kuhu me igapäevase koristuse käigus kuidagi ei pääse.

Millest alustada?

Mis on suurpuhastuse üks tähtsaim etapp, millest on mõistlik tegutsemist alustada? Kahtlemata on selleks vabanemine esemetest, mida meil pole enam vaja. Tõenäoliselt on suve jooksul (ja varemgi) kogunenud majapidamisse kraami, mida me tegelikult ei kasuta ega vaja. Niisiis tasub kõik esemed kriitilise pilguga üle vaadata ning träni, millest ei ole enam kellelegi kasu, minema visata, kirbuturul maha müüa või abivajajatele annetada. Vaata üle kõik toad, kapid ja sahtlid!

Asjade ülevaatamine, korrastamine ja tarbetutest esemetest vabanemine on sügisese suurpuhastuse juures üks aeganõudvaim tegevus. Sellest ei saa üle ega ümber, sest koristamine on oluliselt lihtsam, kui sul ei ole jalus ülearust kraami.

Kutsu appi kogu pere!

Suurpuhastus ja kogu majapidamise kraami sorteerimine ei ole esmapilgul just eriti meeldiv väljakutse. Tegevusi on palju ja need võtavad rohkesti aega. Enne, kui otsustad kõigega ise toime tulla, mõtle korraks ka kogu pere kaasamisele. Sedasi võib ebameeldiva kohustuse kujundada hoopiski põnevaks ja mänguliseks tegevuseks.

Arutlege omavahel, mida võiks elamises muuta. Äkki saab mööblit ümber tõsta või lisada kuhugi midagi uut? Sorteerige koos kappe ja vaadake üle raamaturiiulid. Mõnikord on ka lastel huvitavaid ideid, mida võiks sügisese suurpuhastuse käigus kindlasti teha.

Suurim väljakutse on pindade puhastamine

Kui vanast kraamist lahtisaamine võib olla isegi lõbus ja huvitav tegevus, siis pindade puhastamine võib olla mitte enam niisama vahva. Erinevad pinnad vajavad erinevat lähenemist ning see muudab puhastustöö väga ajamahukaks. Võid avastada, et mõni koht ei lähegi nii puhtaks, kui oleksid soovinud. Näiteks on võimalik, et vannitoa seintel on veesete, mis väga tõrksalt oma kohal püsib. Kui mustus ei taha vaatamata vaevanägemisele alluda ja pinnad ei lähegi säravpuhtaks, muutub igaühe meel selle peale mõruks.

Mida siis teha? Tõenäoliselt ei ole igas kodus olemas ka piisavalt tõhusaid kemikaale ja muid vajalikke töövahendeid. Üks võimalus on kodus puhastada ise need asjad, mida me hästi oskame ning asjatundjatele võiks jätta tööd, mis meil väga hästi välja ei tule. Sellise toimimisviisi positiivne külg on kindlasti ka raha kokkuhoid.

Allikas: Puhastusteenus.eu